ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 11 august 2013

 Scandalul anticoncepţionalelor, pe înţelesul tuturor. Cât de periculoase sunt, de fapt, aceste pastile
Scandalul anticoncepţionalelor, pe înţelesul tuturor. Cât de periculoase sunt, de fapt, aceste pastile Retragerea de pe piaţă a unor pilule contraceptive și reintroducerea lor la scurt timp au creat confuzii în rândul consumatoarelor.
Controversatele pilule contraceptive Diane 35 începuseră să fie retrase de pe piaţă de numai câteva zile când Agenţia Naţională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a transmis o nouă știre: tratamentul Diane va putea fi prescris în continuare în România, dar numai pentru acnee, nu și pentru prevenirea sarcinilor nedorite.
Până la lămurirea situaţiei, rămân însă mai multe femei confuze privind metodele contraceptive pe care să le utilizeze de-acum înainte. Una dintre ele este Diana M., de aproape 28 de ani, din București. „Am început să iau anticoncepţionale pe la vreo 16 ani, când am descoperit niște probleme de sănătate, adică ovare polichistice. Medicul mi-a prescris anticoncepţionale, cred că erau Logest. Le-am luat vreo doi ani, însă aveam tot felul de reacţii adverse, de la dureri de cap și greaţă, până la stări depresive. M-am dus din nou la doctor și mi le-a schimbat, nu mai ţin minte cum se numeau, însă nici astea nu au fost OK. Așa că, de pe la 20 de ani, iau Diane 35, deci de vreo opt ani. Numai că în ultimele zile din luna iulie, când trebuia să încep o nouă folie, am căutat Diane în foarte multe farmacii și nu le-am mai găsit. Mi s-a spus că au fost retrase din farmacii cu câteva zile înainte“, povestește Diana.

Nu sunt indicate fumătoarelor

„Trebuie ca femeia care ia anticoncepţionale să nu aibă probleme de coagulare, să aibă un metabolism lipidic bun, să nu sufere de afecţiuni organice de niciun fel, mai ales de boli hepatice, să nu aibă varice și să nu fie fumătoare. Dacă eliminăm toţi acești factori, rămâne o proporţie foarte mică de femei care pot lua anticoncepţionale fără riscuri. Singura categorie de femei care consider că pot lua anticoncepţionale în siguranţă sunt tinerele între 20 și 30 de ani“, subliniază medicul Cezara Bucur, de la Maternitatea Polizu din București. De asemenea, dacă femeia are nivelul colesterolului și al trigliceridelor mare, ar trebui să folosească metode contraceptive fără hormoni. Principala variantă, care previne și bolile cu transmitere sexuală, este, evident, prezervativul. De asemenea, mai pot fi folosite metode de tip barieră, cum sunt diafragma și steriletul.
De unde a pornit totul
Una dintre neclarităţile legate de anticoncepţionalele Diane 35 este provocată de faptul că în Franţa, ţara de unde au fost retrase iniţial aceste pilule, ele erau autorizate doar pentru tratamentul acneei. Iar după o investigaţie amănunţită a Agenţiei franceze pentru Siguranţa Medicamentelor și a Produselor pentru Sănătate, s-a ajuns la concluzia că Diane 35, ca tratament pentru acnee, are mai multe riscuri decât beneficii. Or, în România, după ce la sfârșitul lunii iulie anticoncepţionalul nu se mai găsea în farmacii, autorităţile române au decis că „medicamentul va putea fi prescris numai pentru acnee, nu și pentru prevenirea sarcinilor nedorite, ca până acum“, potrivit președintelui ANMDM, Marius Savu, citat de Agerpres.
La începutul acestui an, când au început controversele privind Diane 35 în Franţa, principalele argumente împotriva utilizării în continuare a acestor medicamente din partea autorităţilor franceze au fost riscurile crescute de tromboză. Mai precis, administrarea acestor pilule ar crește considerabil pericolul ca vasele de sânge să se blocheze cu cheaguri. Tot scandalul a pornit de la 125 de cazuri de tromboze și de la patru decese, toate imputate utilizării medicamentului Diane 35 în decurs de 25 de ani, de când au început să fie comercializate în Franţa.
„Practic, este vorba despre cinci tromboze pe an, în contextul în care peste 300.000 de femei din Franţa erau pe tratament cu Diane 35“, subliniază Laurenţiu Crăciunaș, medic ginecolog la Spitalul „St. Mary’s“ din Manchester, Marea Britanie, pe blogul său, contraboli.ro. De altfel, Diana M., care a luat Diane timp de opt ani, spune că nu a avut nicio reacţie adversă în toată această perioadă. „Mai mult, dacă aveam probleme cu tromboza, cel mai probabil se manifestau, având în vedere că în ultimii doi ani am avut două operaţii la picior, care m-au ţinut și destul de mult timp imobilizată“, spune Diana.
O altă problemă care va trebui să fie lămurită de autorităţile române este cum se va împiedica utilizarea în continuare a medicamentului Diane ca anticoncepţional. Aceasta în contextul în care, în Franţa, tratamentul a fost autorizat timp de 25 de ani doar ca antiacneic și, cu toate acestea, el a fost folosit la scară largă, în afara autorizaţiei, și pentru prevenirea sarcinilor nedorite.
Melleva are aceeași compoziţie ca Diane
Confuziile privind utilizarea anticoncepţionalelor în România nu se opresc aici. O altă problemă care a luat naștere odată cu retragerea de pe piaţă a contraceptivelor Diane 35 și cu reintroducerea lor exclusiv ca antiacneice este că, de fapt, pe piaţa românească mai există și alte medicamente cu aceeași compoziţie ca Diane, care nu au trecut, însă, prin aceleași schimbări.
Este vorba despre Melleva, care și-a schimbat de curând numele din Melleva 35 în Melleva 2 mg/0,035 mg. Atât Diane, cât și Melleva conţin acetat de ciproteronă (2 mg) și etinilestradiol (0,035 mg), deci, practic, ar trebui să se supună acelorași reguli.
„Când am văzut că nu găsesc Diane în nicio farmacie, mi-am sunat medicul ginecolog să-l întreb ce să iau în loc și mi-a spus să cumpăr anticoncepţionale Melleva. Pe acestea le-am găsit în farmacii, dar am avut ceva probleme când le-am cumpărat, fiindcă nu voiau să mi le dea decât pe bază de reţetă. Am avut noroc că am avut niște analize foarte recente cu parafa medicului ginecolog și așa mi le-au dat, după o discuţie lungă“, mărturisește Diana.
Cilest, retras de pe piaţa europeană
În luna iunie a acestui an, Agenţia Naţională a Medicamentului a mai retras un anticoncepţional de pe piaţă. Este vorba despre pilulele contraceptive Cilest (0,250 mg/0,035 mg), care sunt tot o combinaţie de etinilestradiol (0,035 mg), dar cu norgestimat (0,250 mg), un hormon de sinteză.
ANMDM a anunţat în iunie „retragerea, la nivel de distribuitor angro, a tuturor seriilor fabricate din ianuarie 2011 până în prezent de medicament Cilest“, după cum a arătat o informare a agenţiei. Motivul a fost că fabricantul din Belgia al acestor anticoncepţionale a depistat o problemă de calitate la unele serii de produs, care a condus la o diminuare a efectului de prevenire a unei sarcini nedorite. Hotărârea autorităţilor române a venit ca urmare a unei notificări prin sistemul european de alertă rapidă.
De asemenea, anticoncepţionalele folosite la scară largă Yasmin și Yaz sunt, și ele, subiectul unor controverse, de puţin timp. Motivul? Ministerul Sănătăţii din Canada a dat publicităţii un raport potrivit căruia 23 de femei care luau anticoncepţionale Yaz și Yasmin ar fi decedat după utilizarea acestor medicamente. Agenţia de reglementare a medicamentelor din SUA a emis un avertisment în luna aprilie a anului trecut, arătând că pilulele ar putea fi „legate de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge“. 

Puţine femei pot lua „pilulele“ fără riscuri

 
Specialiștii ginecologi atrag atenţia că nu doar Diane 35, Yaz și Yasmin sunt riscante. De fapt, dacă citim cu atenţie prospectul tuturor anticoncepţionalelor, mai ales al celor de generaţie nouă, vom vedea o listă lungă de reacţii adverse și de contraindicaţii.
„Anticoncepţionalele cresc riscul de tromboză venoasă și de trombembolism pulmonar. Nu doar Diane 35, toate! În termeni simpli, tromboza venoasă este un cheag de sânge format în interiorul unei vene, care se poate mobiliza să ajungă la inimă și apoi în vasele din plămâni, cauzând trombembolism pulmonar, care poate fi fatal, în funcţie de dimensiunea cheagului“, explică medicul ginecolog Laurenţiu Crăciunaș.
De vină pentru riscurile crescute de formare a cheagurilor și de blocare a vaselor de sânge ar fi, potrivit specialiștilor, hormonii de sinteză utilizaţi în compoziţia anticoncepţionalelor de generaţie nouă. Este vorba despre hormonii care se găsesc alături de estrogen: desogestrelul, gestodenul, norgestimatul și drospirenona, de exemplu.
Un studiu realizat anul trecut de autoritatea americană pentru reglementarea medicamentelor și alimentelor (Food and Drug Administration – FDA) a arătat că femeile care iau contraceptive orale de generaţie nouă au, în medie, un risc cu 75% mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge comparativ cu femeile care au luat anticoncepţionale clasice. În cadrul studiului FDA au fost monitorizate 800.000 de femei americane care au luat mai multe tipuri de anticoncepţionale în perioada 2001-2007.
Cazul Marion Larat (foto sus)
Printre tinerele care dovedesc cât de riscante pot fi aceste contraceptive dacă sunt luate fără analize amănunţite se numără Marion Larat, o tânără franţuzoaică, de 25 de ani. Ea a luat, cu șase ani în urmă, anticoncepţionale de generaţie nouă care aveau în compoziţie gestoden. La doar trei luni de tratament cu pilulele respective, tânăra a suferit un accident vascular cerebral (AVC), în urma căruia a rămas paralizată pe o jumătate din corp (hemiplegie) și cu tulburări de vorbire (afazie). De-abia după patru ani și după investigaţii detaliate efectuate ulterior, tânăra a aflat că accidentul cerebral a fost cauzat în mod direct de administrarea anticoncepţionalelor. Ea este purtătoarea unei anomalii genetice, factor II Leiden, adică un factor care favorizează coagularea rapidă a sângelui. „După ce am aflat acest lucru, nu am mai dormit bine timp de un an. Am aflat că 8% din femei au această anomalie și, deci, au un risc crescut să sufere un AVC sau chiar să moară dacă iau anticoncepţionale“, a mărturisit Marion pentru „Le Monde“.
Centrul Naţional de Farmacovigilenţă al Agenţiei Naţionale a Medicamentului a declarat că nu a fost înregistrat până acum niciun deces asociat utilizării de Diane 35. Totuși, medicii ginecologi susţin că, de-a lungul timpului, au existat cazuri de reacţii adverse care ar putea fi puse pe seama utilizării acestor anticoncepţionale sau a altora de generaţie nouă. „Eu am auzit de câteva cazuri de complicaţii chiar letale la care sigur a participat, ca factor agravant, consumul de pilule anticoncepţionale“, mărturisește medicul primar ginecolog Cezara Bucur, de la Maternitatea Polizu din Capitală.

Autor: Mediafax
Sursa: adevarul.ro  Duminica, 11 August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu