ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 9 august 2013

Prin exerciţii, mintea umană poate atinge imposibilul
Prin exerciţii, mintea umană poate atinge imposibilul Creierul este foarte puternic, cu toţii știm asta, dar mulţi dintre noi nu știu de câte lucruri e în stare mintea și cât de puternică poate deveni prin exerciţii. Antrenamentul creierului, prin repetiţie și rutină, ne poate face să obţinem lucruri ce altă dată păreau imposibile.
Foarte multe studii au demonstrat legătura dintre meditaţie și sănătatea fizică și mintală. Prin meditaţie s-a redus depresia și anxietatea și s-a întărit sistemul imunitar. „Cercetările legate de meditaţie, mai ales în ultimii 10 ani, au scos la iveală capacitatea creierului de a se schimba și optimiza în moduri pe care le credeam imposibile înainte“, mărturisește cercetătorul Zoran Josipovici. 
 
Josipovici, el însuși budist, a studiat călugării budiști și le-a măsurat fluxul sanguin din creier în timpul meditaţiei. Călugării au dovedit o agerime a minţii extraordinară, iar, în anumite cazuri, chiar au reușit să-și „remodeleze“ creierul, notează „Huffington Post“.
 
Unele dintre descoperirile realizate în studiul călugărilor budiști sunt de-a dreptul uimitoare.
 
Îţi poţi modifica structura și funcţionalitatea creierului. Ani de zile de meditaţie pot crește neuroplasticitatea creierului, adică abilitatea de a folosi noi experienţe sau medii pentru a crea schimbări în structura creierului.
 
Îţi poţi mări capacitatea de fericire. Scanări ale creierului au dezvăluit că, datorită meditaţiei, călugărul francez Matthieu Ricard, un ajutor de-al lui Dalai Lama, are cea mai mare capacitate a creierului pentru fericire înregistrată vreodată. El mai are și o tendinţă redusă pentru negativitate, datorată tot neuroplasticităţii. „Creierul este un subiect minunat de cercetare, mai ales în legătură cu meditaţia, care nu e doar o stare de bine sub un palmier, ci îţi modifică complet creierului, deci te schimbă pe tine“, mărturisește Ricard.
 
Îţi poţi mări capacitatea de empatie. În mod normal, creierul are un exces de dopamină atunci când experimentezi ceva plăcut, cum ar fi când faci dragoste, când mănânci o bucăţică de ciocolată sau când găsești 50 de lei într-un buzunar. Însă noile descoperiri demonstrează că la călugării budiști, zona creierului responsabilă cu plăcerea se activează din motive altruiste. 
Operaţiile matematice, jocurile de tip Sudoku, rezolvarea cuvintelor încrucișate sau alte exerciţii de logică nu sunt cele mai eficiente metode prin care ne putem menţine creierul antrenat, a descoperit un cercetător american.
Un anumit compus din ciocolata neagră pare să limiteze distrugerea creierului în urma atacurilor cerebrale, prin amplificarea semnalelor care protejează celulele nervoase, susţin cercetătorii americani.

Autor: Adevarul
Sursa: adevarul.ro  Vineri, 9 August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu