ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 15 aprilie 2013

Ai fi crezut? Ceaiul taie setea MAI BINE DECÂT APA!

Aceasta este concluzia unui nou studiu coordonat de către prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Cu prestigiul său bine statuat de "guru" în materie de nutriţie sănătoasă, domnul profesor ne-a explicat, de-a fir a păr, de ce este ceaiul băutura preferată, când vorbim despre hidratarea corectă a organismului nostrum şi, implicit, despre starea optimă de sănătate.
  • cescuta cu ceai
Studiul, realizat în cadrul Institutului de Chimie-Fizică „Ilie Murgulescu" al Academiei Române în perioada februarie - martie 2013, a urmărit efectul potenţial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului - apă (cu sau fără îndulcitori naturali), ceai, infuzii din plante, suc de fruc

În plus: ajută inima şi memoria

Potrivit prof. dr. univ. Gheorghe Mencinicopschi, rezultatele studiului sugerează că ceaiul, o băutură complexă, recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii precum scăderea riscului cardio-vascular, îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, revitalizare, ca şi pentru gustul plăcut, joacă un rol important şi în hidratarea corectă a organismului.
"Fie că este vorba despre ceaiul cald, pe care îl preparăm acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul contribuie la o bună hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activităţi pe care le desfăşurăm în fiecare zi. Iar hidratarea corectă înseamnă sănătate durabilă", punctează dr. Mencinicopschi.

Reversul medaliei: cum ne îmbolnăveşte hidratarea insuficientă

Printre consecinţele unei hidratări insuficiente se numără
constipaţia, unele afecţiuni renale, creşterea tensiunii arteriale, autointoxicarea corporală, durerile de cap şi diminuarea performanţelor fizice şi mentale.

Metoda de studiu: măsurarea tensiunii superficiale... a diferitelor băuturi

Studiul a măsurat tensiunea superficială a diferite băuturi consumate în mod obişnuit, ca parte a unei alimentaţii echilibrate: apă, ceai cald şi rece, infuzii de plante şi fructe.
Tensiunea superficială a apei este unul dintre factorii care influenţează capacitatea de hidratare a unui lichid. Atunci când apa pe care o bem are o tensiune superficială mai mare
decât cea a apei din celule, din limfă şi sânge (mediul intern), organismul nostru încearcă să o ajusteze prin adăugare de surfactanţi fiziologici, printr-un efort metabolic. În cadrul studiului, acest parametru (tensiunea superficială a fiecărei băuturi analizate) a fost corelat cu nivelul tensiunii superficiale a apei intracelulare, ceea ce a permis formularea unor concluzii privind efectul potenţial de hidratare al acestor băuturi asupra organismului.

O bună hidratare a organismului presupune ca apa să fie preluată în cantitate suficientă de către celule (să ajungă deci în interiorul celulei). O hidratare „ineficientă" înseamnă că, deşi
consumată în cantitate mare, apa este preluată de patul vascular (de sânge), dar nu este transferată în cantitate suficientă în interiorul celulelor, ci este eliminată prin rinichi.

De ce ”se satură” mai repede celulele cu ceai

Studiul sugerează că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun, datorită faptului că ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism.
Astfel, „efortul metabolic depus de organism pentru a aduce tensiunea superficială a lichidului ingerat la nivelul lichidului intracelular este mult mai mic, ceea ce permite ca
hidratarea celulelor să se facă mai rapid şi efectul să fie de mai lungă durată", subliniază prof. Mencinicopschi.

  sursa; libertatea.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu