ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 24 aprilie 2013

Arnica, leac pentru vânătăi și umflături

23 aprilie 2013 | E.B.



Arnica Montana, o plantă care se găsește cu precădere în regiunile muntoase din Europa și în Siberia, este un remediu eficace contra vânătăilor și edemelor orice fel, dar și leac pentru durerile articulare.
Remediul, comercializat sub formă de cremă, gel, pilule, extracte, macerate, tincture șamd este produs din florile și din rădăcinile plantei. Efectele vindecătoare ale plantei erau cunoscute cu secole în urmă, când arnica era utilizată pe scară largă. Documentele arată că, în secolul al XVI-lea, cățărătorii pe munte și lucrătorii la altitudine mestecau planta proaspătă, pentru a alunga durerile musculare.
Studiile moderne arată că, prin uscare, se pierd multe din proprietățile active ale plantei – de aceea se recomandă să fie folosită mai mult sub formă de extracte, macerate și tincturi. Poate fi utilizată atât intern (cu precauții) cît și extern.
Administrată intern, ca tinctură, macerat sau capsule, are rol în tratarea răcelilor, amigdalitelor, și are efect imunostimulator.
Administrată extern, sub formă de cremă sau gel, poate domoli durerile articulare, fiind este utilă și celor care fac sport. În plus, are efect cicatrizant puternic, reduce edemele și ameliorează circulația periferică.
Cum acționează?
Planta stimulează activitatea celulelor limfatice, care „procesează” sângele congestionat și dispersează fluidele „prizoniere” în articulații și mușchi. De asemenea, acționează la nivelul țesutului rănit, grăbind vindecarea. Are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, ceea ce ajută la scăderea inflamațiilor locale și la diminuarea senzației de durere.
sursa; revista click

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu