ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 29 aprilie 2013

5 mituri despre colesterol
5 mituri despre colesterol Alimentaţia nesănătoasă și sedentarismul sunt, într-adevăr, principalii factori care duc la creșterea nivelului grăsimilor în sânge, însă, potrivit medicilor britanici, informaţiile precare sau incorecte despre colesterol și despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor de inimă, de exemplu, transformă problemele cu colesterol într-o problemă de sănătate publică.

1. „Colesterolul este în totalitate dăunător“

FALS. Colesterolul este indispensabil organismului. El se găsește atât în sânge, cât și în celule, fiind o componentă de bază a acestora. „Fără colesterol nu am putea supravieţui mai mult de câteva ore, deoarece din el organismul fabrică hormoni sexuali și construiește membrane celulare“, subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București.
„Moleculele cunoscute sub numele de lipoproteine transportă colesterolul în organism. Mai exact, lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), sau colesterolul «rău», transportă grăsimile de la ficat către celule. În exces, colesterolul «rău» poate duce la înfundarea arterelor. Pe de altă parte, lipoproteinele cu densitate crescută (HDL), sau colesterolul «bun», transportă grăsimile înapoi dinspre celule către ficat, de unde sunt eliminate“, explică medicul de familie Ruxandra Constantina de la Clinica Medas din București.

2. „Persoanele slabe și cele tinere nu au probleme cu colesterolul“

FALS. „Un număr semnificativ de persoane au colesterolul mare, deși sunt tinere, au o greutate normală și mănâncă sănătos“, semnalează medicul Ruxandra Constantina. De fapt, unele persoane au o predispoziţie genetică către creșterea în exces a nivelului colesterolului, numită hiperlipidemie familială.
Fumătorii sunt și ei predispuși către creșterea peste limitele normale a nivelului colesterolului (hipercolesterolemie). De aceea, medicii spun că nu este niciodată prea devreme să ne verificăm colesterolul și recomandă să facem acest lucru începând cu vârsta de 20 de ani, chiar dacă nu avem probleme cu greutatea.

3. „Dacă aș avea colesterolul mare, aș ști“

ADEVĂRAT ȘI FALS. Hipercolesterolemia nu are simptome, avertizează specialiștii. Există cazuri în care se pot forma depozite de colesterol, sub forma unor puncte de culoare galbenă mai ales în zona din jurul ochilor.
Însă de obicei, excesul de colesterol se manifestă foarte târziu, când apar boli precum ateroscleroza (îngroșarea și rigiditatea vaselor de sânge din cauza depunerilor de grăsimi pe pereţii acestora). Principala consecinţă a aterosclerozei este infarctul.

4. „Dieta este suficientă pentru a scădea nivelul colesterolului“

ADEVĂRAT ȘI FALS. „În cazul unei creșteri moderate a nivelului de colesterol și în absenţa altor factori de risc pentru boli cardiovasculare, medicul poate recomanda doar adoptarea unei alimentaţii sărace în grăsimi și exerciţiu fizic“, precizează medicul.
Totuși, dacă după șase luni nu se observă nicio reducere a nivelului de grăsimi din sânge, este recomandat un tratament cu statine, care au rolul de a inhiba enzimele care produc colesterolul.

5. „Ouăle conţin colesterol „rău“ și cresc riscul bolilor de inimă“

FALS. Persoanele sănătoase pot mânca unul sau chiar două ouă pe zi, fiindcă nu ridică niciun risc de modificare a nivelului colesterolului sangvin, atâta vreme cât sunt pregătite dietetic. Explicaţia este că în compoziţia ouălor se găsește biotină, sau vitamina H, substanţă care intervine în metabolizarea acizilor grași, favorizează buna funcţionare a ficatului și împiedică depunerile de colesterol pe pereţii vaselor de sânge.

Autor: adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Luni, 29 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu