Tara noastra ocupa loc de varf printre tarile europene ca incidenta a cancerului mamar. Ne vedem astfel tot mai indemnati sa cautam si sa oferim informatii cat mai corecte corecte si complete despre sanatatea sanului, precum si sa incurajam analizele medicale si investigatiile care ar putea decela din timp aceasta maladie.

Ce ar trebui sa stim despre glanda mamara

Glanda mamara la femeie este dezvoltata si prezinta de asemenea si tesut gras printre tesutul glandular. Mai este important sa stim ca limfaticele glandei mamare dreneaza si in axila (la subrat) astfel ca de fiecare data cand autoexaminam sanii nu trebuie sa uitam a palpa si analiza axila.
La barbat, desi glanda mamara nu este dezvoltata, totusi exista un minim de tesut glandular care se poate dezvolta si se poate manifesta prin patologii de la ginecomastie (cresterea sanilor la barbati) pana la cancer mamar. La barbat cancerul de san este mai agresiv decat la femeie.

Semne premonitorii ale cancerului mamar

Canceul mamar se poate manifesta in multe tipuri, in functie de localizare si tipul cancerului. Ceea ce este cel mai important este ca aceasta patologie sa fie depistata inainte de a avea o simptomatologie certa, de aceea vom discuta in primul rand despre cele doua analize medicale (investigatii ale sanului) pe care orice femeie ar trebui sa le cunoasca.
Analize medicale pentru sani: Ecografia mamara (ecografia de san)
Ecografia sanului este indicata femeilor tinere, cu glanda mamara fara atrofii, putand fi efectuata inca de la varste tinere. Femeii sub 45-50 de ani nu ii este indicata mamografia pentru ca aceasta investigatie nu ar putea decela nicio patologie a sanului la aceasta varsta, cand glanda mamara este “densa” si opacifiaza filmul mamografiei.
Ecografia mamara nu este iradianta, practic nu prezinta niciun risc pentru femeie si mai are avantajul ca poate analiza si axila.
Ce poate decela ecografia mamara:
- chisturi mamare;
- chisturi axilare;
- hipertrofie glandulara;
- noduli, cancer mamar;
- infectii etc.

Analize medicale pentru sani: Mamografia

Mamografia este o investigatie recomandata femeilor cu varsta peste 50 de ani si este indicata periodic, reprezentand o metoda de sceening pentru cancerul de san. Aceasta investigatie este insa iradianta.

Noduli mamari

Decelarea unui tesut mai dens la nivelul sanului, prin autopalpare, trebuie sa trimita obligatoriu femeia la medic pentru investigatii suplimentare.
Sanul trebuie analizat si palpat periodic, cititi mai multe despre tehnica pe care orice femeie ar trebui sa o cunoasca in articolul: Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare

Mancarimi mamelonare/ scurgeri mamelonare

Mancarimile mamelonare se pot datora si unor iritatii la nivelul pielii, insa daca la palparea mamelonului se simte tesut dur sub pielea pigmentata, atunci in mod obligatoriu sunt necesare investigatii suplimentare.
Scurgerile mamelonare apar cel mai frecvent din pricina unor dereglari hormonale, insa intotdeauna trebuie investigate la specialist.

Inversarea mamelonului

Daca mamelonul isi schimba aspectul sub orice fel sau apare o inversare, o “infundare” a mamelonului, in mod obligatoriu trebuie sa va prezentati la medic.

Piele retractata sau aspect de “coaja de portocala”

Semnele la nivelul pielii care ar trebui sa trimita femeia la medic sunt urmatoarele:
- pielea prezinta retractii;
- pielea capata pigmentari anormale;
- pielea capata aspect de “coaja de portocala”;

Asimetii ale sanilor

Daca un san devine evident asimetric fata de celalalt, femeia trebuie sa se prezinte la medic pentru investigatii de specilaitate. Un san poate creste in dimensiuni in multe patologii, prin dezvoltarea unui tesut anormal in glanda mamara (chist sau mai multe chisturi, inflamatie, noduli etc.).

Sanii durerosi

Sanii durerosi pot sa reprezinte la femeia tanara o manifestare a mastozei fibrochistice, situatie deloc grava ca prognostic.
Sanul poate sa devina dureros insa si in cazul unei patologii canceroase suprainfectate sau aflate intr-un stadiu tardiv de evolutie (in faze incipente “cancerul nu doare”).
Femeia tanara ar trebui sa realizeze ecografia mamara anual, iar femeia cu vartsa este 50 de ani nu ar trebui sa neglijeze mamografia ca metoda de screening al cancerului de san.
 6 Semne premonitorii ale Cancerului de San