ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 28 aprilie 2013

Secretul sănătăţii pentru foștii fumători: vitamina E
Secretul sănătăţii pentru foștii fumători: vitamina E Fumatul afectează serios inima și vasele de sânge, astfel că persoanele care au fumat mulţi ani au un risc crescut de boli cardiovasculare și, în special, de infarct. Renunţarea la viciu este cea mai puternică armă împotriva bolilor de inimă, iar vitamina E grăbește procesul de „însănătoșire“ a sistemului cardiovascular, arată un studiu recent.
Mai multe studii realizate în trecut au arătat că inimile foștilor fumători au nevoie de zece ani sau chiar mai mult ca să se refacă și să se asemene cu cele ale persoanelor care nu au fumat niciodată. Cam atât durează pentru ca inflamaţia inimii cauzată de substanţele toxice din fumul de ţigară să scadă și pentru ca vasele de sânge să mai piardă din rigiditate, să devină mai flexibile, astfel încât să scadă riscul ca acestea să se rupă brusc, potrivit healthland.time.com.
Dar acest proces poate fi grăbit, au descoperit oamenii de știinţă de la Universitatea de Stat din Ohio. Secretul este vitamina E, care s-a dovedit a fi un eficient antioxidant și care combate cu succes daunele de la nivelul ţesuturilor (cum sunt vasele sangvine) provocate de radicalii liberi (cum sunt cei rezultaţi în urma fumatului).
„Vitamina E și-a căpătat în ultimii ani reputaţia de antioxidant extrem de eficient, care protejează împotriva oxidării grăsimilor necesare din corp. Se știe că fumătorii prezintă un grad crescut de oxidare a acestor grăsimi indispensabile și, pe baza studiilor anterioare, știm, de asemenea, că vitamina E este o substanţă nutritivă care poate contracara acest proces dăunător“, explică Richard Bruno, profesor asociat de nutriţie umană la Universitatea de Stat din Ohio și coordonator al cercetării.
Riscul cardiac al foștilor fumători scade dramatic
Echipa de cercetători a lui Bruno a recrutat 30 de fumători cu vârste în jur de 20 de ani care au fumat cel puţin un pachet de ţigări pe zi timp de un an. Toţi fumătorii au renunţat la ţigară timp de o săptămână, iar 16 dintre ei au primit suplimente cu 500 de miligrame de gamma tocoferol, o formă a vitaminei E.

„Am ales tipul de vitamina E numit gamma tocoferol pentru că este cel mai întâlnit în dieta oamenilor. Această formă are și activitate antioxidantă similară alfa tocoferolului (n. r. – cea mai studiată formă de vitamina E), și capacitatea de a reduce inflamaţiile din corp, potrivit unor studii recente“, a precizat Bruno. Gamma tocoferolul se întâlnește mai ales în boabele de soia, în uleiul de rapiţă, în fistic, în nucile pecan, caju și în alunele americane.
La începutul și la finalul studiului, participanţilor li s-au măsurat nivelul proteinelor de inflamaţie din corp și funcţia vasculară (capacitatea vaselor de sânge de a se dilata) cu ajutorul ultrasunetelor.

Autor: adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Sambata, 27 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu