ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 23 august 2013

„Cum îl susţin într-un moment greu?“

23 august 2013 | Sorina Severin



Copilul tău trece printr-o cumpănă a vieţii şi oricât de mult ţi-ai dori să schimbi locul cu el, ca să nu-l mai vezi suferind, din păcate nu este posibil. Acum este momentul în care are cea mai mare nevoie de tine şi de încurajarea ta! Fii alături de el, dar lasă-l să-şi tragă propriile învăţăminte din aceste experienţe.
A picat un examen
Oricum i-ai spune – ceasul rău, un moment de ezitare, emoţii sau c-a învăţat prea puţin –, rezultatul se reflectă în nota mică, sub linie, care vine să spulbere pe moment planurile lui de viitor. Poate că ar merita o mică muştruluială din partea ta, dar nu te baza  pe asta.
Așa îl ajuţi
A greşi e omeneşte şi i se poate întâmpla oricui, chiar şi celor care s-au pregătit conştiincios. Dacă nu a obţinut rezultatul pe care-l spera, înseamnă că undeva a existat o scăpare. Pentru început, este important ca timp de câteva zile să stea departe de mediul de acasă. Dă-i un răgaz să se relaxeze, să evalueze „la rece“ situaţia şi să vadă singur unde a greşit.
Va fi un prilej bun să-şi încarce bateriile, să se remotiveze, pentru ca la întoarcere să înceapă cu dreptul. În cazul în care vinovată de eşec este slaba pregătire la o materie, câteva şedinţe de meditaţie, precum şi o mai mare implicare din partea lui, pot remedia situaţia. Util ar fi şi stabilirea unui program de învăţat, din care să facă parte pauzele, dar şi momentele de recreere.

Ce interdicţii îi aplici
Poate că acum te va considera nedreaptă dacă-i limitezi accesul la televizor şi la calculator, dar această iniţiativă ar trebui să vină de la sine. La fel, va trebui să-i mai „tai“ din timpul petrecut în oraş cu prietenii. Spune-i că tot cee ce faci e pentru binele lui şi că e doar o situaţie temporară, care-l va ajuta să treacă de hopul examenului.
A suferit prima decepţie în dragoste
Pe cerul albastru al iubirii sale adolescentine au apărut nori de furtună, care, din păcate, au dus la încheierea unei poveşti de dragoste ca-ntre tineri. Copilul tău cel vesel şi optimist s-a transformat într-o persoană apatică, petrecându-și mai tot timpul în casă şi refuzând să discute cu tine sau cu prietenii.
Așa îl ajuți
Faptul că stă închis între patru pereţi nu va ajuta la îmbunătăţirea stării lui de spirit, ci dimpotrivă, va creşte riscul să intre în depresie. Este normal să sufere, dar această situaţie nu poate dura la nesfârşit. Poate că la început nu va dori să te asculte şi-şi va regăsi refugiul în lacrimi amare, dar trebuie să perseverezi. Împărtăşeşte-i din experienţele personale şi încearcă să vorbeşti cât mai mult cu el, chiar dacă va fi un monolog, şi nu un dialog. O călătorie este o altă opţiune, mai ales dacă mergeţi împreună. Va fi o ocazie excelentă de-a pune un plasture pe rana sufletească provocată de această dezamăgire şi de-a cunoaşte persoane noi. Dacă nu-l poţi însoţi, vorbeşte cu cel mai bun prieten al lui şi „conspiraţi“ să-i readuceţi zâmbetul pe buze cu o ieşire la film, spre exemplu.
S-a certat cu cel mai bun prieten
Chiar dacă ţi-ai dori să-ţi împărtăşească toate secretele, acest privilegiu îi revine celui mai bun prieten. În urma unei neînţelegeri însă, s-a ales praful de toate promisiunile reciproce că nimic nu le va strica prietenia.
Așa îl ajuți
Este bine să-l laşi să se liniştească pentru o zi sau două, deoarece nu vei reuşi să scoţi nimic de la el dacă încă mai este supărat. Cearta îi afectează comportamentul? Poate ar fi cazul să încerci să discuţi cu el şi să vezi de la ce a pornit totul. Un sfat de la o persoană cu experienţă îl va ajuta să vadă întreaga situaţie cu alţi ochi. Pune piciorul în prag şi vorbeşte direct cu prietenul lui, pentru a vedea dacă îi poţi ajuta cu ceva. De cele mai multe ori, certurile pornesc de la o problemă de orgoliu, dar un intermediar îi va face să înţeleagă că ar fi păcat să distrugă o prietenie frumoasă doar pentru că niciunul nu este dispus să cedeze.
Poate că cearta a fost una profundă ori a pornit din motive serioase, dar înainte de a decide că nu mai este cale de întoarcere, este bine să-ţi încurajezi copilul să mai aibă o discuţie cu prietenul său, pentru a nu lăsa loc neînţelegerilor.
http://www.clickpentrufemei.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu