ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 13 aprilie 2013

Specialiștii au descoperit Umami, cel de al cincilea gust al omului
Specialiștii au descoperit Umami, cel de al cincilea gust al omului
După sărat, dulce, acru și amar, occidentalii au recunoscut recent un al cincilea gust: umami. Specialiștii susţin că poate fi folosit în lupta contra malnutriţiei, relatează The Guardian.
Cel de al cincilea gust, umami, a fost tradus adesea din japoneză ca ”deliciozitate” și a fost descoperit în 1908 de un chimist de la Universitatea din Tokio. Acesta a observat acest gust particular în sparanghel, roșii, brânză și carne.  Gustul l-a simţit cel mai puternic în dashi, o supă din alge marine care se folosește ca bază pentru multe mâncăruri din japonia. Paul Breslin de la Universitatea Monell din Statele Unite s-a aflat în echipa oamenilor de știinţă care a demonstrat existenţa receptorilor de gust umami. Acest susţine că cel mai bun exemplu de umami se regăsește în supe sau ciorbe.

Umami, un indiciu de proteine
Breslin susţine că una dintre motivaţiile sale pentru dtudiul umami este de a găsi moduri pentru hrănirea persoanelor malnutrite.

Ce ne dorim este să găsim mâncăruri care sunt foarte atractive pentru copii, care se ingerează ușor și care îi va ajuta să își revină”, a spus Breslin.

Pe de altă parte, Margot Gosney, cercetător – șef la Societatea de Geriatrie Britanică, caută modalităţi prin care să mărească conţinutul de umami din mâncarea de spital pentru a o face mai atractivă bătrânilor, fără a se folosi sarea.

Cu toate că aduce anumite beneficii, nu toţi oamenii de știinţă cred că umami ar trebui să fie clasificat ca gust de bază.

Dacă te gândești unde se găsește umami, îţi dai seama că aceste alimente nu prea au multe în comun, iar în testele de laborator, occidentalii se chinuie să-l descopere”, sus ţine Barry Smith, profesor la Centrul Universitar pentru Studii ale Simţurilor din Londra.
 

Autor: b1.ro
Sursa: www.b1.ro  Sambata, 13 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu