ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 28 noiembrie 2013

 

Cele mai sănătoase mirodenii și condimente

28 noiembrie 2013 | Adrian Florescu



Mirodeniile şi plantele aromatice, cu toate că de obicei sunt utilizate pentru a da aromă alimentelor, au şi alte proprietăţi. Au o valoare nutritivă ridicată şi sunt un bun adjuvant în numeroase boli. Descoperă care sunt beneficiile lor!
Ardeiul iute stimulează metabolismul
Ardeiul iute dă un gust picant preparatelor culinare şi, totodată, oferă un impuls bun metabolismului. Capsaicina, substanţa care este responsabilă pentru gustul picant al acestui condiment are capacitatea de a creşte rata metabolică şi, implicit, de a arde multe calorii. Mai mult, consumul de capsaicina ajută şi la protejarea inimii, pentru că face ca aceasta sa nu reţină colesterolul rău.
Scorţişoara reduce nivelul de zahăr din sânge
Unele studii au arătat că adăugarea scorțișoarei în mâncăruri (până la o linguriţă pe zi) poate ajuta persoanele care suferă de diabet de tip 2 să-și mențină în limite normale nivelul de zahăr din sânge.
Turmeric împotriva inflamatiilor
Turmericul sau curcuma este un praf galben care este produs prin zdrobirea tulpinii uscate a unei plante ce se găseşte în principal în India şi Indonezia. Medicina modernă confirmă multe dintre avantajele acestui condiment, multe fiind legate de curcumină, un compus din turmeric cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii. A fost demonstrat faptul că acest compus calmează durerea de artrită și reduce inflamațiile. De asemenea, are beneficii în tratarea bolilor de inimă, a diabetului și cancerului (de colon, de prostată şi de sân).
Şofran pentru bună dispoziţie
Sofranul este o plantă din care se produce unul dintre cele mai scumpe condimente din lume care poate ajuta la îmbunătăţirea stării de spirit. În plus, studiile arată că sofranul ameliorează simptomele sindromului premenstrual (PMS) şi pe cele ale depresie. 75% din femeile cu PMS care au luat capsule de şofran zi de zi au avut cu 50% mai puține simptome, spre deosebire de femeile care nu au primit şofran.
Rozmarinul îmbunătățește memoria

Această plantă măreşte puterea de concentrare şi, de asemenea, ajută în lupta împotriva bacteriilor. Într-un studiu recent s-a constatat că mirosul de rozmarin îmbunătățește memoria şi vigilenţa. În plus, un studiu de la Universitatea din Kansas, în 2010, a arătat că adăugarea de extracte de rozmarin la carnea de vită a contribuit la prevenirea formării de compuşi cancerigeni produşi atunci când carnea este preparată pe grătar sau este prăjită.
Pătrunjelul crește rezistența organismului
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Missouri au constatat că această plantă poate inhiba celulele canceroase. Apigenina, un compus care se găseşte în pătrunjel şi ţelină creşte rezistanta organismului împotriva dezvoltării tumorilor. De aceea, specialiștii ne recomandă ca pătrunjelul să nu lipsească de pe mesele noastre.
http://www.clickpentrufemei.ro/addons/themes/click/img/logo.png

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu