ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 30 iulie 2012

Cum ţii în frâu un copil cu sexualitate precoce

 Cum ţii în frâu un copil cu sexualitate precoce
Cum ţii în frâu un copil cu sexualitate precoce Tot mai mulţi părinţi descoperă că micuţii lor, care nici n-au împlinit vârsta buletinului, se comportă ca niște adulţi afl aţi la apogeul sexualităţii

Acum 20 de ani, îndrăzneala supremă a fetiţelor de clasă primară era să se semneze, la sfârșitul caietului, cu numele de familie al băiatului după care suspinau în secret. Astăzi, la 10-13 ani, fetele nu se jenează să pozeze topless și vorbesc cu dezinvoltură despre sex și iubiţi.
"În aparatul foto am descoperit poze făcute de fetiţa mea de nici 10 ani în timp ce era dezbrăcată. S-a jucat când era acasă cu bona, care se uita la telenovele în camera alăturată. În discuţiile cu prietene de acceași vârstă am auzit- o vorbind despre sex, iubiţi, despre faptul că sunt îndrăgostite. Sunt un pic șocată și am tendinţa să o cert. Soţul, mai calm, i-a explicat pe înţelesul ei de ce nu e bine să facă așa ceva, și mi-a spus o frază care m-a făcut să mă liniștesc: dacă am fi avut tehnologia de azi, probabil și noi am fi făcut la fel la vârsta lor", povesteștea mama unei fetiţe din București.
Fiecare generaţie cu modelele ei
Studiile arată că doi din trei copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 13 ani nu văd nimic rău în a se poza dezbrăcaţi sau în a folosi expresii obsecene. O dovedesc miile de imagini și filmuleţe postate chiar de ei pe internet. "Tehnologia are un rol major aici. Dacă pe vremuri manifestările de acest gen erau cenzurate, astăzi există tot felul de unelte care-i fac ceva mai dezinvolţi", spune psihologul Karen Rosner. În plus, crede specialistul, copiii - aflaţi în preajma pubertăţii, nu fac decât să copieze modelele societăţii actuale. "Fiecare generaţie are anumite comportamente social acceptate. Dacă se pozează în pielea goală sau dacă vorbesc urât o fac din mimetism, pentru că asta văd ei că e permis și atrage atenţia", explică specialistul.
Soluţia este însă la îndemâna părinţilor care, în locul unor pedepse crunte, ar trebui să le ofere alternative la modelele nesănătoase ale societăţii. "Mai bine arătaţi-le cum pot să se evidenţieze și prin alte calităţi, mult mai importante", mai arată psihologul.
Câţigaţi-le încrederea!
O măsură de precauţie sunt și discuţiile libere pe teme sexuale, unde copilul e încurajat să pună întrebări, fără teama că va fi judecat de părinte. Singura condiţie e ca adulţii să fi stabilit deja o relaţie de prietenie cu cei mici. "Altfel, e dificil să corectezi o greșeală. Dacă i-ai câștigat încrederea, poţi fi sigur apoi că va ști singur când să se oprească", adaugă psihologul Karen Rosner.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Luni, 30 Iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu