ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 11 august 2013

Cinci boli care le afectează mai des pe femei
Cinci boli care le afectează mai des pe femei
Majoritatea bolilor afectează atât femeile cât și bărbaţii în aceeași măsură, însă unele afecţiuni apa mai des în cazul femeielor. Depresia, de exemplu afectează de două ori mai multe femei decât bărbaţi.

Iată o listă a bolilor întâlnite mai des în cazul femeilor:
1. Scleroza multiplă 
Aceasta este o boală a sistemului nervos central care afectează 2,1 milioane de oameni. În două din trei cazuri, femeile sunt cele care suferă de această boală. Primele simptome apar între 20 și 40 de ani și variază de la amorţirea mușchilor până la paralizie și la pierderea vederii. Deși există tratamente pentru ameliorarea simptomelor, până acum nu s-a descoperit niciun tratament.
2. Depresia  
Experţii spun că depresia afectează de două ori mai multe femei decât bărbaţi. Aproximativ una din cinci femei suferă de depresie în timpul vieţii. Nu se știe clar de ce, însă e posibil ca în spatele acestei statistici să existe motive biologice. De exemplu, femeile suferă fluctuaţii hormonale mai multe la menstruaţie, la naștere sau la menopauză, acest lucru putând afecta dispoziţia.
3. Celiachia
Aceasta este o boală in care sistemul imunitar reacţionează negativ la gluten, proteină care se regăsește în grâu, orz și secară. 60-70% din cei care suferă de ea sunt femei. Printre simptomele bolii sunt problemele gastrointestinale, balonarea, durerile de stomac și diareea, dar se pare că afectează și abilităţile de reproducere ale femeii.
4. Sindromul colonului iritabil  
Aceasta este o boală foarte comună, care afectează intestinul gros și cauzează crampe, dureri, balonare, diaree și constipaţie timp de cel puţin trei luni. Cauzele sunt necunoscute, dar pentru că femeile suferă mai des de această boală (și simptomele lor sunt mult mai rele, mai ales în perioada ciclului menstrual), se crede că un rol important în declanșarea ei îl au hormonii.
5. Infecţiile cu transmitere sexuală
Aceste infecţii afectează și bărbaţii și femeile, în aceeași măsură, însă efectele asupra sănătăţii sunt mult mai grave și mai frecvente la femei. Însă există o explicaţie: ţesutul vaginului este mult mai delicat decât cel al penisului, așa că bacteriile și virușii străpung mai ușor pielea. Mai mult, simptomele unor boli precum gonoreea sau chlamydia nu prea există în cazul femeilor și tratamentul se aplică mult prea târziu, abia după ce bolile au făcut daune destul de mari.

Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Sambata, 10 August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu