ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 30 aprilie 2013

Mituri și adevăruri despre cancer
Mituri și adevăruri despre cancer Descoperirile medicale din ultimii ani au adus noi informaţii legate de cancer. Află ce este adevărat și ce nu în materie de prevenire și factori de risc!
Cancerul poate fi cauzat de stres
Fals: În urma unor cercetări, oamenii de știinţă au ajuns la concluzia că stresul psihologic, provocat de situaţii cum ar fi moartea cuiva drag, un divorţ, un abuz, probleme de sănătate, poate afecta sistemul imunitar și capacitatea organismului de a se apăra de infecţii sau boli. Totuși, până acum, nu s-a demonstrat știinţific că ar exista vreo legătură directă între acest tip de stres și cancer. Ce au arătat însă alte studii este că stresul poate determina creșterea în dimensiuni și răspândirea tumorilor în organism.
Excesul de sare favorizează apariţia cancerului
Adevărat: Consumul de alimente conservate prin sărare și afumare, cum ar fi peștele și anumite mezeluri, afectează mucoasa gastrică, favorizând apariţia cancerului de stomac. Un risc ridicat de a dezvolta un astfel de cancer îl au japonezii, care mănâncă multe alimente sărate (pește, tăiţei, murături), după cum a reieșit în urma unui studiu. Bărbaţii care consumau foarte multă sare în mod regulat aveau un risc de două ori mai mare de a face cancer la stomac decât cei care consumau mai puţină.
Maladia este ereditară
Fals: Mai mulţi membri ai unei familii pot avea diverse forme de cancer, fără să fie însă vorba neapărat despre cancere ereditare. Acestea din urmă se dezvoltă din cauza unor gene mutante moștenite de la unul dintre părinţi. Dar chiar dacă cineva moștenește o astfel de genă nu înseamnă că va face sigur cancer în timpul vieţii, ci că are un risc crescut al acestei maladii. Doar 5-10% din cazurile de cancer sunt ereditare, iar printre acestea se numără cel colorectal, de prostată, de sân și celovarian.
Antioxidanţii previn cancerul
Fals: Cu mult timp în urmă s-a vehiculat ideea conform căreia antioxidanţii previn apariţia cancerului. Studiile efectuate recent nu au confirmat însă ideea. S-ar părea chiar că betacarotenul, un antioxidant prezent în anumite legume și fructe (morcovi, spanac, varză creaţă, caise) ar putea crește riscul cancerului de plămâni la fumători și foști fumători.
Greutatea în exces favorizează apariţia cancerului
Adevărat: Printre multiplele „efecte secundare” ale unui exces de greutate se numără și un risc crescut de a face cancer. Mai ales cancer de col, de sân și endometrial (după menopauză), de prostată, de rinichi și de colon. Cauza? Eliberarea în exces de hormoni prin ţesuturile adipoase, care favorizează dezvoltarea tumorilor. Prin urmare, e foarte importantă menţinerea unei greutăţi adecvate de-a lungul vieţii și practicarea timp de 30 de minute zilnic a unei activităţi fizice moderate.

Autor: clicksanatate.ro
Sursa: www.clicksanatate.ro  Marti, 30 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu