ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 9 august 2013

Prunele ajută ficatul și splina
 Prunele ajută ficatul și splina
Profitaţi din plin de prune! Aceste fructe delicioase sunt un adevărat izvor de sănătate. Specialistul în fitoterapie, dr. Ovidiu Bojor, ne dezvăluie cum ne ajută acestea să ne menţinem în formă.
Atât de puţin pretenţiosul prun, originar din Persia și Caucazul de Est, a fost adus în Europa de către romani. În ţara noastră și-a găsit o a doua patrie, fiind pomul fructifer cu cea mai mare pondere. Având valoare nutritivă ridicată, fructele lui au și proprietăţi terapeutice recunoscute încă din Antichitate.
Prunele au proprietăţi diuretice, stimulente ale sistemului nervos, laxative, decongestive hepatice și dezintoxicante.
Se recomandă în special în constipaţiile cronice, atât proaspete cât și uscate, înmuiate în apă. Eficient este maceratul obţinut din cca 200 g prune uscate, ţinute în apă 3-4 ore, care se ia seara, precum și sucul de prune, câte un pahar înainte de mese.
Sunt un bun laxativ și pentru cei care suferă de hemoroizi, dar nu și de colită. Se consumă ca atare, în special dimineaţa sau la începutul mesei, 8-20 bucăţi fiind suficiente pentru efectul laxativ.
Ameliorează stările inflamatorii ale ficatului. Medicina populară utilizează prunele și în inflamaţiile splinei. Lichidul rezultat din decoctul de prune uscate se bea dimineaţa, iar fructele din decoct se consumă seara.
Copiilor ușor irascibili le poate fi administrată zilnic o infuzie obţinută dintr-o prună și o smochină la 100 ml apă.
În cosmetică, pot fi folosite sub formă de mască pentru ten gras, cu porii dilataţi. Masca de prune zdrobite se lasă 20 minute pe faţă.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Joi, 8 August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu