ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 15 august 2013

De ce îți țiuie urechile?

15 august 2013 | E.B.



Zgomotele ciudate din urechi - țiuituri, șuierături, vâjâieli – se numesc acufene și pot semnala prezența unor probleme sau a unor afecțiuni.
Când urechile tale „sună”, e semn că ceva nu-i în regulă. Iată câteva din cauzele posibile:
Prea mulți decibeli. Sunetele ridicate, la care îți expui urechile în mod constant, sunt factor de risc. Când asculți muzică la căști, încearcă să reduci volumul la jumătate. Poartă dopuri speciale atunci când lucrezi într-un mediu foarte zgomotos.
Dopuri de ceară. Excesul de cerumen, ceara care se produce în mod natural în urechi, îți poate bloca auzul - și de aceea ți se pare că auzi sunete inexistente. Du-te la un orelist și lasă-l să-ți facă o spălătură, pentru îndepărtarea dopurilor de ceară.
Lovitură la cap. Te-ai lovit recent la cap? Țiuitul în ureche este unul din simptomele unui cucui, mai ales dacă lovitura a fost pe-o parte. Alte semne includ durerile de cap, amețelile, greața. Poată întotdeauna cască de protecție dacă lucrezi în domenii riscante sau dacă practici sporturi precum ciclismul.
Probleme cu dinții. Dacă ai fost recent la dentist și dacă lucrarea ți-a afectat maxilarul inferior, aceasta poate fi sursa unor zgomote anormale în ureche.
Medicație puternică. O mulțime de medicamente, în doze mari, provoacă acufene: antibioticele, antidepresivele – chiar și excesul de aspirină!
Osteoscleroza. O afecțiune ereditară, numită osteoscleroză, duce la creșterea anormală a oaselor din urechea medie. Aceasta poate declanșa acufenele, și poate duce la pierderea auzului. Din fericire, problema se poate rezolva cu o intervenție chirurgicală.
Alte afecțiuni. Acufenele mai pot semnala o presiune anormală în urechea internă, o tumoare necanceroasă, hipertensiune, diabet, alergii. Chiar și stresul poate declanșa ciudatele zgomote! Un control medical se impune.
Citește și:
Timpanul: atenţie, fragil!
Tulburările de auz: tot ce trebuie să știi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu