ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 23 aprilie 2013

 Un medicament banal poate opri progresia cancerului de sân
Un medicament banal poate opri progresia cancerului de sân Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Statisticile arată că anul trecut 6.000 de românce au fost diagnosticate cu cancer de sân. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, 90% dintre femei au aflat despre boală într-o formă avansată, ceea ce scade dramatic șansele de supravieţuire. În schimb, rata de supravieţuire în situaţia descoperirii din timp a cancerului de sân în stadii incipiente este de 98%.
Recent, oamenii de știinţă de la Universitatea Kansas au descoperit că aspirina poate împiedica răspândirea cancerului în corp prin limitarea producerii de celulel care alimentează boala. În plus, medicamentul amplifică și efectul tamoxifenului, un medicament folosit în tratarea cancerului de sân.
Cercetări mai vechi au arătat că femeile care suferiseră de cancer de sân și care consumau aspirină pentru a reduce riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral prezentau un risc mai mic de a suferi din nou de cancer. Cu toate acestea, motivul pentru care acest lucru se întâmplă este încă neclar.
Cercetătorii au descoperit că medicamentul ar putea interveni în procesul prin care tumorile produc celule stem foarte agresive. În studiile efectuate pe șoareci, celulele canceroase tratate cu aspirină produceau doar parţial sau deloc celule stem. Coordonatorul acestui studiu, profesorul Sushanta Banerjee de la Universitatea Kansas, afirmă că „dacă nu ţintești celulele stem, nu vei obţine niciun efect, iar cancerul va reveni”. „Suntem interesaţi de cancerul de sân triplu negativ pentru că acestea nu au o prognoză încurajatoare”, a mai spus Banerjee.
Alte studii au arătat că aspirina reduce riscul de a suferi de alte forme de cancer. O cercetare realizată anul trecut în SUA a arătat că persoanele care au consumat aspirină zilnic timp de cinci ani prezentau un risc cu 16% mai mic de a muri de orice tip de cancer.

Autor: doctorulzilei.ro
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Marti, 23 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu