„Este un lucru subiectiv. Unii reușesc să se descurce, alţii sunt chiar limitaţi de balonare în activităţile lor“, spune doctorul Anton Emanuel, consultant gastroenterolog la Spitalul Universitar din Londra.
Dacă balonarea la femei este persistentă și nu variază în cursul unei zile, este important să fie consultat un doctor pentru a se exclude o problemă ginecologică, cum ar fi cancerul ovarian sau uterin, spune doctorul Emanuel.
 
Multe dintre cauzele balonării sunt benigne, dar vă pot surprinde. „Daily Mail“ a identificat câteva dintre cauzele balonării, cu ajutorul experţilor. 
 
Apa consumată în timpul mesei
 
Un pahar cu apă în timpul unei mese pare foarte natural și chiar un lucru sănătos. Dar, conform spuselor doctorului Emanuel, poate cauza balonare. „În mod normal, înghiţim și puţin aer atunci când mâncăm sau bem ceva. Dar dacă bem și mâncăm în același timp, se va acumula destul aer în stomac. Așa că nu mai consumaţi lichide în timpul mesei, ci abia după ce aţi terminat de mâncat“, sfătuiește doctorul Emanuel.
 
El spune că și mâncatul prea rapid poate cauza ingerarea de aer, așa că trebuie să mestecăm și să mâncăm pe îndelete. Fiecare masă trebuie să dureze minimum 20 de minute. Evitaţi să mâncaţi în picioare, în mers sau în timp ce vă uitaţi la televizor. 
 
Exerciţiile în exces
 
Un studiu din SUA a demonstrat că 71% din cei care obișnuiesc să alerge au probleme digestive, cum ar fi flatulenţa și balonarea. Se crede că exerciţiile în exces, pur și simplu, cauzează ingerarea de prea mult aer. „Avem tendinţa să respirăm repede în timpul exerciţiilor, așa că cei care aleargă sau care se forţează să-și depășească limitele suferă de gaze în exces“, spune doctorul Emanuel. Dar tot el adaugă că acest lucru este inofensiv.
 
Aproape fiecare practicant frecvent de yoga are o poveste stânjenitoare despre flatulenţă. Se pare că poziţiile în care trebuie să-ţi contorsionezi corpul favorizează eliberarea de gaze.
 
Sucul de portocale
 
Deși portocalele nu sunt periculoase, aveţi grijă la sucul de portocale. Acesta „ nu este sigur deoarece fructoza se eliberează atunci când portocala este stoarsă. O schimbare bună este să trecem de la sucul de portocale la mâncatul portocalelor, și așa nu mai există gaze“, spune doctorul Emanuel.
 
Mâncarea reîncălzită
 
Mâncărurile simple, cum ar fi pâinea, cartofii și pastele nu par a face mult rău. Dar nutriţionistul Sian Porter spune că amidonul rezistent, care se formează când aceste alimente sunt gătite și apoi reîncălzite, este dificil de digerat și poate duce la balonare. „Amidonul nu este complet digerat, așa că intră în intestine și acolo bacteriile care lucrează la dizolvarea lui pot produce gaze. Dacă suferiţi de flatulenţă și balonare, mai bine mâncaţi paste proaspăt gătite, și nu reîncălzite“, adaugă Sian Porter.
 
Berea și vinul roșu
 
Berea este acidulată și făcută cu drojdie care poate deranja echilibrul bacteriilor și, astfel, poate declanșa probleme digestive. Băutorii de vin nu sunt, nici ei, în siguranţă. Doctorul Emanuel spune că unii pacienţi devin balonaţi după ce consumă vin, „dar raţionamentul știinţific este greu de demonstrat“. Ipoteza ar fi că substanţa care dă vinului culoarea roșie, este cea care cauzează probleme.
 
Guma de mestecat
 
Guma de mestecat fără zahăr este un binecunoscut declanșator al gazelor și a flatulenţei, deoarece conţine xylitol. Mai mult decât atât, mestecatul gumei produce ingerarea de aer.
 
Băuturile reci
 
Băuturile acidulate sunt cele care produc eructaţia (râgâială), din cauza conţinutului de dioxid de carbon, dar și băuturile reci înrăutăţesc situaţia. „Gazele din băutură se dilată în stomac din cauza temperaturii corpului, ajung de la 5 grade la 37 de grade într-o perioadă foarte scurtă de timp. Așa că, dacă suferiţi de balonare, nu beţi rece, sau măcar așteptaţi să le iasă puţin acidul“, ne sfătuiește un alt expert, Catherine Collins.
 
Brânzeturile
 
Iubitorii de lactate sunt mai afectaţi de balonare. Doctorul Emanuel explică faptul că lactoza, zahărul din produsele lactate, este descompusă în burtă de către o enzimă numită „lactază“. Atunci când lactoza nu este descompusă în mod corespunzător, ajunge în intestinul gros, unde fermentează și produce gaze și balonare. 
 
Alimente care duc la gaze
 
Dacă ai dureri de stomac și te balonezi la scurt timp după ce mănânci anumite alimente există posibilitatea să suferi de sindrom de intestin iritabil, o boală care provoacă dureri abdominale, gaze, balonare și probleme digestive. Încă nu se știe exact ce cauzează această boală, dar s-a stabilit că anumite tipuri de alimente conţin carbohidraţi sub formă de fructoză, care sunt foarte greu absorbiţi de intestinul subţire. Ca rezultat, carbohidraţii trec prin intestinul gros, unde sunt fermentaţi de bacterii, în felul acesta producându-se gazele.
 
Nu doar cei care suferă de acest sindrom păţesc asta. Cireșele și ceapa sunt principalii vinovaţi, dar varza, merele, ciupercile, porumbul au, și ele, partea lor de vină. 
 
Fasolea nu este personajul negativ, deși așa este percepută, susţine profesorul de gastroenterologie Whorwell. Într-adevăr, fasolea, în general, se digeră foarte greu în intestinul subţire, așa că ajunge în intestinul gros și, încurajată de bacterii, produce gaze. Dar nu din acelea rele.