ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 9 august 2013

Minunile terapeutice ale pătrunjelului
Joi, 08 August 2013, 16:02
163 vizite - 0 comentarii
(
DISTRIBUIE PE GOOGLE+
click pe poza: FOTO (1)


Unul dintre cele mai apreciate zarzavaturi, pătrunjelul nu are numai rolul de a da savoare mâncării, ci are şi efecte extraordinare asupra sănătăţii noastre. El conţine flavonoide, minerale, provitamina A, complexul vitaminic B, mai multă vitamina C decât o lămâie, iar o singură legătură parfumată din această plantă ne furnizează mai multe proteine decât două ouă.
Pătrunjelul mai conţine apiol, alte vitamine (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, precum şi un aminoacid numit histidină, ce stopează dezvoltarea tumorilor. De asemenea, pătrunjelul ajută la buna funcţionare a ficatului, splinei, sistemelor endocrin şi digestiv, fiind un puternic fortifiant al imunităţii.
Puţină lume cunoaşte faptul că pătrunjelul este un remediu extraordinar pentru îmbunătăţirea digestiei şi pentru eliminarea toxinelor. Enzimele conţinute de rădăcina pătrunjelului sunt de un real ajutor persoanelor care au probleme cu splina, dar şi obezilor, celor care suferă de diaree, anorexie sau oboseală. Nu în ultimul rând, banalul pătrunjel este extrem de eficient în refacerea ficatului, întărirea unghiilor fragile sau în fortifierea anemicilor. Totodată, el îmbunătăţeşte nivelul estrogenilor la femei şi are rol benefic în buna funcţionare a uterului.
Efectele miraculoase ale pătrunjelului îşi spun cuvântul şi în rândul celor care suferă de depresie, rezultatele făcându-şi apariţia uimitor de repede.

„Zarzavatul-minune”, bogat în clorofilă, are şi rol antibacterian, oprind răspândirea bacteriilor în organism. Tot el poate rezolva rapid şi problema sinuzitei. Deşi nu poate fi considerat un tratament în inflamarea rinichilor, pătrunjelul împiedică absorbţia sării şi ajută la eliminarea reziduurilor din ţesutul renal. Persoanelor care suferă de oboseală cronică, retenţie de apă, dar şi gută li se recomandă de asemenea consumul de pătrunjel.
Pătrunjelul poate fi folosit ca medicament în cazuri de cistită, fiind grabnic ajutător şi celor suferinzi de boli ale plămânilor. Combinaţia calciu-flor conţinută de pătrunjel creează totodată o peliculă protectoare foarte puternică la suprafaţa dinţilor şi a oaselor, prevenind eventuale probleme ale cavităţii bucale. Pătrunjelul împiedică uscarea conjunctivei şi a corneei, favorizează creşterea transpiraţiei, este un regenerator capilar de excepţie, bun vermifug, neutralizează efectele nocive ale tutunului şi alcoolului şi ajută la eliminarea celulitei.
Cum preparăm şi cum administrăm frunzele de pătrunjel
Timp de două, trei săptămâni consumaţi în fiecare zi câte o mână de pătrunjel proaspăt. În cazul digestiei leneşe, beţi zilnic câte trei căni cu ceai de pătrunjel, pe care îl puteţi procura de la orice plafar.

Excelentă este şi salata de pătrunjel, ce se prepară în felul următor: se taie foarte bine o legătură de pătrunjel proaspăt, la care se adaugă puţin ulei de măsline, zeama unei lămâi, puţin usturoi strivit, seminţe de dovleac sau de susan. Salata se consumă zilnic, timp de 14-60 de zile, sub formă de cură, care este tonică şi revigorantă, contribuind la fortificarea sistemului imunitar.
De un real ajutor este şi sucul de pătrunjel, obţinut prin zdrobirea cu storcătorul electric. Fiind foarte puternic, sucul de pătrunjel se consumă timp de două săptămâni în cantităţi mici, altfel poate produce tulburări ale sistemului nervos. Efectele cele mai puternice se obţin amestecând suc de pătrunjel cu suc de ţelină sau de morcov.

Vinul de pătrunjel
Pentru tratamentul problemelor digestive şi de apetit, ca adjuvant contra insuficienţei cardiace şi a bolilor de inimă, se recomandă vinul de pătrunjel: 20 de tulpini proaspete cu tot cu frunze se mărunţesc şi se pun într-un litru de vin, la care se adaugă 2 linguri de oţet. Se lasă să macereze vreme de 7 zile, după care se adaugă 300 g miere de albine. Se agită până se topeşte mierea, apoi se strecoară şi se pune în sticle. Se bea câte un păhărel înainte de masă.
Curele cu pătrunjel sunt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Autor:    Doctorul zilei
Sursa:   www.doctorulzilei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu