Principalele cauze ale balonării: de la mâncarea reîncălzită la exerciţiile în exces |
Pentru mulţi oameni gazele din stomac și flatulenţa sunt o sursă reală de disconfort și o problemă stânjenitoare, chiar dacă pentru câţiva băieţi adolescenţi ar putea părea amuzant. Cantitatea de gaze eliminată de un adult în cursul unei zile variază între 200 mililitri și doi litri, ca rezultat al excesului de aer din stomac sau din cauza unei bacterii din burtă.
„Este un lucru subiectiv. Unii reușesc să se descurce, alţii sunt
chiar limitaţi de balonare în activităţile lor“, spune doctorul Anton
Emanuel, consultant gastroenterolog la Spitalul Universitar din Londra.
Dacă balonarea la femei este persistentă și nu variază în cursul unei
zile, este important să fie consultat un doctor pentru a se exclude o
problemă ginecologică, cum ar fi cancerul ovarian sau uterin, spune
doctorul Emanuel.
Multe dintre cauzele balonării sunt benigne, dar vă pot surprinde.
„Daily Mail“ a identificat câteva dintre cauzele balonării, cu ajutorul
experţilor.
Apa consumată în timpul mesei
Un pahar cu apă în timpul unei mese pare foarte natural și chiar un
lucru sănătos. Dar, conform spuselor doctorului Emanuel, poate cauza
balonare. „În mod normal, înghiţim și puţin aer atunci când mâncăm sau
bem ceva. Dar dacă bem și mâncăm în același timp, se va acumula destul
aer în stomac. Așa că nu mai consumaţi lichide în timpul mesei, ci abia
după ce aţi terminat de mâncat“, sfătuiește doctorul Emanuel.
El spune că și mâncatul prea rapid poate cauza ingerarea de aer, așa
că trebuie să mestecăm și să mâncăm pe îndelete. Fiecare masă trebuie să
dureze minimum 20 de minute. Evitaţi să mâncaţi în picioare, în mers
sau în timp ce vă uitaţi la televizor.
Exerciţiile în exces
Un studiu din SUA a demonstrat că 71% din cei care obișnuiesc să
alerge au probleme digestive, cum ar fi flatulenţa și balonarea. Se
crede că exerciţiile în exces, pur și simplu, cauzează ingerarea de prea
mult aer. „Avem tendinţa să respirăm repede în timpul exerciţiilor, așa
că cei care aleargă sau care se forţează să-și depășească limitele
suferă de gaze în exces“, spune doctorul Emanuel. Dar tot el adaugă că
acest lucru este inofensiv.
Aproape fiecare practicant frecvent de yoga are o poveste
stânjenitoare despre flatulenţă. Se pare că poziţiile în care trebuie
să-ţi contorsionezi corpul favorizează eliberarea de gaze.
Sucul de portocale
Deși portocalele nu sunt periculoase, aveţi grijă la sucul de
portocale. Acesta „ nu este sigur deoarece fructoza se eliberează atunci
când portocala este stoarsă. O schimbare bună este să trecem de la
sucul de portocale la mâncatul portocalelor, și așa nu mai există gaze“,
spune doctorul Emanuel.
Mâncarea reîncălzită
Mâncărurile simple, cum ar fi pâinea, cartofii și pastele nu par a
face mult rău. Dar nutriţionistul Sian Porter spune că amidonul
rezistent, care se formează când aceste alimente sunt gătite și apoi
reîncălzite, este dificil de digerat și poate duce la balonare.
„Amidonul nu este complet digerat, așa că intră în intestine și acolo
bacteriile care lucrează la dizolvarea lui pot produce gaze. Dacă
suferiţi de flatulenţă și balonare, mai bine mâncaţi paste proaspăt
gătite, și nu reîncălzite“, adaugă Sian Porter.
Berea și vinul roșu
Berea este acidulată și făcută cu drojdie care poate deranja
echilibrul bacteriilor și, astfel, poate declanșa probleme digestive.
Băutorii de vin nu sunt, nici ei, în siguranţă. Doctorul Emanuel spune
că unii pacienţi devin balonaţi după ce consumă vin, „dar raţionamentul
știinţific este greu de demonstrat“. Ipoteza ar fi că substanţa care dă
vinului culoarea roșie, este cea care cauzează probleme.
Guma de mestecat
Guma de mestecat fără zahăr este un binecunoscut declanșator al
gazelor și a flatulenţei, deoarece conţine xylitol. Mai mult decât atât,
mestecatul gumei produce ingerarea de aer.
Băuturile reci
Băuturile acidulate sunt cele care produc eructaţia (râgâială), din
cauza conţinutului de dioxid de carbon, dar și băuturile reci
înrăutăţesc situaţia. „Gazele din băutură se dilată în stomac din cauza
temperaturii corpului, ajung de la 5 grade la 37 de grade într-o
perioadă foarte scurtă de timp. Așa că, dacă suferiţi de balonare, nu
beţi rece, sau măcar așteptaţi să le iasă puţin acidul“, ne sfătuiește
un alt expert, Catherine Collins.
Brânzeturile
Iubitorii de lactate sunt mai afectaţi de balonare. Doctorul Emanuel
explică faptul că lactoza, zahărul din produsele lactate, este
descompusă în burtă de către o enzimă numită „lactază“. Atunci când
lactoza nu este descompusă în mod corespunzător, ajunge în intestinul
gros, unde fermentează și produce gaze și balonare.
Alimente care duc la gaze
Dacă ai dureri de stomac și te balonezi la scurt timp după ce mănânci
anumite alimente există posibilitatea să suferi de sindrom de intestin
iritabil, o boală care provoacă dureri abdominale, gaze, balonare și
probleme digestive. Încă nu se știe exact ce cauzează această boală, dar
s-a stabilit că anumite tipuri de alimente conţin carbohidraţi sub
formă de fructoză, care sunt foarte greu absorbiţi de intestinul
subţire. Ca rezultat, carbohidraţii trec prin intestinul gros, unde sunt
fermentaţi de bacterii, în felul acesta producându-se gazele.
Nu doar cei care suferă de acest sindrom păţesc asta. Cireșele și
ceapa sunt principalii vinovaţi, dar varza, merele, ciupercile, porumbul
au, și ele, partea lor de vină.
Fasolea nu este personajul negativ, deși așa este percepută, susţine
profesorul de gastroenterologie Whorwell. Într-adevăr, fasolea, în
general, se digeră foarte greu în intestinul subţire, așa că ajunge în
intestinul gros și, încurajată de bacterii, produce gaze. Dar nu din
acelea rele.
|
Autor: adevarul.ro Sursa: adevarul.ro Marti, 23 Aprilie 2013 |
marți, 23 aprilie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu