ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 26 aprilie 2013

Ce spun despre tine poftele culinare




26 aprilie 2013 | Eta Budin




Uneori, poftele tale pot fi atât de intense, încât ai da tot aurul din lume pentru o bucăţică de ciocolată sau o mână de pufuleţi. Care e cauza lor? Unii spun că indică diverse tipuri de carenţe alimentare, alţii, că sunto oglindă fidelă a dispoziţieide moment.
Poftele au o cauză precisă, susţin specialiştii, şi pot furniza informaţii preţioase despre personalitatea şi despre starea ta de moment. Iată câteva situaţii concrete:
Ai mânca un munte de ciocolată
Cauze. Ai da orice pentru o bucăţică de ciocolată, ingredient obligatoriu al bunei dispoziţii. Practic, tableta aromată e un leac natural antidepresie.
Personalitate. Ţi-e poftă de ciocolată neagră:  eşti un fluturaş social,vioara-ntâi la birou şi sufletul petrecerii.
Ţi-e poftă de ciocolată cu lapte: eşti mai degrabă genul liniştit, introspectiv.
Dispoziţie.Nevoia de ciocolată = plictis, depresie.

Îţi stă mintea numai la ceva dulce
Cauze. Poate indica faptul că simţi nevoia unui aliment reconfortant, care să-ţi aducă bună dispoziţie. Sau poate tânjeşti după un impuls imediat de energie, mai ales dacă eşti stresată sau epuizată.
Personalitate. În viaţă, cauţi plăcerea şi nu regreţi nimic. Simţi nevoia să ieşi în evidenţă, să fii specială.
Dispoziţie. Nevoia de dulce = depresie, anxietate.

Te dai în vânt după„sărături“
Cauze. Dacă ţi-e poftă de alimente excesiv de sărate – măsline, brânză, cartofi prăjiţi extrasăraţi – e posibil să ai un deficit de minerale. Studiile au arătat că femeile care ţin diete sărace în calciu poftesc în mod special la alimente sărate. O posibilă explicaţie: sodiul creşte temporar concentraţia de calciu în sânge, ceea ce e de natură să „păcălească“ organismul cum că problema a fost soluţionată. Pofta de sare nu e însă numai un indicator al lipsei de calciu, ci şi al carenţei de potasiu sau de fier.
Personalitate. Te laşi dusă de val. Ai tendinţa să joci cum ţi se cântă, eşti fatalistă.
Dispoziţie. Nevoia de sărat = stres.

Visezi la o combinaţie de dulce şi sărat
Cauze. Organismul tău are nevoie de glucoză şi de sodiu pentru a funcţiona cum se cuvine. Prin urmare, atunci când te simţi cu adevărat obosită, pofteşti la mâncare de gutui sau la pufuleţi în ciocolată.
Personalitate. Sub aparenţa oarecum distantă se ascunde o persoană rafinată, creativă, cu imaginaţie bogată.
Dispoziţie. Nevoia de dulce şi sărat = frustrare.

Înnebunită după un produs iute?

Cauze. Se poate ca organismul tău să aibă probleme în a se răcori, şi atunci simte nevoia unui aliment „fierbinte“, care să-l facă să transpire. Gândeşte-te că mexicanii, arabii, indienii, care trăiesc într-un climat torid, au o bucătărie tradiţională extrem de „iute“. De asemenea, iuţeala îţi creşte metabolismul, îţi accelerează bătăile inimii, tensiunea arterială.
Personalitate.Eşti meticuloasă, îţi place ordinea.
Dispoziţie. Nevoia de iute = oboseală, metabolism scăzut, lipsă de energie.

Femeile poftesc din motive diferite faţă de bărbaţi
Poftele alimentare sunt un subiect fascinant pentru specialişti. Un studiu realizat în Franţa aduce informaţii extrem de interesante:
28% din cei peste 1.000 de subiecţi studiaţi sunt femei „cu pofte“ şi doar 13% bărbaţi.
Femeile poftesc la alimente diverse ca să depăşească o dispoziţie negativă. În schimb, bărbaţii poftesc după produse care le adâncesc starea de relaxare şi de mulţumire.
Femeile au dispoziţie bună doar pe timpul satisfacerii poftei – adică, în timp ce mănâncă – dar după aceea se simt vinovate că au cedat ispitei. Bărbaţii nu simt nicio vină.
În mai bine de jumătate dintre cazurile de persoane care poftesc, dorinţele alimentare nu sunt legate de senzaţia de foame.
sursa; revista click

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu