ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 15 aprilie 2013

Când trebuie să faci o ecografie Doppler | Află ce afecţiuni pot fi depistate cu ajutorul acestei investigaţii

Sângele circulă în corpul nostru prin artere şi vene. De starea acestora depinde sănătatea multor organe care pot suferi dacă nu sunt irigate corect sau suficient. Pentru a le descoperi, e bine să îţi faci anumite teste medicale. Specialistul Libertăţii, dr. Elena Mihai, îţi spune ce analiză trebuie să faci ca să poţi depista din timp eventualele afecţiuni.
  • Examinarea Doppler la nivel abdominal ajută la depistarea din timp a anevrismului
 
Analiza care te ajută la depistarea acestor afecţiuni se numeşte eco-Doppler. Este un examen imagistic ecografic al vaselor sangvine, combinat cu explorarea funcţională a circulaţiei sangvine în arterele şi venele respective cu ajutorul sistemului Doppler. În cadrul acestui examen se măsoară, de fapt, viteza sângelui prin vase. Dacă există cel puţin doi dintre factorii de risc cardiovascular - colesterol crescut, diabet, hipertensiune arterială sau tabagism - examenul trebuie făcut periodic, pentru a vedea dacă există o micşorare sau o lărgire a vaselor de sânge. În ce zone se poate face această investigaţie?
• La nivelul picioarelor, pentru depistarea arteritei (îngustarea arterelor), a flebitei sau a insuficienţei venoase.
• La nivelul abdomenului, pentru detectarea unui anevrism (o dilatare a aortei) sau o îngustare a acesteia.
• La nivelul membrelor superioare, pentru a descoperi dacă suferi de flebită.
• La nivelul gâtului, pentru a vizualiza micşorarea arterelor cauzată de plăci de aterom (grăsime), care pot genera accidente vasculare cerebrale.

Cum se desfăşoară examenul

Nu necesită nici o pregătire când este efectuat asupra membrelor superioare sau inferioare.
În schimb, dacă este vorba despre o ecografie Doppler pentru zona abdominală, se ţine regim (fără lapte, carne, leguminoase), câteva zile înainte, pentru evitarea gazelor intestinale. Vasele de sânge sunt vizualizate cu ajutorul ultrasunetelor trimise printr-o sondă externă.
Zonele examinate se acoperă cu un gel conductor, iar sonda se deplasează la exterior, pe traseul vaselor sangvine.

Rezultate şi contraindicaţii

Medicul transmite pe loc rezultatul, chiar în timpul examinării. Există apoi şi grafice, şi fotografii care se oferă pacientului la sfârşit. Contraindicaţii nu există. Oricine poate face acest examen, de altfel recomandat anual sau la doi ani dacă există leziuni.
sursa; libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu