ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 21 august 2013

Mituri dărâmate: partea dreaptă a creierului responsabilă cu creativitatea, partea stângă cu logica și matematica
Mituri dărâmate: partea dreaptă a creierului responsabilă cu creativitatea, partea stângă cu logica și matematica Poate că „ești de dreapta“, creativ, artistic, gânditor cu mintea deschisă, care percepe lucrurile din punct de vedere subiectiv. Sau, poate „ești de stânga“, mai analitic, bun la detalii și mai logic. Cel puţin așa era până acum. Se pare că această idee despre funcţionarea creierului a devenit o simplă figură de stil.
Cercetătorii au descoperit că aceste trăsături ale personalităţii s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu ce parte a creierului folosești mai mult. Prin scanarea creierului s-a aflat că ambele părţi ale creierului sunt folosite, în aceeași măsură, de către toţi oamenii. „Este adevărat că anumite funcţii au loc într-o singură parte. Limbajul tinde să fie pe stânga, atenţia mai mult pe dreapta. Dar oamenii nu au reţele neuronale mai puternice pe o singură parte, în detrimentul celeilalte. Mai degrabă se determină pas cu pas, conexiune cu conexiune“, a declarat doctorul Jeff Anderson, cercetător la Universitatea din Utah, SUA.
 
În cadrul acestui studiu s-au luat în considerare peste o mie de persoane cu vârsta cuprinsă între 7 și 29 de ani. Tuturor participanţilor li s-a scanat creierul într-o stare de odihnă, timp de cinci-zece minute. Cercetătorii căutau ceva denumit „lateralizare“, adică ideea că anumite procese mentale au loc doar pe o anumită emisferă a creierului, cea stângă sau cea dreaptă. Au împărţit creierul în 7.000 de regiuni pentru a vedea dacă conexiunile dintre regiuni erau „lateralizate“ pe stânga sau pe dreapta, notează „Huffington Post“.
 
Trebuie să înţelegem tipurile de personalitate asociate cu terminologia «de stânga» sau «de dreapta». Totuși, nu am descoperit tipare în conexiunile din emisfera dreaptă sau în cele din emisfera stângă atribuite unei personalităţi anume. Poate că tipurile de personalitate nu au legătură cu ce emisferă este mai activă, mai puternică sau cu mai multe conexiuni“, conchide Jared Nielsen, expert în neuroștiinţă, pentru „Huffington Post“.

Autor: Adevarul
Sursa: adevarul.ro  Miercuri, 21 August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu