ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 29 iulie 2012

Dietă: Cum să slăbești în timp ce dormi

 Dietă: Cum să slăbești în timp ce dormi
Dietă: Cum să slăbești în timp ce dormi
Ai început o mulţime de diete și nu ai reușit să ţii niciuna? Poate fi din cauza lipsei de somn. Vezi ce legătura are somnul cu dieta, exerciţiile și slăbirea.
Faptul că dormim tot mai puţin este unul din factorii care au dus la „epidemia” de obezitate ce afectează toată lumea. Pe lângă faptul că mâncăm greșit și nu facem mișcare, ne mulţumim cu tot mai puţine ore de somn, iar oboseala perpetuă în care trăim încurajează acumularea kilogramelor.
Un somn suficient de lung și odihnitor nu numai că îţi dă energie și o stare de bine, dar îmbunătăţește și capacitatea organismului tău de a arde grăsimi.
Ce legătură este între somn și slăbire
Atunci când ești obosită fiindcă ai dormit puţin sau prost, organismul tău funcţionează cu ultimele picături de energie și caută cu disperare surse noi. Cum nu poţi să dormi, singura sursă de energie este mâncarea cât mai bogată în zahăr și/sau calorii: ciocolată, chipsuri, covrigi, produse de patiserie, etc. O astfel de gustare îţi ridică brusc glicemia, ceea ce înseamnă că te simţi plină de energie pe moment. După numai câteva ore, glicemia scade la fel de brusc și intri din nou într-o stare de moleșeală, lipsă de concentrare și „lene”. Ai nevoie de o nouă gustare și ciclul se reia.
Cel mai probabil, la sfârșitul zilei vei fi prea obosită ca să faci sport sau ca să gătești ceva sănătos, dar din cauza dulciurilor pe care le consumi seara nici nu poţi să dormi bine, ceea ce înseamnă că aă doua zi o iei de la capăt.
Așa ajungi ca zi de zi să consumi alimente pline de calorii care nici măcar nu îţi hrănesc cu adevărat corpul.
Lipsa de somn duce la dezechilibre hormonale care îţi dau peste cap metabolismul – foamea este mai greu de suportat, nu îţi mai dai seama când ești sătulă, ai o poftă de mâncare mai mare și pofte mai puternice – deci e aproape imposibil să ţii o dietă așa cum trebuie.
Cum să dormi mai bine
Dacă în prezent dormi numai câteva ore pe noapte, treci la un program de somn normal și vei vedea cum kilogramele încep să se “topească”. Dar ţine cont că nu contează doar numărul de ore dormite, ci și calitatea somnului. Degeaba petreci 8 ore pe noapte în pat, dacă te trezești des sau dormi “iepurește”.
Ca să ai un somn mai bun, evită cofeina după ora 14:00. Multora li se pare că aceasta nu le afectează somnul. De fapt, cofeina te poate lăsa să dormi, dar va fi un somn superficial, neodihnitor.
A doua condiţie pentru un somn bun este mișcarea. Dacă nu ai timp să faci sport dimineaţa, îl poţi face și seara. Ce mai probabil, sportul nu îţi va afecta în mod negativ somnul. Cel mai important e să faci mișcare. Mai puţin contează când anume o faci.
De asemenea, ai grijă la ceea ce mănânci seara. Mesele prea mare, alcoolul, condimentele te pot ţine trează sau te pot face să te trezești în timpul nopţii.

Autor: Unica
Sursa: www.unica.ro  Duminica, 29 Iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu