ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 6 septembrie 2013

Ce cantitate de sare ar trebui sa consumam intr-o zi?
Ce cantitate de sare ar trebui sa consumam intr-o zi? Autor: dr. Lăcrămioara Petrescu, medic primar cardiologie, Hyperclinica MedLife Griviţa București
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat o serie de recomandări privind cantitatea de sodiu și de potasiu pe care ar trebui să o consume o persoană pe parcursul unei zile. Necesitatea acestor recomandări vine din numărul mare de persoane hipertensive, tensiunea arterială crescută fiind un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale. Cercetarile OMS au arătat că majoritatea persoanelor consumă prea puţin potasiu și prea mult sodiu, comparativ cu nevoile zilnice. Recomandările sunt atât pentru adulţi (consideraţi ca fiind persoane peste 16 ani), cât și pentru copiii peste 2 ani.
Concret, OMS recomandă ca un adult să consume mai puţin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce înseamna 5 g sare) și cel puţin 3,51 g potasiu pe zi. Aceste cantităţi trebuie adaptate la copii în funcţie de necesarul energetic.
OMS oferă, de asemenea, liste cu cantitatea de sare și potasiu care există în alimente, reamintind că alimentele procesate conţin cea mai mare concentraţie de sare și că, prin procesare, se reduce cantitatea de potasiu din alimente. Produsele cu cantitatea cea mai mare de sare sunt concentratele de supe, sosul de soia și, în general sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, sortimente de brânzeturi, unt, margarină. Alimentele neprocesate conţin, evident, o cantitate mult mai mică de sare, iar ele ar trebui să reprezinte procentul cel mai mare din ceea ce mâncăm zilnic.
Pe de altă parte, alimentele bogate în potasiu, care ar trebui incluse în dietă sunt fasolea și mazarea, nucile și alunele, legumele- spanacul, varza, pătrunjelul, morcovul și fructele (bananele).
În comunicatul de presă al OMS se menţionează măsurile pe care autorităţile trebuie să le ia pentru reducerea consumului de sodiu și creșterea consumului de potasiu: etichetarea produselor alimentare, educaţia consumatorilor, revizuirea ghidurilor naţionale de nutriţie și negocierea cu producătorii de alimente pentru a reduce cantitatea de sare din alimentele procesate.
De reţinut că recomandările se adresează tuturor persoanelor peste 16 ani (nu numai pacienţilor cu hipertensiune), inclusiv femeilor însărcinate sau care alăptează, exceptând anumite categorii de pacienţi la care trebuie particularizate recomandările. Daca vi se pare complicat să verificaţi de fiecare data etichetele alimentelor, faceţi măcar o dată un astfel de exerciţiu, pentru a vedea la ce nivel vă situaţi cu consumul celor două minerale. În plus, evitaţi alimentele procesate, alimentele de tip fast-food, snacks. Tot acest “efort” este necesar pentru a preveni apariţia hipertensiunii, care în ultimii ani a înregistrat o incidenţă foarte mare, la vârste din ce în ce mai mici.
OMS revizuiește și urmează să publice și recomandările privind cantitatea de grăsimi și carbohidraţi pentru prevenirea diabetului zaharat, obezităţii și bolilor cardiovasculare.
* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialiști, oferind informaţie corectă, actualizată și respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuiește controlul medical.

Autor: Infomaterna.ro
Sursa: www.infomaterna.ro  Miercuri, 4 Septembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu