ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 28 aprilie 2013

Cum ne pot îmbolnăvi animalele
Cum ne pot îmbolnăvi animalele Cele mai multe boli se pot lua de la animalele fără stăpân, însă și de la cele de casă. Cei mușcaţi de câinii comunitari trebuie să meargă de urgenţă la medic, deoarece există pericolul transmiterii turbării.
Afecţiunile transmise de la animale la om se numesc zoonoze, acestea putând da complicaţii dacă nu sunt tratate. De la animale se pot contracta boli parazitare, bacteriene, micotice sau virale. Zoonozele pot fi transmise omului și prin consumarea de produse animale contaminate. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, sunt importante evitarea apropierii de animalele fără stăpân, tratarea animalului bolnav, deparazitarea periodică a acestuia și mai ales respectarea regulilor de igienă.
Turbarea poate fi mortală

Rabia sau turbarea este una dintre cele mai grave boli transmise de animale. De obicei, este luată prin mușcătura câinelui infestat cu virusul rabic, însă și vulpile, pisicile și lupii pot fi focar de infecţie. Virusul rabic ajunge repede la creier, de aceea tratamentul trebuie instituit imediat după mușcătura animalului, pentru prevenirea complicaţiilor.

Se administrează ser antirabic și cinci doze de vaccin. În lipsa vaccinării, rabia este fatală. Tot de la câine se mai pot lua giardioză, boală care la om dă tulburări divestive și oboseală accentuată și echinococoză, afecţiune care atacă ficatul.
Câinele și pisica pot transmite leptospiroză (manifestată prin febră, cefalee), tenie (care poate da mâncărime în zona anală, scaun cu sângerări), râie (care produce bubiţe mici și roșii la coate sau la genunchi), toxocaroză (anunţată prin febră și scădere în greutate) sau microsporidioză (simptomul ei este roșeaţa pe corp).
Toxoplasmoza, periculoasă în sarcină
Boală transmisă de pisici sau în urma consumului de carne infestată și insuficient preparată termic, toxoplasmoza este foarte periculoasă pentru femeia însarcinată, deoarece produce avort spontan sau malformaţii grave la făt. Boala poate trece neobservată, manifestându-se sub forma unei răceli banale. Parazitul care produce boala, Toxoplasma gondii, este prezent atât în materiile fecale, dar poate fi găsit și în blana pisicii.

Autor: clicksanatate.ro
Sursa: www.clicksanatate.ro  Vineri, 26 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu