ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 15 august 2013

Cele mai bune 10 surse vegetale de proteine

Cu numeroasele funcţii care le sunt atribuite în buna funcţionare a organismului, proteinele reprezintă, fără îndoială, unele dintre cele mai importantante surse nutritive pentru dezvoltarea corpului  uman. Ele au un rol esenţial în crearea şi regenerarea masei musculare. De asemenea, proteinele sunt o sursă importantă de energie şi un element cheie în formarea de enzime, hormoni şi factori imuni.
Deşi multe persoane au tendinţa de a asocia proteinele cu consumul de carne, lapte sau ouă, natura pune, de asemnea la dispoziţia noastră câteva surse importante de proteine. Iată care sunt acestea:
 1. Soia conţine 39,6 g proteine100/g, adică jumătate din necesarul zilnic. Există o mulţime de produse din soia: lapte, iaurt, tofu, tempeh (preparat din boabe întregi fermentate), miso (pastă de soia). Citeşte ambalajul ca să fii sigur(ă) că provine din culturi nemodificate genetic.
2. Lintea şi fasolea conţin 20-25 g proteine/100 g. Lintea este bogată în fibre, fier, magneziu, fosfor şi conţine foarte puţine grăsimi. Fasolea are în plus calciu şi potasiu. Poţi consuma orice fel de fasole: harricot, untoasă (lima), flagolet, egipteană, roşie, pitică, cannelli, barlotti, pitică neagră, lată (fave), neagră (chinezească), azuki (japoneză), albă. Dintre toate, azuki este cea mai bogată în proteine.
3. Cereale integrale conţin 12 g de proteine/100 g. Conţinutul de fibre este principalul argument în favoarea consumului de cereale integrale, dar şi vitaminele din complexul B, antioxidanţi, fier, zinc, magneziu şi cupru.
4. Mazărea conţine 9 g de proteine/100 g. Principala sa calitate este că ajută la stabilizarea nivelui de zahăr din sânge. De asemenea, este foarte bogată în vitamina C, B9, B2, B1, B5, B6, zinc, fier, fosfor şi potasiu.
5. Migdalele conţin 8 g proteine/100 g. Sunt bogate şi în vitamina E, un antioxidant care previne dezvoltarea celulelor canceroase. Migdalele mai au în compoziţie vitaminele A, C, D, K, B, minerale şi oligoelemente: magneziu, potasiu, calciu, mangan, fier, seleniu, zinc, cupru şi fosfor precum şi acizi graşi omega 3. Trebuie să le consumi crude.

6. Seminţele de dovleac conţin 8 g de proteine/100 g. Sunt şi un leac excelent împotriva insomniei, datorită conţinutului de triptofan, un aminoacid utilizat de creier la producerea serotoninei. Seminţele de dovleac crude se pot consuma ca atare sau în salate.



7. Ciupercile. Sursă excelentă de proteine, ciupercile au marele merit că se prepara rapid, au consistenţă asemănătoare cărnii şi pot fi incluse într-o mulţime de combinaţii de mâncăruri şi/sau salate.
8. Seminţele de cânepă conţin 6 g de proteine/100 g. Cercetătorii au descoperit că seminţele de cânepă sunt singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de către organismul uman. Deci, în salatele pe care le prepari adaugă şi o mână de astfel de seminţe, de preferat măcinate pentru a fi mai bine absorbite proteinele!
9. Quinoa conţine 5 g proteine/100 g. Quinoa este o cereală care ajută la tratarea constipaţiei şi a colesterolui, datorită cantităţii mari de fibre din compoziţie. Conţine vitaminele B1, B2, B6, B9, E, precum şi fier, magneziu, fosfor, zinc, calciu. Din quinoa poţi prepara budinci, pilaf, rissotto, salate. Nu conţine gluten.
10. Avocado conţine 4 g de proteine/100 g. Consumat cu moderaţie, avocado este o sursă esenţială de grăsimi monosaturate care scad riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a cancerului.
http://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2012/10/logo-Doctorul-zilei.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu