ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 15 aprilie 2013

Vine sezonul alergiei la polen • Netratată, această afecţiune poate duce la astm • Ia-ţi măsuri ca să nu ai de-a face cu ea

Doar două săptămâni ne mai despart de luna mai, lună în care alergia produsă de polenul cerealelor şi al gramineelor (plante de câmp care înfloresc acum) atinge cote maxime şi când, pentru cei sensibili la acest alergen, începe chinul: nas înfundat, strănut în salve, lăcrimare... Cel mai grav este că, netratată, această simplă rinită alergică poate evolua până la astm, ne-a dezvăluit dr. Brînduşa Petruţescu, medic specialist alergologie şi imunologie clinică.
  • Vine
sezonul
alergiei
la polen!

Cauza: sistemul imunitar “face exces de zel”

În cazul persoanelor predispuse la alergii, sistemul imunitar este... prea eficient: el percepe o serie de substanţe, aşa cum este şi polenul, drept un pericol şi declanşează contraatacul - “comandă” secretarea, în organism, a unor agenţi chimici care determină simptomele alergiei.

De la simptome minore, la riscuri majore

În majoritatea cazurilor, rinita şi conjunctivita alergică se manifestă prin strănut, mâncărime în nas, secreţii nazale apoase, nas înfundat, lăcrimare, mâncărime de ochi şi înroşirea ochilor, umflarea pleoapelor, mâncărime în cerul gurii, tuse - simptome caracteristice rinoconjunctivitelor. Dar boala poate evolua, ajungând să fie asociată cu astmul şi având semnele acestuia: tuse frecventă, senzaţie de sufocare, respiraţie şuierătoare etc.

Evită contactul cu polenul!

Prima măsură de autoprotecţie este să ai grijă să nu intri în contact cu polenul. Trebuie evitate, aşadar, plimbările prin parcuri sau pe câmp în zilele calde, însorite şi cu vânt (când nivelul polenului din aer e maxim). Poartă ochelari şi pălării cu boruri largi, iar în timpul călătoriei cu maşina ţine geamurile închise şi foloseşte aerul condiţionat cu filtru de polen. Aeriseşte-ţi casa doar după ce s-a întunecat şi polenul s-a depus deja pe pământ. Hainele şi încălţămintea trebuie scuturate bine la intrarea în casă, iar părul ar fi bine să fie spălat zilnic.

Atenuează simptomele cu Antihistaminice

Medicamentele antihistaminice sunt prima soluţie pentru atenuarea simptomelor provocate de alergia la polen. Pe lângă tabletele luate între 5 şi 7 zile, prind bine şi tratamentele locale: un spray nazal cu apă de mare sau cu ser fiziologic, un colir special pentru ochii iritaţi şi înlăcrimaţi.
Dacă simptomele nu dispar într-o săptămână, se impune vizita la medicul alergolog, care va recomanda o serie de teste pentru a stabili clar factorii care declanşează reacţia alergică. Iar pasul următor va fi tratamentul de desensibilizare specifică.

Numai vacc inul “atacă” sursa bolii

Singurul tratament care “atacă” direct cauza alergiilor este desensibilizarea prin administrarea vaccinurilor alergen-specifice. Vaccinul conţine cantităţi infime de alergen (polen, în acest caz) care, administrate în doze progresiv crescătoare, dezvoltă toleranţa organismului faţă de acesta. Vestea bună este că vaccinul există atât sub formă injectabilă (injecţii subcutanate), cât şi sub formă de picături sau tablete sublinguale.
Vaccinarea are o rată de succes de circa 80% şi trebuie să înceapă cu două-trei luni înainte de debutul sezonului polenului implicat şi să se încheie la finalul acestuia. Terapia este însă de durată: pentru a da rezultate, trebuie repetată 3-5 ani la rând.

Cât costă testele alergologice?

În timpul unui test cutanat, o cantitată mică din alergenul incriminat este aplicată pe piele, pentru a vedea dacă produce o reacţie alergică locală (manifestată prin roşeaţă şi o uşoară umflătură la 15 minute după aplicare). Preţul unui astfel de test variază între 10 şi 15 lei per alergen (un test complet incluzând minimum 10-15 alergene diferite). Dacă pacientul nu suportă testul cutanat, se foloseşte testul sangvin, care costă între 50 şi 70 de lei per alergen, iar rezultatele se obţin în 7-14 zile. Dacă unitatea medicală în care faci testele a încheiat un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aceasta din urmă decontează, pentru pacienţii asiguraţi, consultaţia alergologică şi un mic procent din testele cutanate.
sursa; libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu