ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 28 iulie 2012

Ce spune părul despre sănătate. CE BOLI ascund mătreaţa și albirea timpurie

 Ce spune părul despre sănătate. CE BOLI ascund mătreaţa și albirea timpurie
Ce spune părul despre sănătate. CE BOLI ascund mătreaţa și albirea timpurie Mătreaţa poate trăda boli de piele, iar albirea timpurie- anemie.

Pe lângă disconfortul estetic, problemele care afectează firul de păr pot trăda și boli endocrine, dermatologice, dereglări hormonale, anemie sau carenţe de vitamine.
MĂTREATA
Este cauzată de anumite ciuperci care se găsesc pe suprafaţa scalpului sau de secreţia în exces a glandelor sebacee. Specialiștii mai vorbesc și de factori precum stresul, obezitatea sau atmosfera uscată.
"Mătreaţa nu e o problemă gravă. Doar dacă se prezintă sub formă de cruste mari, gălbui, este un semn al dermatitei seboreice, un factor predispozant pentru căderea părului. Netratată poate duce la psoriazis", explică medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar din București.
Mătreaţa poate fi combătută cu șampoane specifice. Doar în caz de complicaţii e nevoie de creme cu cortizon.
Stresul și dietele drastice vă lasă fără păr
CĂDEREA PĂRULUI.
Poate fi vorba de boli precum Telogenum Effluvium sau alopecie areată. Prima implică rărirea părului pe anumite porţiuni izolate, pe când alopecia areată presupune căderea efectivă a părului.
"Rărirea se produce după ce organismul încasează șocuri- o operaţie, sarcină și travaliu, problemele tiroidiene, stresul sever, anumite medicamente sau chiar dietele drastice. Părul intră într-o fază în care nu mai crește, însă continuă să cadă", adaugă medicul Clătici.
În cazul alopeciei areate, sistemul imunitar atacă foliculii și determină căderea totală a părului pe porţiuni izolate. Printre cauze se numără boli de piele (vitiligo), boli tiroidiene sau anemie.
Părul începe să crească la loc după luni sau ani de zile, în unele cazuri recuperarea fiind imposibilă. "Vindecarea depinde de contextul apariţiei bolii, dacă este vorba de un context psihologic se lucrează în paralel cu psihoterapeutul" explică doctorul dermatolog Anca Zbranca.
ALBIRE PREMATURĂ.
Este mai mult o problemă care se moștenește din familie și mai puţin o problemă de sănătate.
Mai rar este cauzată de anemie, boli tiroidiene, carenţe de vitamina B12 sau boli de piele ca vitiligo. Nu există tratament pentru albirea timpurie, singura soluţie este să vă vopsiţi.
Calviţia la bărbaţi, moștenită pe linie maternă
Chelirea este o problemă ereditară. În cazul bărbaţilor, "se transmite" pe linie maternă, ceea ce înseamnă că dacă bunicul din partea mamei se confruntă cu această problemă, riscul ca nepotul să o moștenească este ridicat.
Debutează în adolescenţă, de la tâmple spre creștet și evoluează rapid. Medicamente precum Rogaine (minoxidil) sau Propecia (finasteride) pot încetini căderea părului.
La femei, calviţia apare în general după 40 de ani, mai ales în creștet, și e asociată cu unele probleme hormonale. Anumite medicamente pot preveni subţierea și căderea părului.



Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 27 Iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu