ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 29 iulie 2012

Levănţica, somnifer fără efecte secundare

 Levănţica, somnifer fără efecte secundare
Levănţica, somnifer fără efecte secundare
Băile zilnice în care s-au adăugat preparate de levănţică, precum și ceaiul băut ca atare au efecte de relaxare a organismului și de inducere a somnului. De asemenea, calmează durerile reumatice.
De la levănţică sunt întrebuinţate florile, care se recoltează în prima parte a zilei. În acest interval, planta conţine cea mai mare cantitate de uleiuri volatile. Folosită atât intern, cât și extern, levănţica este cunoscută pentru efectele sale în combaterea insomniei. Eficienţa levănţicii în tratarea insomniei a fost recunoscută de foruri de specialitate care evaluează siguranţa și efectele plantelor medicinale, precum Comisia Germană „E".

Levănţica are acţiune calmantă asupra sistemului nervos central, lucru datorat uleiurilor esenţiale din compoziţia plantei. În insomnie, stres și în migrene, este indicată infuzia preparată din 2 linguriţe de flori de levănţică și din 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 15 minute. Se beau două căni pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare.

Un truc simplu contra insomniei constă în umplerea unui săculeţ de pânză cu flori uscate de levănţică și în așezarea lui între pernele de dormit. De asemenea, băile cu infuzie de levănţică relaxează organismul și induc somnul. Pentru acestea, se adaugă un pumn de flori de levănţică la un litru de apă clocotită și se lasă la infuzat o jumătate de oră. Infuzia se adaugă în cadă. Baia trebuie să dureze 20 de minute. În locul infuziei se poate folosi uleiul de levănţică (se toarnă 10 picături în apa de baie).

Are și proprietăţi digestive

Principiile active ale levănţicii includ, pe lângă uleiuri volatile, taninuri, săruri minerale, flavonoide și fitosteroli, care conferă plantei acţiune calmantă, antiseptică, antispastică, diuretică, hipotensivă, relaxantă, colagogă (stimulează secreţia biliară) și carminativă (favorizează evacuarea gazelor din intestin).

Așa se face că remediile din levănţică sunt indicate în caz de indigestie, în combaterea balonării și colicilor, în caz de diaree, de anorexie și în cazul unor tulburări intestinale cauzate de stres. În problemele digestive se poate administra fie infuzia (una-două linguriţe de plantă la o cană cu apă, de două ori pe zi), fie pulberea obţinută prin măcinarea florilor uscate.
Se ţine sub limbă un vârf de linguriţă de pulbere pentru câteva minute și apoi se înghite cu apă, de patru ori pe zi. „Dacă este administrată sub formă de ceai sau de diluţie apoasă a uleiului esenţial ori sub formă de condiment, levănţica îmbunătăţește digestia, crescând secreţia gastrică și motricitatea intestinală", spune medicul de familie Cristina Bogdan, cu competenţe în fitoterapie, de la Clinica „Naturo­pathya Med" din București.

Nu în ultimul rând, masajul pe abdomen cu ulei de levănţică diluat, în sensul acelor de ceasornic, are rezultate benefice în caz de balonare, de colici și de indigestie.

Eliberează căile respiratorii

Levănţica este și un bun remediu pulmonar: grăbește eliminarea secreţiilor bronșice și are efect descongestionant, putând fi recomandată în infecţiile căilor respiratorii. În gripă, bronșită și în tuse, se pot face inhalaţii cu ulei esenţial de levănţică: se adaugă 4 picături de ulei într-un litru de apă clocotită și se stă 10 minute deasupra vasului, cu capul acoperit.

În stările febrile sunt indicate frecţiile cu oţet aromatic de levănţică. Acesta se obţine prin macerarea, timp de două săptămâni, a 80 g de flori uscate de levănţică într-un litru de oţet alb.

Extern, are efect cicatrizant

Levănţica ajută la înnoirea celulelor cutanate, această plantă având indicaţii în numeroase probleme de piele. În arsurile solare ușoare sunt de ajutor compresele cu macerat de levănţică. El se obţine din 40 g de flori uscate la un litru de alcool sau de apă, iar amestecul se lasă la temperatura camerei timp de două săptămâni. Pentru că are efect calmant, infuzia de levănţică (preparată dintr-o lingură de flori uscate la 200 ml de apă clocotită) poate fi folosită și pentru tamponarea zonelor pișcate de ţânţari. Pentru a ţine aceste insecte la distanţă, se poate masa pielea cu ulei esenţial de levănţică diluat în ulei de măsline (4 picături la o lingură).

Infuzia ajută și la curăţarea și la cicatrizarea rănilor sau zgârieturilor. În crampele musculare și în reumatism este eficientă masarea zonelor afectate cu ulei esenţial de levănţică (20 de picături, diluate în 50 ml de ulei de măsline).

Contraindicată gravidelor

Dacă se respectă dozele indicate, levănţica nu are efecte secundare. „În doze mari, este toxică și excitantă a sistemului nervos, deci nu trebuie administrată prelungit și fără indicaţii medicale sigure", atrage atenţia medicul Cristina Bogdan. De asemenea, levănţica este contraindicată gravidelor și femeilor care alăptează.

Mirosul care „alungă" depresia

Lavanda este o plantă renumită pentru acţiunea sa anxiolitică (n.r. - care combat anxietatea) și antidepresivă. Remediile din această plantă sunt de mare ajutor persoanelor cu atacuri de panică, cu nevroze, cu tensiune psihică, cu iritabilitate, celor care se confruntă cu stări depresive sau celor trec ușor de la o stare la alta. Efectele benefice în acest sens sunt demonstrate prin numeroase studii clinice. De ajutor este cura cu tinctură de levănţică (30 de picături diluate în 50 ml de apă), de trei ori pe zi, până la îmbunătăţirea stării psihice. Efecte benefice are și aromaterapia. Se adaugă 5 picături de ulei esenţial de levănţică în vasul de aromaterapie umplut cu apă. Vasul „se aprinde" cu câteva ore înainte de culcare.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Duminica, 29 Iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu