ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 28 aprilie 2013

Cel mai bun cozonac pentru masa de Paște
Cel mai bun cozonac pentru masa de Paște
Înalţi, pufoși și delicioși. Cu nucă, ciocolată, stafide, cacao sau rahat. Dulci, tradiţionali sau glazuraţi, cozonacii de Paște nu vor lipsi de pe masa nici unui român, fie că îi vom cumpăra din magazin, fie că îi vom prepara acasă. Și, pentru că te pregătești de sărbători, Click! îţi spune cum să cumperi și cum să coci cei mai gustoși cozonaci.
 

Brutăriile, magazinele alimentare, supermarket-urile și hypermarket-urile au scos la vânzare primii cozonaci pentru Paște, iar la standurile special amenajate vei găsi o mulţime de sortimente. În Carrefour, cora, Real sau Mega Image se vând de la cei tradiţionali, ca la mama acasă, până la cei sofisticaţi cu glazură de ciocolată.
Ai de unde alege, oferta este pentru fiecare buzunar, însă trebuie să fii atent ce cumperi! Ca orice alt produs alimentar, cozonacii se aleg în funcţie de prospeţime și etichetă!
Ce găsim în magazine?
În magazine vei găsi cozonaci tradiţionali românești cu nucă, rahat și stafide dar și sortimente mai sofisticate, cu glazură de ciocolată sau vanilie, ambalate în cutii de carton și care te vor costa un pic mai scump. La raioane este deja aglomeraţie însă este recomandat, totuși, să nu cumperi de pe acum. Până la Paște, chiar dacă produsul nu va expira, se va învechi.

 

De unde cumperi?
Alege produsele din brutării sau de la raioanele special amenajate din supermarket. În hypermarket-uri există și produse preparate pe loc și scoase apoi la vânzare. Sunt cozonacii marcă proprie care se coc în cuptoarele din incinta magazinului. Dacă vrei să cumperi de aici, trebuie să știi că produsele sunt proaspete, ai posibilitatea să cumperi la kilogram și să alegi ce-ţi place.
Citește eticheta!
Verifică termenul de garanţie, ingredientele, eticheta nutriţională! Trebuie să știi că produsele care se vând în magazine conţin îndulcitori, coloranţi, arome și multe alte E-uri. Nutriţioniștii recomandă să pregătești chiar tu, acasă, cozonacii.
Produsele pot fi găsite în magazinele Carrefour.
Cozonac ușor
Ingrediente: 2 kg făină, 650 g zahăr, coaja de la 2 lămâi, 7 ouă, 4 plicuri drojdie uscată, 150 -200 ml ulei, 1 linguriţă sare, 1, 200 litri lapte.
Umplutura: 300 g nucă, 500 g rahat, 3-4 linguri de cacao, 200 g stafide.
Preparare: Nuca se toacă grosier, se amestecă cu cacao și zahăr (circa 150 g ) și apoi cu stafidele. Umplutura e uscată.
Se cerne făina și se presară drojdia. Laptele se pune pe foc împreună cu zahărul și se înfierbântă bine, apoi se adaugă esenţa și coaja de lămâie .
Fierbinte, se toarnă peste făină și se amestecă cu lingura. Se adaugă ouăle bătute. Se frământă bine. Apoi, se toarnă câte puţin ulei și se frământă iar coca. După ce nu se mai lipește de mână se acoperă și se lasă la dospit. Formăm cozonacii, întindem aluatul cu mâna și punem pe o parte umplutura cu cacao și pe cealaltă rahat tăiat bastonașe.
Lăsăm apoi iar aluatul la dospit circa 30-40 de minute și apoi îi coacem la foc mic circa 10 minute până fac o crustă, apoi la foc mai mare încă 20 minute. În funcţie de cuptor. Se încearcă cu scobitoarea. (Reţetă trimisă de Miclescu Mirela)
11 trucuri ca să iasă pufoși
Dacă vrei să prepari cozonacul la tine acasă, respectă întocmai reţeta aleasă și ţine cont de următoarele trucuri! Te vor ajuta să ai cozonaci gustoși și pufoși!
8 Ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură! Scoate ouăle cu o zi înainte din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. Făina trebuie să fie uscată și tot la temperatura camerei.

- Bucătăria trebuie să fie călduroasă și, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi ușa sau geamul, pentru a nu se face curent.
- Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe - nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.
- Când amestecaţi drojdia, apa și făina nu adăugaţi sare!
- Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte și apoi șterge foarte bine.
- Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă frecaţi ouăle cu puţină sare.
- Zahărul se va încorpora mai ușor dacă este topit în lapte.
- Aluatul trebuie frământat foarte bine, până se dezlipește ușor de pe mână.
- Nu deschideţi cuptorul 20 de minute după ce puneţi aluatul la copt.
- Pentru a nu se arde, folosiţi hârtie de copt în tăvi și puneţi un vas cu apă în cuptor.
- Pentru a nu se usca, la jumătatea timpului necesar coacerii puneţi deasupra tăvii o hârtie de copt unsă cu ulei.
 


Autor: click.ro
Sursa: www.click.ro  Miercuri, 24 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu