ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 24 aprilie 2013

Stai mult pe scaun? Lista bolilor care îţi pot grăbi moartea
Stai mult pe scaun? Lista bolilor care îţi pot grăbi moartea Într-o societate în care este de-ajuns să întinzi mâna ca să te bucuri de beneficiile lumii moderne, inactivitatea a devenit inamicul numărul unu al sănătăţii oamenilor. Alergatul, căţăratul, săritul, mersul sunt nevoi naturale pe care i le refuzăm organismului de fiecare dată când uităm să ne mai „dezlipim” de scaun. O neglijenţă plătita scump printr-un spectru larg de boli începând cu cancerul de colon, de sân, diabetul, afectiunile cardiace, hemoroizii, obezitatea și chiar moartea prematură. ,,Sedentarismul nu provoacă o moarte pe loc, ci una lentă dar sigură, prin uzura vaselor inimii”, vine verdictul medicului de familie Călin Ciubotaru.
 Risc de deces cu 37% mai mare
Teoria acestuia este confirmată și de specialiștii internaţionali. Un studiu realizat în 2010 de către Societatea Americană de Cancer și publicat În Jurnalul american de Epidemiologie a demonstrat că statul pe scaun ucide. „Sunt mai mulţi factori care ne-au dus la acest rezultat”, declara la acea vreme doctorul Alpa Patel, coordonarorul studiului. Acesta și echipa lui au urmărit timp de 13 ani evoluţia medicală a peste o sută de mii de pacienţi, care nu avuseseră în familie cazuri de cancer, atacuri de cord sau boli de plămâni. Concluzia a fost că persoanele care au stat în șezut mai mult de șase ore pe zi au înregistrat un risc de mortalitate cu 37% mai mare, decât cei care au stat doar trei ore pe zi. Iar bolile cardiovasculare au fost printre primele cauze de deces.
Pacienţii sedentari s-au dovedit chiar mai vulnerabili în faţa morţii. Atât bărbaţii, cât și femeile care au stat mult pe scaun, dar nici nu au făcut alte activităţi fizice precum o banală plimbare, și-au scurtat durata de viaţă cu 94%, respectiv 48%.
 Mișcare cel puţin o dată pe oră!
Cercetătorii s-au pus de acord ca recomandările medicilor ar trebui să se concentreze nu doar pe creșterea activităţilor fizice, ci și pe reducerea timpului petrecut stând pur și simplu. „Nu este nevoie să ne transformăm biroul în sală de forţă. Este de ajuns să ne ridicăm și să ne mișcăm măcar o dată pe oră, să nu rămânem înţepeniţi pe scaun. Este musai nevoie să relaxăm ligamentele solicitate. Iar cine are timp să facă și sport, cu atât mai bine”, este sfatul medicului Călin Ciubotaru.
 De la kilograme în plus la hernie de disc și hemoroizi
 Pe lângă faptul că scurtează viaţa, obiceiul statului pe șezut deteriorează vizibil calitatea anilor pe care-I mai avem. ,,Mecanismul este simplu. Statul în șezut înseamnă automat că toată energia luată din mâncare, toate glucidele și grăsimile nu mai ajung să fie consumate în mod natural, prin mișcare. și ne trezim cu diabet sau obezitate”, explică medicul de familie. Printre daunele cauzate de sedentarism se numără și îngroșarea arterelor sangvine, calea sigură spre infarct sau accident cerebral. Postura și structura scaunului sunt alţi factori-cheie în bolile leneșului. ,,Venele sunt practic strangulate dacă scaunul este prea înalt și-ţi atârnă picioarele. Sângele nu mai circulă cum trebuie în vene. Încet-încet, apar și varicele. În plus, este de preferat să stăm cât mai drepţi, nu cocoșaţi și aplecaţi cu capul în hârtii,” mai arată medicul Călin Ciubotaru.
Problemele coloanei vertebrale include tulburări de statică vertebrală, precum scolioza (curbarea coloanei în forma literei S), dar și afecţiuni extrem de dureroase precum hernia de disc și spondiloza. Boli care, deși vin la pachet cu meseriile de birou, nu mai pot fi încadratae ca boli profesionale. ,,Afecţiunile declanșate de munca la birou sunt, de regulă, subdiagnosticate și nu pot fi 100% încadratae ca boli profesionale. Mulţi oameni continuă să petreacă multe ore în faţa calculatorului sau pe canapea, uitându-se la televizor. Și atunci îţi pui întrebarea dacă nu comportamentul unui om din afara serviciului a dus la apariţia unor astfel de probleme”, spune Sofia Dumitrescu, specialist în medicina muncii.
 Hemoroizii mai frecvenţi după 50 de ani
De departe, cea mai deranjantă consecinţă a statului în șezut este apariţia hemoroizilor, care afectează jumătate dintre românii trecuţi de 50 de ani. Concret, presiunea exercitată de propria greutate face ca venele din interiorul rectului să se inflameze. Pe lângă unguentele și trtamentele clasice recomandate de medici, un remediu simplu este și folosirea unei perne moi drept suport. Totuși, specialiștii spun că persoanele care au dietă bogată în fibre și se hidratează în mod corect sunt mai puţin predispuse la această afecţiune.
 Cum îţi dai seama că ochii sunt obosiţi
Dacă efectele negative ale sedentarismului se răsfrâng în mod direct asupra articulaţiilor sau inimii, ochii pot fi catalogaţi drept victime colaterale.
Două ore neîntrerupte în faţa calculatorului sunt încadrate de specialiști ca suprasolicitarea oculară, după acest interval instalându-se un disconfort imposibil de ignorat. ,,După 4-6 ore pot apărea una sau mai multe senzaţii neplăcute: înroșirea ochilor, înţepături în zona ochilor, senzaţia de nisip sub pleoape, mâncărimi, vedere ușor înceţoșată, senzaţia că literele se amestecă su că rândurile sunt instabile”, detaliază oftalmologul Dana Boiciuc de la clinica Optizone din capitală.
Mai grav este că și persoanele deja purtătoare de ochelari pot fi afectate de programul prelungit în faţa calculatorului. ,,La majoritatea celor care lucrează peste 3 ore pe zi, apare un nivel de miopozare, zilnic. Cei sănătoși au nevoie de ochelaricu minus, iar cei care poartă deja ochelari cu minus, observăm o mărire de dioptrie. Cea mai mare evoluţie a dioptriilor am văzut-o la o pacientă care în 5 ani a ajuns de la vederea perfectă la -3”, mai spune oftalmologul.

Autor: doctorulzilei.ro
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Miercuri, 24 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu