ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 30 aprilie 2013

Recomandări pentru cumpărăturile de Paște

30 aprilie 2013 | Monica Georgescu



Săptămâna Mare reprezintă momentul propice să te aprovizionezi cu toate alimentele care vor sta pe masa festivă. Ai grijă însă ce produse alegi, ca să n-ai parte de surprize neplăcute!
Aşa alegi ouă proaspete!
Produse uşor alterabile, ouăle suferă modificări importante dacă sunt ţinute în condiţii nefavorabile. De aceea, când le cumperi, ai grijă ca acestea să nu stea în bătaia soarelui sau în locuri foarte călduroase. De asemenea, când le alegi, uită-te la coaja acestora, pentru a nu fi sparte.

Recomandat ar fi să analizezi ambele feţe, nu doar cea expusă în cofraj. Dacă prepari maioneză sau alte reţete tradiţionale cu ouă, ai grijă ca acestea să nu aibă albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul.
Foarte important este să verifici întotdeauna data inscripţionată pe coaja sau pe ambalajul ouălor, dar şi celelalte informaţii privind calitatea, categoria de greutate şi metoda de creştere a găinilor. Nu în ultimul rând, ouăle, chiar dacă le-ai achiziţionat proaspete, se ţin neapărat la frigider, în cartonul în care au fost cumpărate, şi se consumă în cel mult trei săptămâni.
De unde procuri carnea de miel
Cele mai bune locuri unde se vinde carne de miel sunt măcelăriile, halele autorizate, magazinele alimentare şi cele special amenajate din pieţe. Carnea trebuie să prezinte (fără excepţii) ştampila sanitar-veterinară. Ca să-ţi dai seama dacă este proaspătă, aceasta trebuie să aibă o textură elastică şi să nu prezinte o suprafaţă lipicioasă sau urât mirositoare. În plus, o culoare uşor verzuie a cărnii poate fi semn de alterare. După ce ai cumpărat carnea de miel, transport-o în condiţii igienice şi depoziteaz-o la temperaturi optime.
Verifică sticlele cu vin!

Deşi pare tentant, pentru că este mult mai ieftin, nu cumpăra vinul din pieţele sau din celelalte locuri neautorizate, unde comercianţii îşi vând produsele în recipiente de plastic refolosite (sticle de apă sau de suc). Verifică întotdeauna sistemul de etanşare al recipientelor şi ai grijă ca licoarea să nu fie tulbure sau să aibă depuneri pe fundul sticlei. La fel de important este ca produsul să aibă o menţiune clară cu privire la provenienţa acestuia (seria lotului, data fabricaţiei, a îmbutelierii), dar şi o dată clară de valabilitate.
Alege vopsea specială pentru ouă!
Cumpără vopsea de ouă numai din locuri autorizate, magazine alimentare şi hipermarketuri, şi fii atentă la termenul de valabilitate al produsului! În cazul în care vopseaua ajunge pe ou, din cauza spargerii la fierbere, ar fi bine să nu mănânci acea porţiune de albuş.
Nu folosi pentru colorarea ouălor alte tipuri de vopsea decât cele indicate pentru asta. Cerneala sau vopseaua tipografică ori textilă iese din discuţie pentru o astfel de întrebuinţare, mai ales că reprezintă un pericol pentru sănătate!
Produsele lactate, dăunătoare în caz că sunt expirate
În pieţe, dar şi în supermarketuri, oferta de produse lactate este variată, ceea ce ne îngreunează deseori alegerea. Încearcă să optezi pentru alimente proaspete, cu un conţinut cât mai redus de grăsimi şi care să reziste timp îndelungat.
Atunci când citeşti eticheta, fii atentă la data de ambalare şi de expirare a lactatelor şi respectă indicaţiile de consum. La fel de important este să cumperi lapte pasteurizat, evitând varianta crudă necertificată din pieţe, deoarece procesarea termică este cea care îţi oferă garanţia siguranţei de consum a produsului respectiv.
Dacă produsele cumpărate sunt  expirate sau prezintă alte neajunsuri, poţi suna la Oficiul  pentru Protecţia Consumatorilor (OPC), telefon 021.9551, număr  cu tarif normal în orice reţea. 
sursa; revista click

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu