ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 28 iulie 2012

Protecţia magică a plantelor: leușteanul

Protecţia magică a plantelor: leușteanul
Protecţia magică a plantelor: leușteanul
Din vremuri îndepărtate, strămoșii noștri apreciau plantele medicinale pentru efectele lor terapeutice, dar și pentru puterea lor magică.
La marile praznice ortodoxe, potrivit tradiţiei populare, se foloseau unele plante pentru a alunga spiritele rele din case, din grădini, din holde și din grajdurile animalelor. Mai ales în lumea satelor, gospodarii împlineau și împlinesc și în zilele noastre ritualuri prin care Duhurile rele, Nenumitul sau Cel rău , cum era numit diavolul, sunt alungate din casa și din calea lor.

În tradiţia populară, plantele dovedite pentru puterile protectoare, care alungă spiritele malefice sunt venerate de cei care vor să scape de boală, de pagubă sau de singurătate. La polul opus, plantele folosite de vrăjitoare nu sunt cultivate în gospodării , acolo unde gospodarul vrea să adune sporul și să scape de pagubă. Orice familie care crede în puterea plantelor cu efecte terapeutice și magice adună aceste plante acum, în sezonul estival.
Din vremuri îndepărtate, leușteanul vindecă bolile trupului ( mai bine de 40) și suferinţele secrete ale sufletului. Bunicii și stră-străbunicii noștri le învăţau pe tinerele fete de măritat că Făt-Frumos poate fi cucerit în mod sigur, dacă urmează un ritual de nouă băi cu frunze de leuștean amestecate cu petale de trandafir și flori de Nu mă uita.

După ce s-a refugiat câteva decenii doar în cămara cu provizii de iarnă, orgoliul leușteanului a fost trezit de rivalul său mărarul. Așa le-a dovedit tuturor care - și mai amintesc de gloria lui de odinioară, că poate fi o amuletă în poșeta doamnelor și domnișoarelor, un scut împotriva decepţiilor și a gândurilor negre.


Pentru a dovedi cât poate fi iubit, leușteanul a rîmas în recuzita unor dansuri populare, mai ales a călușarilot, unde este înnodat, la loc de cinste, chiar lângă steagul acestor jucători. Mai mult, în traista Mutului, cunoscutul personaj care vindecă din Dansul călușarilor, leușteanul se numără printre plantele magice.
În anumite zone ale ţării, în special în Munţii Apuseni și în Bărăgan, mamele le îndeamnă pe fiicele lor să mănânce dimineaţa turte preparate din grâu fiert cu leuștean, pentru a scăpa de vicleșugul zburătorilor ( nelineștea hormonală din perioada preadolescenţei).
Femeilor sensibile și foarte geloase, medicina populară recomandă băi cu frunze de leuștean pentru a-și păstra optimismul și dragostea de viaţă.
La sărbătorile religioase, de obicei vara, gospodinele pun la ferestre coroniţe împletite din leuștean pentru a îndepărta farmecele și pentru a chema sporul în casa lor.
La nunţi, meniul oferit nuntașilor trebuie să fie alcătuit și cu preparate asezonate din belșug cu leuștean, ca leac care alungă singurătatea și gândurile negre de despărţire.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Vineri, 27 Iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu