ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 13 aprilie 2013

10 întrebări și răspunsuri despre acupunctură
10 întrebări și răspunsuri despre acupunctură O terapie veche de mai bine de 5.000 de ani, acupunctura este eficientă într-o varietate de probleme, de la durere cronică, la infertilitate. Iată 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre această metodă complementară de tratament.
1. Trebuie să-ţi faci analizele înainte?
La fel ca în cazul oricărui tip de tratament, înainte de a începe ședinţele de acupunctură, este nevoie de un set complet de analize și de teste suplimentare pentru confirmarea afecţiunii suspectate.
2. Doare?
În mod normal, acupunctura este o terapie nedureroasă, însă persoanele mai sensibile pot simţi o senzaţie de disconfort la înţepături. În momentul în care acul a fost inserat, vei simţi o amorţire a zonei respective, o presiune ușoară și căldură. Dacă acestea se intensifică și devin insuportabile, înseamnă că acele nu sunt introduse corespunzător.
3. Este nevoie să te dezbraci?
Depinde de zona vizată de terapeut pentru inserarea acelor. Uneori, se introduc numai în braţe, în picioare sau în urechi (auriculoterapie) și, deci, nu este necesar să te dezbraci. Însă pentru a trata o durere de spate, de exemplu, acele trebuie înfipte în pielea spatelui.
4. Cât de mari sunt acele?
Acele de acupunctură sunt diferite de acele obișnuite. Sunt fabricate din oţel inoxidabil și sunt puţin mai groase decât un fir de păr. Sunt dezinfectate în prealabil și se introduc în piele la o adâncime între 0,6 și 7 cm, în funcţie nivelul de grăsime subcutanată pe care trebuie să o penetreze.
5. Are vreo importanţă dacă mănânci sau nu înainte și după o ședinţă?
Este recomandat să nu mergi la terapie cu stomacul gol, deoarece un nivel scăzut al glicemiei crește sensibilitatea la tratament, iar unele persoane ar putea chiar să leșine. Totuși, nu sunt indicate mesele copioase nici înainte, nici după tratament. Dacă mănânci prea mult sau dacă faci prea multă mișcare, se creează un dezechilibru al energiei Qi, cred specialiștii.
6. Cum funcţionează?
Potrivit medicinei tradiţionale chineze, corpul omenesc este străbătut energia vitală Qi printr-o serie de meridiane energetice. Iar de-a lungul acestora sunt situate puncte-cheie care corespund organelor. În momentul în care ne îmbolnăvim, anumite meridiane se blochează, iar energia Qi nu mai poate circula normal. Înţepând anumite puncte din cele aproximativ 360 existente, specialiștii în acupunctură urmăresc deblocarea meridianelor, reechilibrarea energiei în organism și, prin urmare, vindecarea bolilor.
7. Care sunt afecţiunile pe care le tratează?
În 1979, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cita 104 afecţiuni care pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii. Însă principalul scop al acestui tip de tratament este înlăturarea stresului, care stă la baza unei game variate probleme, de la cele ale sistemului imunitar și ale glandelor endocrine, la infertilitate și cancer. De asemenea, acupunctura și-a dovedit eficienţa maximă în înlăturarea durerilor de orice fel.
8. Cum găsești un specialist în acupunctură?
În primul rând, specialistul în acupunctură trebuie să fie medic, pentru că un tratament eficient necesită cunoștinţe medicale reale și aprofundate. Apoi, el trebuie să fi urmat cursuri postuniversitare de acupunctură și, eventual, specializări în afara ţării. La București există Institutul Naţional de Medicină Complementară și Alternativă „Prof. dr. Florin Brătilă“, unde poţi găsi specialiști acreditaţi.
9. De câte ședinţe ai nevoie ca să începi să simţi beneficiile?
Depinde de severitatea afecţiunii de care suferi. În cazul unor persoane, efectul acupuncturii poate fi resimţit chiar de la prima ședinţă, mai ales dacă scopul tratamentului era atenuarea unei dureri. În cazul altora, efectul benefic poate fi dobândit treptat, dar ar trebui să resimţi măcar o îmbunătăţire ușoară a stării de sănătate după patru-șase săptămâni de acupunctură.
10. Se poate face și acupunctură fără ace?
Există mai multe modalităţi de aplicare a principiilor acupuncturii. Se poate face clasic, cu ace din oţel inoxidabil, moxibustie, adică încălzirea directă a punctului sau a acului de acupunctură, care este prevăzut în capătul exterior cu un amestec de plante în care predomină pelinul și căruia i se dă foc. De asemenea, se poate face electrostimulare acupuncturală, adică stimularea electrică directă sau indirectă, prin ac, a punctelor și meridianelor de acupunctură. Dar există și metode care nu implică folosirea acelor, cum este laser-acupunctura – cu lumină monocromatică, magneto-stimularea acupuncturală, adică utilizarea unor magneţi pe punctele de acupunctură, și presopunctura, adică presiunea aplicată cu degetele pe punctele și meridianele de acupunctură. Și Ventuzele se pot aplica pe punctele de acupunctură, în același scop, de a echilibra energia Qi în organism, spun specialiștii.

Autor: adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Sambata, 13 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu