ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 16 august 2013

9 lucruri inedite despre bere

marţi, 13:00

Iată 9 lucruri mai puţin cunoscute despre bere, care te pot convinge să apreciezi mai mult această băutură.

9 lucruri inedite despre bere
9. Berea şi părul facial
Un producător din Oregon, SUA, a descoperit o cale de a obţine bere din fungi colectaţi din propria barbă. Deşi sună dezgustător, metoda este, de fapt, logică pentru că majoritatea microorganismelor care produc fermenţi provin din surse naturale putrezite. Astfel, cele extrase din barba cuiva nu sunt decât o extensie neplăcută a unui proces natural.
8. Spuma
Mulţi consumatori de bere nu apreciază spuma care se formează deasupra băuturii în pahar, dar aceasta este foarte importantă pentru că poate spune multe despre calitatea berii respective. Dacă spuma nu se formează când torni berea, aceasta este de calitate inferioară. Cireaşa de pe tort în materie de spumă este cea care nu dispare în totalitate şi formează ca o dantelă pe interiorul paharului pe măsură ce berea este consumată. Acesta este un semn că berea e de calitate superioară, dar condiţia pentru formarea "dantelei" este ca paharul să fie foarte curat.
7. Berea şi marijuana
Nu multă lume ştie că cele două au ceva în comun. Agenţii care dau aroma berii provin din familia Cannabaceae, care include şi Cannabis sativa, planta din care este obţinuta marijuana. Deşi plantele fac parte din aceeaşi familie, ele nu pot fi înlocuite reciproc, însă unii au încercat să introducă marijuana în componenţa berii.
Berea “The End of History”
6. Berea şi taxidermia
Taxidermia (animalele împăiate) şi berea este una dintre combinaţiile pe care ar trebui să le evităm. Cel puţin aşa cred cei mai mulţi dintre noi... Există însă excepţii - producătorul BrewDog a realizat cea mai tare bere din lume, cu 55% volum alcoolic, în 2011. Sticlele cu această băutură numită “The End of History” au fost introduse în animale moarte, astfel că gâtul fiecăreia iese prin gura unei veveriţe sau a unei hermeline.
5. Cea mai veche bere potabilă din lume
În 2010, lângă Finlanda au fost descoperite rămăşiţele unei nave din secolul al 19-lea, care ascundea o comoară: cea mai veche bere din lume, conservată datorită apei reci. Aceasta avea un gust neobişnuit, arzător şi acidulat. Cele cinci sticle păstrate au devenit subiect al unor cercetări, iar finlandezii încearcă să descopere reţeta berii. Ulterior va fi fabricată o versiune a berii antice, sub denumirea "Shipwreck Beer".
4. Apa şi berea
Apa este foarte importantă pentru gustul berii - dacă nu este bună şi bine dozată, niciun ingredient nu va face minuni pentru bere. Apa trebuie să fie de calitate şi mulţi producători aleg anumite locuri pentru a se aproviziona, în funcţie de rezervele de apă pură găsite acolo. Mulţi cred că cele mai bune izvoare care stau la baza producţiei berii de calitate se află în Irlanda.
3. Piramidele şi berea
În Egiptul Antic, conţinutul de bacterii din Nil era atât de ridicat încât localnicii aveau impresia că beau bere. Muncitorii care au construit piramidele din Giza erau recompensaţi parţial cu bere, iar acest dar era foarte apreciat pentru că reprezenta atât o sursă de nutrienţi cât şi un simbol al muncii lor.
2. Berea cu salivă
Chicha este o bere peruviana tradiţională din porumb, despre care se spune că datează de pe vremea incaşilor şi al cărei ingredient principal este saliva. Cum gura umană conţine multe bacterii, acestea pot înlocui microorganismele din procesul obişnuit de fermentaţie folosit pentru bere. În prezent oamenii nu mai folosesc saliva pentru a obţine Chicha, însă unii au păstrat tradiţia.
Berea Westvleteren 12
1. Cea mai bună bere din lume
Deşi berile sunt greu de clasificat, iubitorii acestei băuturi au căzut de acord că cea mai bună este Westvleteren 12, cu 10,2 volum alcoolic, produsă încă din 1940. Aceasta este o bere neagră cu gust de ciocolată despre care se spune că este unica. Sticla poate fi recunoscută uşor după capacul cu scris galben şi lipsa etichetei. Poate fi obţinută doar de la o mânăstire din Belgia unde de obicei se formează o coadă imensă. Când mânăstirea a avut nevoie de un acoperiş nou, în 2012, a exportat berea în diferite ţări cu preţuri care variază între 75 şi 85 de dolari, pentru un bax cu şase sticle şi două pahare pentru degustat. Westvleteren 12 a fost vândută în câteva minute.

Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
listverse.com
Sursa-foto:
listverse.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu