ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 29 august 2013

Coada-şoricelului, planta bună la toate

Autor: Claudia Georgevici | 28 august, 10:10 | 0 comentarii | 984 vizualizari
Cu zeci de substanţe cu proprietăţi medicinale, coada-şoricelului este una dintre cele mai utilizate remedii în tratarea unor afecţiuni diverse. Cu aşa o reputaţie, nu este de mirare că a fost numită „regina plantelor medicinale”.
Uşor de recunoscut după florile albe grupate în formă de umbreluţe, coada-şoricelului (Achillea millefolium) se întâlneşte pe pajişti, în luminişuri de pădure şi pe marginea drumurilor. Originară din Europa, Asia şi America de Nord, această plantă este întâlnită în toate regiunile cu climă temperată din lume. Remediile din coada-şoricelului sunt cunoscute încă din Antichitate, când erau folosite pentru tratarea plăgilor sângerânde şi a ulceraţiilor.
În scop terapeutic se utilizează florile, care se recoltează în perioada de înflorire, de la mijlocul verii şi până toamna. Este bine ca florile să fie culese atunci când este soare, pentru că atunci cantitatea de uleiuri volatile este mai mare, prin urmare, efectele benefice aşe plantei sunt potenţate.
Printre substanţele care conferă plantei efecte terapeutice se numără taninul (astingent, cicatrizant, antiseptic), betaina (benefică pentru muşchi), cineolul (antiseptic, expectorant, vermifug, stomahic), azulenul (antispasmodic, astringent, antiinflamator), flavonoidele şi derivaţii acidului salicilic (care acţionează contra febrei şi durerii).
Utilă în dureri menstruale şi tulburări gastrice
Comisia Germană E, organism care evaluează siguranţa şi efectele plantelor medicinale, recomandă folosirea remediilor din coada-şoricelului în caz de pierderea poftei de mâncare, în indigestie (mai ales în tulburările spastice precum crampele şi colicile) şi în durerile menstruale.

Remediile din coada-şoricelului au efect protector asupra mucoasei gastrice şi a ficatului şi stimulează funcţia biliară (poate să crească de până la patru ori cantitatea bilei). Planta poate calma mucoasa anorectală (ceea ce o recomandă în boala hemoroidală), fiind, de asemenea, de ajutor în enterocolite, în balonare, enterocolită, gastrită, hemoragii, anexită, cistită, răceală şi gripă.
Planta are efect bonhodilatator şi antispastic bronşic (astm bronşic), dar şi hipotensor, de calmare a durerilor de cap şi de echilibrare a stării generale.
Pentru toate aceste probleme, este indicată infuzia de coada-şoricelului, care se prepară din 2 linguri de flori la 500 ml de apă fierbinte. Zilnic se pot consuma cel mult 2 căni cu acest ceai.
Indicată în neplăcerile femeieşti
Coada-şoricelului poate fi numită şi „planta de leac a femeilor”, deoarece poate ajuta la tratarea multor probleme specifice lor. În afara efectului de calmare a durerilor menstruale, planta este de ajutor şi femeilor cu ciclu menstrual abundent, deoarece are efect hemostatic (reduce sângerarea).

Spălăturile locale cu infuzie de coada-şoricelului (preparată din 3 linguri de plantă la 500 ml de apă clocotită) sunt indicate şi în leucoree, mâncărimi şi usturimi vaginale, micoze şi alte infecţii vaginale.
În toate aceste probleme, este indicată şi cura internă cu ceai de coada-şoricelului, câte 2-3 căni pe zi, până la dispariţia simptomelor. De asemenea, în neplăcerile femeieşti sunt de ajutor băile de şezut (2 linguri de plantă la 1 litru de apă).   
Remediile din coada-şoricelului sunt recomandate şi femeilor aflate la menopauză, deoarece reduc din simptomele neplăcute survenite în această etapă.
Planta are şi o uşoară acţiune hormonală, aducând beneficii în afecţiunile cauzate de un nivel prea mare de estrogen (fibrom, endometrioză, chisturi ovariene).  
Calmează rănile
Extern, infuzia de coada-şoricelului are efect calmant, antiinflamator şi dezinfectant, de aceea compresele cu acest ceai sunt indicate în arsuri, plăgi supurate, eczeme şi abcese dentare. În ulcerul varicos se poate face un masaj uşor cu sucul florilor proaspete, iar în varice sunt indicate cataplasmele cu infuzie.
De asemenea, compresele cu infuzie de coada-şoricelului pot fi folosite şi pentru îndepărtarea descuamărilor apărute în cadrul psoriazisului.
 
Interzisă gravidelor
Copiii şi gravidele nu ar trebui să administreze remedii din coada-şoricelului, pentru că uleiurile volatile şi alcaloizii pot declanşa apariţia vărsăturilor. Uleiul esenţial al acestei plante nu trebuie utilizat decât la recomandarea medicului.
Dacă se depăşesc dozele recomandate, coada-şoricelului poate avea efecte alergene şi toxice, iar cura cu această plantă nu se ţine timp îndelungat.

INFO: Infuzia concentrată de coada-şoricelului este indicată în combaterea viermilor intestinali
http://www.clicksanatate.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu