duminică, 18 septembrie 2011

Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer

Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer
Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer

Pe lângă faptul că aceste legume sunt săţioase și potolesc, rapid, foamea, vinetele conţin doar 23 kcal la 100 g parte comestibilă.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie, precizează că cele mai recente studii demonstrează că efectele dietei cu vinete asupra organismului depășesc așteptările. Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol și antivirale. Acidul clorogenic accelerează metabolismul și inhibă aportul de glucoză în intestine.
Aceste cercetări clasează vinetele pe locul doi după varză, în terapia de prevenire a cancerului. Principalii constituenţi ai vinetei: conţinutul foarte ridicat de apă (93 la sută), multe vitamine (A, B1, B2, C-6 mg) și minerale (potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan și de iod) recomandă vinetele în curele de detoxifiere, în dieta diabeticilor, astmaticilor, supraponderalilor și a celor cu bronșită, deoarece aceste legume fluidizează secreţiile.
De asemenea, substanţele amare din compoziţia vinetelor întăresc sistemul imunitar și creează o stare de liniște și de relaxare. Specialiștii recomandă persoanelor neliniștite și agitate să includă în meniul lor măcar de două ori pe săptămână preparate cu vinete: salate, mâncare și musaca. Și diabeticii se pot bucura de efectele acestei legume, cu conţinut scăzut de zaharuri (4 g/100g).
Sucul vinetelor este foarte bun pentru curăţarea ficatului și pancreasului, pentru prevenirea cancerului și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire prematură. Mai mult, s-a constatat că vitaminele din unele legume, dar mai ales din compoziţia vinetei (A, B1, B2 și C) sunt mai eficiente decât cele care se găsesc în fructe.
Datorită unui fitonutrient numit nasunin, vinetele protejează membranele celulelor împotriva efectelor radicalilor liberi. În testele efectuate pe animale, s-a constatat că acest nutrient protejează și lipidele din membranele celulelor creierului.
Cum păstrăm vinetele în sezonul rece
Nutriţioniștii recomandă conservarea vinetelor prin coacere. S-a constatat că preparatele culinare cu vinete prăjite conţin substanţe toxice și cancerigene.

Vinetele coapte, curăţate și tocate, unse cu un strat de ulei, sunt provizii sănătoase de iarnă, care se păstrează în pungi la congelator.

Persoanele care ţin regim hiposodic pot prepara pentru iarnă vinete marinate cu usturoi.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Sambata, 17 Septembrie 2011

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Analgezicele ar putea tripla riscul de cancer la rinichi

 Analgezicele ar putea tripla riscul de cancer la rinichi
Analgezicele ar putea tripla riscul de cancer la rinichi Persoanele care fac abuz de medicamentele contra durerilor prezinta un risc triplu de a se îmbolnavi de cancer la rinichi, în comparatie cu cele care nu apeleaza prea des la astfel de pastile, avertizeaza oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina Harvard din Boston.
Cercetarea realizata pe un esantion de peste 125.000 de persoane arata ca cele care luau în mod regulat analgezice prezentau un risc cu 51% mai mare de a se confrunta cu aceasta boala. Predispozitia la cancerul renal era tripla în rândul participantilor care au folosit aceste pastile în mod constant pe o perioada de zece ani, Daily Mail.
 Aspirina a fost singurul antiinflamator care nu a crescut riscul de îmbolnavire, cel mai probabil pentru ca nu contine ibuprofen, substanta gasita în majoritatea analgezicelor.
Statisticile arata ca medicamentele antiinflamatoare sunt cele mai folosite de întreaga populatie.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, expertii au monitorizat pe o perioada de douazeci de ani un grup de 77. 525 de femei si 49.403 de barbati. Pentru a realiza acest studiu, expertii au tinut cont si de alti factor care ar putea predispune la aparitia cancerului la rinichi, printre care greutatea corporala, daca erau sau nu fumatori, daca erau sedentari si daca erau hipertensivi.
Potrivit Daily Mail, cancerul la rinichi reprezinta 2% dintre toate cazurile de cancer diagnosticate în Marea Britanie.

Autor: Gandul
Sursa: www.gandul.info  Vineri, 16 Septembrie 2011

Ce sunt prebioticele si in ce alimente se gasesc?

Ce sunt prebioticele si in ce alimente se gasesc?
Ce sunt prebioticele si in ce alimente se gasesc?
Prebioticele nu trebuie confundate cu probioticele, care sunt ingrediente alimentare non-digerabile care stimuleaza selectiv cresterea si activitatea anumitor bacterii benefice care se afla in intestin.

Prebioticele cele mai intalnite sunt carbohidrati non-digerabili precum:
- inulina
- fructooligozaharide (FOS)
- galactooligozaharide (GOS)

Beneficiile prebioticelor

In multe studii, absorbtia minerala (calciu, in special), s-a dovedit a fi consolidata cu prebiotice. Intr-un nou studiu publicat in British Journal of Nutrition in 2010, cercetatorii de la University of Reading din Marea Britanie au remarcat o crestere a numarului de bacterii benefice, cum ar fi Bifidobacteria, in tractul digestiv al participantilor care au luat pilule ce contin napi de inulina. Intr-un studiu publicat in 1997 in Jurnalul American de Nutritie Clinica, cercetatorul dr. Kleesen a constatat o imbunatatire a consecventei intestinului si frecventa in participantii constipati.

Multe alte beneficii au fost raportate in privinta prebioticelor, dar acestea sunt mai vizibile pentru persoanele in varsta, copii si adulti cu boli. Pentru adultii sanatosi, beneficiile de a adauga prebioticelor in dieta nu sunt la fel de semnificative potrivit cercetarilor actuale.

Care este aportul recomandat de prebiotice

In prezent, nu s-a stabilit nici un nivel recomandat de admisie pentru prebiotice. Cu toate acestea, Asociatia Internationala stiintific pentru probiotice si prebiotice a justificat un efect prebiotic prin consumul de 5 - 8 grame de FOS sau GOS pe zi. Dieta tipica prevede aproximativ 1 pana la 4 grame pe zi, deci nu este loc pentru mai multe, inclusiv prebiotice. In orice caz, un aport mai mare de 10 grame pe zi, poate provoca reactii adverse, cum ar fi balonarea si flatulenta crescuta.

Prebioticele in alimente

Pentru a profita de avantajele mentionate mai sus, nu trebuie neaparat sa cumperi alimente imbunatatite cu prebiotice. In schimb, poti creste consumul de alimente bogate in calciu si vitamina D pentru a creste absorbtia de calciu. Consuma alimente care contin in mod natural probiotice pentru a creste numarul de bacterii benefice din intestin.

Asadar, nu te grabi sa cumperi alimente imbunatatite cu prebiotice, ci mai bine incearca sa consumi alimente care sunt in mod natural bogate in prebiotice, cum ar fi ceapa, usturoi, praz, banane si sparanghel, grau, ovaz, cicoare, napi care ofera beneficii pentru sanatate.
 

Autor: Wikifood
Sursa: www.wikifood.ro  Sambata, 17 Septembrie 2011

10 gustari cu continut scazut de calorii

 10 gustari cu continut scazut de calorii
10 gustari cu continut scazut de calorii
Gustarile din timpul zilei sunt foarte importante pentru resursele de energie ale organismului. Este gresit sa crezi ca printr-o alimentatie bogata cantitativ iti vei spori energia si starea de bine.

Alege calitatile nebanuite ale unor produse care iti ofera aport nutritiv deosebit si scazut din punct de vedere caloric:

1. Pepene galben - 88 de calorii
Pepenii galbeni au o valoare calorica asa de mica deoarece acestia sunt alcatuiti in mare parte din apa, asadar iti este permis sa mananci si unul intreg, daca doresti!

2. Trei covrigei cu sare de mare - 93 de calorii
Un deliciu de umplere pentru a trece cu brio de declinul de dupa pranz.

3. O cana de afine - 83 de calorii
Afinele sunt gustoase, racoritoare, numai bune pentru lunile de vara, atunci cand ai pofta de ceva dulce.

4. Doua Kiwi - 58 de calorii
Kiwi - un fruct grozav pe care il poti consuma in diferite imprejurari, atat acasa cat si la scoala sau serviciu.

5. Un pahar cu suc de portocale - 100 de calorii
Sucul de portocale este cel mai bun mod de a lua aportul zilnic de vitamina C si, totodata, are un continut scazut in calorii.

6. 16 capsuni - 58 de calorii
Capsunele se numara printre fructele de top preferate in sezonul estival si au, de asemenea, continut scazut caloric.

7. Doua piersici de marime medie - 76 de calorii
Bune pentru scăderea colesterolului si regenerarea tesutului pielii, piersicile contin multe vitamine esentiale si au un gust excelent.

8. Un ou fiert tare - 78 de calorii
Bogat in proteine ??si aminoacizi, un ou fiert tare este o gustare hranitoare dar scazuta caloric.

9. 20 de masline - 68 de calorii
Daca iti place sa rontai ceva langa un pahar de vin, tine departe chips-urile si alege in loc maslinele. Acestea reprezinta o optiune sanatoasa.

10. 14 migdale - 98 de calorii
O gustare perfecta, le poti lua cu tine la birou atunci cand ai nevoie de o gustare. Migdalele sunt un substitut veritabil pentru snacks-urile sarate, la care, de obicei apelezi.
 

Autor: Wikifood
Sursa: www.wikifood.ro  Sambata, 17 Septembrie 2011

Ce indicaţii are terapia cu vinuri

 Ce indicaţii are terapia cu vinuri
Ce indicaţii are terapia cu vinuri
Băut cu măsură, vinul combate anemia, oboseala, depresia și, în plus, protejează sistemul cardiovascular. Specialiștii spun că terapia cu vinuri poate fi urmată doar după un consult medical, deoarece în cazul unor afecţiuni este contraindicată.
Bogat în nutrienţi, vinul, fie că este alb, fie că este roșu, are efecte energizante, tonice, de stimulare a poftei de mâncare, a digestiei și a metabolismulului. De altfel, fitoterapeuţii recomandă curele cu vin persoanelor cu tonus fizic și psihic redus, dar și celor afectate de astenie, de oboseală cronică, de insomnie ori de depresie. „Vinul are un conţinut ridicat de vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D și P), de minerale (fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan și crom) și de substanţe antioxidante, ceea ce îi conferă reale virtuţi terapeutice", spune medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut și reflexoterapeut la Clinica Med-As din București.
?ine cont de faptul că terapia cu vinuri presupune consumul întocmai indicaţiilor medicului. De asemenea, trebuie reţinut că o astfel de cură nu este recomandată copiilor, femeilor gravide și persoanelor cu afecţiuni hepatice, celor cu probleme cardiace grave ori cu epilepsie. Însă, dacă nu există contraindicaţii, poţi bea câte unul-două pahare de vin natural, alb sau roșu, pe zi.

Previne bolile de inimă

În componenţa vinului se găsesc o serie de substanţe antioxidante precum polifenoli, quercitină și resveratrol, care împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi, ceea ce ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Mai mult decât atât, este deja recunoscut faptul că această băutură contribuie la prevenirea bolilor de inimă, precum ateroscleorza, dar și a afecţiunilor degenerative de tipul maladiei Alzheimer.

„Persoanele consumatoare de vin în cantităţi moderate prezintă un risc scăzut de apariţie a unor probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia, infarctul ori arteriopatia periferică. Aceasta deoarece vinul produce vasodilataţie, fluidifică sângele și ajută la scăderea nivelului colesterolului rău din sânge și la creșterea celui bun", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

Ingredient pentru produsele cosmetice

Un alt beneficiu al terapiei cu vinuri este faptul că favorizează regenerarea celulară de la nivelul pielii. De aceea, această băutură este folosită în centrele de înfrumuseţare în compoziţia unor preparate recomandate pentru menţinerea tinereţii tenului, pentru hidratare, pentru a preveni apariţia ridurilor și pentru a combate celulita. De asemenea, potrivit medicului Ruxandra Constantina, dacă faci baie cu vin cel puţin săptămânal (se pun două-trei pahare cu vin alb sau roșu în cada cu apă), vei constata că pielea va deveni mai fermă, mai elastică și mai catifelată.

Formule medicinale, în combinaţie cu plante

Vinul medicinal se prepară prin macerarea în vin roșu sau alb a unor plante cu calităţi terapeutice. Astfel, vinul de pătrunjel de exemplu, ce se prepară prin macerarea, timp de o săptămână, a rădăcinei și a frunzelor de pătrunjel în vin roșu natural, amestecat cu miere și cu oţet de mere, combate răceala, gripa, anemia și oboseala cronică. Pe de altă parte, vinul de mărar este de ajutor în caz de astm, de tulburări nervose sau de disfucţii sexuale, iar cel de mentă este recomandat persoanelor cu probleme digestive, cu tulburări nervoase ori cu paraziţi intestinali. „În cazul vinurilor terapeutice, cele două componente (vinul propriu-zis și planta adăugată) își potenţează reciproc acţiunea și, astfel, efectul terapeutic crește. Ele se administrează în doze mici, aproximativ 25 ml de câte trei ori pe zi, înainte de masă", explică medicul Ruxandra Constantina.

Pastilele cu resveratrol lungesc viaţa

Pe piaţă există diverse suplimente alimentare pe bază de resveratrol (una dintre substanţele antioxidante ce se găsesc în vinul roșu), care promit protecţie împotriva efectelor nocive ale poluării și ale stresului. De asemenea, se află în lucru o formulă de medicament pe bază de resveratrol ce promite tratarea obezităţii, diabetului, bolilor de inimă și cancerului. Produsul este dezvoltat de o companie farmaceutică americană în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate din Baltimore, SUA, iar cercetătorii spun că acest medicament activează o genă, numită SIRT1, ce ajută la menţinerea tinereţii și vitalităţii organismului.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 17 Septembrie 2011

Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer

 Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer
Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer

Pe lângă faptul că aceste legume sunt săţioase și potolesc, rapid, foamea, vinetele conţin doar 23 kcal la 100 g parte comestibilă.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie, precizează că cele mai recente studii demonstrează că efectele dietei cu vinete asupra organismului depășesc așteptările. Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol și antivirale. Acidul clorogenic accelerează metabolismul și inhibă aportul de glucoză în intestine.
Aceste cercetări clasează vinetele pe locul doi după varză, în terapia de prevenire a cancerului. Principalii constituenţi ai vinetei: conţinutul foarte ridicat de apă (93 la sută), multe vitamine (A, B1, B2, C-6 mg) și minerale (potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan și de iod) recomandă vinetele în curele de detoxifiere, în dieta diabeticilor, astmaticilor, supraponderalilor și a celor cu bronșită, deoarece aceste legume fluidizează secreţiile.
De asemenea, substanţele amare din compoziţia vinetelor întăresc sistemul imunitar și creează o stare de liniște și de relaxare. Specialiștii recomandă persoanelor neliniștite și agitate să includă în meniul lor măcar de două ori pe săptămână preparate cu vinete: salate, mâncare și musaca. Și diabeticii se pot bucura de efectele acestei legume, cu conţinut scăzut de zaharuri (4 g/100g).
Sucul vinetelor este foarte bun pentru curăţarea ficatului și pancreasului, pentru prevenirea cancerului și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire prematură. Mai mult, s-a constatat că vitaminele din unele legume, dar mai ales din compoziţia vinetei (A, B1, B2 și C) sunt mai eficiente decât cele care se găsesc în fructe.
Datorită unui fitonutrient numit nasunin, vinetele protejează membranele celulelor împotriva efectelor radicalilor liberi. În testele efectuate pe animale, s-a constatat că acest nutrient protejează și lipidele din membranele celulelor creierului.
Cum păstrăm vinetele în sezonul rece
Nutriţioniștii recomandă conservarea vinetelor prin coacere. S-a constatat că preparatele culinare cu vinete prăjite conţin substanţe toxice și cancerigene.

Vinetele coapte, curăţate și tocate, unse cu un strat de ulei, sunt provizii sănătoase de iarnă, care se păstrează în pungi la congelator.

Persoanele care ţin regim hiposodic pot prepara pentru iarnă vinete marinate cu usturoi.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Sambata, 17 Septembrie 2011

vineri, 16 septembrie 2011

Contraceptivele orale afectează memoria femeilor

 Contraceptivele orale afectează memoria femeilor
Contraceptivele orale afectează memoria femeilor Femeile care iau pilule contraceptive au probleme în retinerea detaliilor, arata un studiu realizat de un grup de cercetatori ai University of California (SUA).
Potrivit variantei on-line a cotidianului britanic Daily Mail, studiul sugereaza ca prin schimbarea echilibrului hormonal, contraceptivele orale afecteaza modul în care femeile retin informatii. Expertii sustin ca femeile care se trateaza cu astfel de medicamente sunt predispuse sa îsi aminteasca mai putine detalii despre un eveniment decât cele cu un ciclu menstrual natural, retinând în schimb impactul emotional al acestuia.
Este afectata capacitatea de a retine logic evenimente
Pilula contraceptiva actioneaza prin reducerea nivelului de estrogen si progesteron în vederea prevenirii sarcinii. Acesti hormoni au fost pusi însa în legatura cu capacitatea femeilor de a retine logic evenimentele, explica Larry Cahill, un neurobiolog care a participat la realizarea studiului. Expertii au analizat felul în care mai multe femei (dintre care unele luau pilule contraceptive si alte nu) îsi amintesc un accident de masina.



Autor: Evz
Sursa: www.evz.ro  Marti, 13 Septembrie 2011

Noua dietă cu mere

Noua dietă cu mere
Noua dietă cu mere Sunt bogate în fibre, satisfac nevoia de dulce, sunt săţioase, au multe vitamine și te ajută să slăbești. Ai ghicit! Este vorba despre mere, fructele care te menţin în formă.
Cu ajutorul acestei diete vei putea scade câţiva centimetri în talie. Celulita se va mai estompa, chiar și tenul va deveni mai luminos (merele sunt detoxifiante – toxinele din corp se pot evidenţia la nivelul piele prin coșuri, puncte negre, pete roșii). În plus, antioxidanţii din mere au efect anti-îmbătrânire. Iată un meniu de trei zile!
Prima zi
Mic dejun: 1 cană de cafea sau de ceai verde
200 g iaurt cu 2 linguri de cereale integrale
Gustare: 2 mere
Prânz: 1 salată preparată din: 60 g paste făinoase integrale; 100 g brânză proaspătă de vaci; 300 g fasole verde fiartă; 2 linguri de ulei de măsline
Gustare: 1 măr
Cină: 150 g carne de pește la grătar 1 cartof copt
100 g salată verde cu roșii
A doua zi
Mic dejun: 1 cafea sau ceai verde
200 ml lapte degresat cu 2 linguri de fulgi de ovăz
Gustare: 2 mere
Prânz: 150 g orez integral cu verdeaţă și ulei de măsline și 50 g șuncă slabă
150 g salată verde cu roșii și castraveţi
3 mere
Cină: 300 ml supă cremă de legume
1 ou fiert
1 măr
A treia zi
Mic dejun: 1 cafea
200 ml lapte degresat
3 biscuiţi cu cereale integrale
Gustare: un iaurt degresat
Prânz: 150 g pește la grătar
250 g salată cu roșii, ardei capia, castraveţi cu rondele coapte de dovlecei cu verdeaţă la cupror
Cina: 50 g șuncă de pui
2 roșii
60 g pâine integrală
un măr
Sfat: Nu uita să bei cel puţin un litru și jumătate de apă (plată) pe zi!

Autor: Click pentru femei
Sursa: www.clickpentrufemei.ro  Marti, 13 Septembrie 2011

Care este legatura dintre pilulele contraceptive si memorie?

 Care este legatura dintre pilulele contraceptive si memorie?
Modul in care femeile isi amintesc despre diferite evenimente din viata lor este influentat de administrarea pilulelor contraceptive, din cauza faptului ca echilibrul lor hormonal este modificat.
Potrivit unui studiu desfasurat de un grup de cercetatori americani si citat de DailyMail, persoanele care fac apel la pilulele contraceptive sunt mai predispuse la a uita amanunte privitoare la un anumit eveniment din viata lor. Totusi, aceste persoane retin impactul emotional pe care anumite evenimente le-au imprimat asupra lor.
Explicatia acestui fenomen consta in faptul ca pilulele contraceptive reduc nivelul de estrogen si progesteron, astfel incat sa scada riscul de a dezvolta o sarcina. Aceste substante sunt in stransa legatura cu abilitatea femeilor de a-si aminti anumite evenimente.
Studiul de fata demonstreaza ca pilulele contraceptive nu afecteaza memoria, insa modifica modul in care femeile rememoreaza diferite evenimente.
Desi exista putine studii referitoare la efectele cognitive ale pilulelor contraceptive, peste 100 de milioane de femei recurg la contraceptie.
Autor: Redactia MedLive.ro

Autor: Hotnews
Sursa: medlive.hotnews.ro  Miercuri, 14 Septembrie 2011

Afinele previn bolile de inimă

 Afinele previn bolile de inimă
Afinele previn bolile de inimă
Sunt numite super-alimente, și asta pe bună dreptate. Afinele sunt pline de vitamine și antioxidanţi. Iată la ce ne ajută o dietă bazată pe aceste fructe de pădure.
Sunt pline de vitamine
Vitaminele C și E, la fel ca și antioxidanţii pe care-i conţin, protejează împotriva bolilor degenerative și a cancerului de colon. Riscul de atacuri cardiace, dar și de diabet scade simţitor.
Previn bolile de inimă
Nu numai vinul roșu are proprietăţi cardioprotective. Un studiu recent a scos la suprafaţă faptul că mai mult de 38% din conţinutul afinelor luptă împotriva radicalilor liberi, vinovaţi de afecţiuni grave.
Protejează împotriva cancerului ovarian
Datorită conţinutului bogat de fitonutrienţi, afinele conţin un flavonoid care scade simţitor riscul de a dezvolta cancer ovarian.
Ajută la o bună funcţionare a creierului
Afinele protejează creierul de stresul oxidativ și reduc afecţiunile relaţionate cu înaintarea în vârstă (Alzheimer sau demenţa). O dietă bogată în afine îmbunătăţește atât capacitatea de învăţare, cât și cea de gândire.
Ajută tractul digestiv
Pe lângă fibre solubile și insolubile, afinele conţin tanin, care acţionează ca astringent în sistemul digestiv pentru reducerea inflamaţiilor. Totodată, afinele îmbunătăţesc și sănătatea tractului urinar.
Protejează dinţii
Afinele roșii protejează dinţii de carii, acţionând prin împiedicarea lipirii bacteriilor de dantură. Așadar, sunt un aliat de nădejde în sănătatea orală.
Beţi suc
O dietă cu afine presupune consumul de suc de afine pe durata unei săptămâni. Rămâne la alegerea voastră dacă sucul va fi băut la micul dejun sau seara.
Dacă preferaţi fructele, puteţi consuma un iaurt amestecat cu afine. Pentru a beneficia de efectele detoxifierii organismului se recomandă un pahar cu suc de afine pe zi. Iată cum vă ajută dieta cu afine.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Miercuri, 14 Septembrie 2011

Esti ceea ce mananci Acum este momentul sa te uiti atent in farfuria ta

Esti ceea ce mananci Acum este momentul sa te uiti atent in farfuria ta
Esti ceea ce mananci Acum este momentul sa te uiti atent in farfuria ta

Te-ai intrebat vreodata daca valul de boli nemiloase aparute in ultimii ani nu este provocat doar de structura genetica a oamenilor? Medicii, dar si orice batran, iti pot spune ca alimentatia joaca un rol decisiv in starea ta de bine. Practic, vechea vorba inteleapta care spune ca suntem ceea ce mancam este 100% aplicabila. Asadar, uita-te atent in farfurie, ca si cum te-ai uita intr-o oglinda.

Stii ca prajelile, grasimile animale si alimentele procesate sunt daunatoare pentru organism, dar aceasta informatie nu este de ajuns pentru a te tine departe de pericole. Uneori chiar si un meniu aparent sanatos poate fi o bomba cu ceas pentru organismul tau. Iata un exemplu:
Mic dejun:
Omleta din doua oua, doi crenvursti, doua felii de salam si doua felii de paine.
Analiza:
Ouale sunt bine venite la primele ore ale zilei, deoarece contin proteine din belsug, din care ne extragem energia necesara.
Crenvurstii fac parte din categoria mezelurilor procesate, ca si salamul. In aceste alimente se adauga E-uri pentru conservare, culoare, aroma si foarte multa sare. Mai mult, grasimile animale din acestea iti afecteaza categoric sanatatea, primele semne fiind vizibile pe piele. Nu orice cos este un semn al pubertatii sau al unei dereglari hormonale.
Painea din comert contine si ea, din pacate, foarte multi coloranti, aditivi de crestere si de gust. Un indiciu: o paine care miroase foarte tare a drojdie, dar nu este proaspat scoasa din cuptor, nu este buna pentru tine. Mai mult, painea facuta din ingrediente neprocesate se intareste in doar cateva ore.
Pranz:
Tocanita de legume si copane de pui la cuptor
Analiza:
Prin fierbere si coacere, legumele isi pierd 80% din proprietatile nutritive, iar daca adaugi si arome de tip "vegeta" incarci mancarea cu E-uri. Daca analizele medicale iti arata carente de vitamine, acesta poate fi motivul.
Carnea de pui la cuptor este o sursa buna de proteine, daca nu se adauga ulei. Atentia trebuie sportita atunci cand cumparam puiul de la supermarket. Este cunoscut faptul ca producatorii hranesc puii cu anabolizanti pentru crestere rapida, substante care dauneaza in special copiilor. Atunci cand carnea cruda a puiului este alba, si nu roz, este un semnal de alarma.
Cina:
Peste si legume la gratar
Analiza:
Jumatate din pestele consumat in intreaga lume este crescut in ferme, conform unui nou studiu publicat de Academia Nationala de Stiinte din SUA. Pestii din crescatorii sunt hraniti, in general, cu alti pesti, vii sau morti, si cu faina de peste. Astfel, pentru a evita o toxiinfectie, opteaza pentru pesti vegetarieni precum amur, ten, fitofag sau novac.
Legumele trebuie mancate crude, cat mai des posibil. Alimentele contin sute de enzime diferite, care ajuta la digerarea mancarii. Prin gatirea legumelor, aceste enzime dispar, iar sistemul nostru digestiv este fortat sa le produca. In timp, organismul nostru se satura de atata munca, la propriu, facand loc indigestiei, gastritelor si a ulcerelor.
Pariu ca nu stiai!
Morcovii sunt o sursa foarte buna de energie: doar trei morcovi mancati iti vor da energia necesara sa mergi 5 kilometri!
Cum iti dai seama ca marul este proaspat? Il pui in apa. Daca pluteste, raspunsul este pozitiv. Te intrebi cum de pluteste? Pentru ca 25% din volumul sau este aer!
Stiai ca daca Coca Cola nu ar contine E-uri pentru modificarea culorii, ea ar fi verde?
Cea mai placuta aroma din lume este vanilia, deoarece ea are efect direct asupra sistemului nervos, relaxandu-l.
Un om mananca aproximativ 500 de kilograme de hrana pe an. Cam cat din aceasta cantitate este sanatoasa pentru tine?
Ce spune nutritionistul: Ce inseamna stil de viata sanatos?
O alimentatie echilibrata implica un aport optim intre nutrienti: avem nevoie de carbohidrati integrali (din cereale integrale, leguminoase, fructe si legume), avem nevoie de proteine (din carne, lactate, oua sau din anumite surse vegetale), precum si de grasimi, in special din peste, uleiuri presate la rece sau fructe oleaginoase.
Pe de alta parte, este important sa aducem prin alimentatie un aport caloric conform cu nevoile, limitand consumul asa-numitor surse de "calorii goale": alimente bogate in zaharuri rafinate sau grasimi animale.
Atunci cand alegem un produs pentru alimentatia noastra este important sa citim etichetele si sa-l alegem pe acela cu cel mai mic procent de zaharuri sau de grasimi saturate, sa evitam produsele care contin grasimi hidrogenate sau cele cu conservanti si coloranti artificiali.
 
Este bio o solutie scumpa, dar buna pentru sanatate?
Referitor la produsele bio, de exemplu, in ceea ce priveste produsele lactate, cred ca e important daca vacuta respectiva a fost hranita cu iarba de pe munte sau a primit suplimente si hormoni. Pe de alta parte, nu tot ce inseamna produs bio este foarte valoros: daca vrei sa cumperi un gem de fructe ar trebui sa il iei pe cel romanesc, fara zahar, si nu unul bio cu aport foarte mare de zahar.


Autor: Cancan
Sursa: www.cancan.ro  Miercuri, 14 Septembrie 2011

Ceai negru, în loc de cafea

 Ceai negru, în loc de cafea
Ceai negru, în loc de cafea
Ceaiul negru conţine cofeină, de aceea, este considerat un bun înlocuitor al licorii savurate cu precădere dimineaţa.
Pentru că are un conţinut ridicat de antioxidanţi, vitamine și minerale, ceaiul negru protejează organismul de diverse boli.
Previne cancerul și bolile cardio-vasculare, contribuie la o scădere a colesterolului și a numărului de trigliceride din sânge precum și la o reducere a masei de grăsime din organism.
De asemenea, o cană de ceai negru, băută zilnic, previne și vindecă ateroscleroza.


Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Miercuri, 14 Septembrie 2011

Mituri despre conceptie si infertilitate

Mituri despre conceptie si infertilitate
Mituri despre conceptie si infertilitate

In ciuda educatiei sexuale pe scara larga, multe tinere (si chiar multe cupluri aflate la maturitate) nu realizeaza in intregime ce inseamna si ce presupune actul de a procreea. Un studiu din Noua Zeelanda, de exemplu, a aratat ca 74% dintre femeile care s-au prezintat la o clinica de fertilitate, pentru a se programa la proceduri complicate de fertilizare, nu stiau ce presupune un ciclu menstrual, zile fertile, contact sexual, ejaculare intravaginala si alte notiuni de baza pentru a ramane insarcinate.

Dr. Joshua Klein, medic ginecolog obstetrician si cercetator in endocrinologie reproductiva si infertilitate la Centrul Medical al Universitatii din Columbia, New York, a enumerat pentru Health.com cele mai frectevnte greseli pe care le-a intalnit la cele care incercau sa ramana gravide.
40 este noul 30
Niciodata in istorie nu au foat atat de multe femei care sa-si amane maternitatea pana dupa 35 de ani. Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a raportat ca, in 2006, aproximativ o nastere din 12, in SUA, a reprezentat aducerea pe lume a primului copil pentru o femeie trecuta de de 35 de ani, comparativ cu o nastere din 100 in 1970.
Aceleasi influente, sociale si economice, care au contribuit la aceasta realitate au facut multe femei sa creada ca perioada fertila a lor se intinde in mod natural pana dupa 40 de ani. Din pacate, realitatea este alta: riscul de infertilitate – definita ca macar un an de contacte sexuale regulate, fara protectie, ce nu s-au finalizat cu o sarcina – creste odata cu varsta, de la 6% la femeile intre 20 si 24 de ani, pana la 64% la cele aflate intre 40 si 44 de ani.
Nu e nicio graba
Un studiu revolutionar la vremea respectiva, facut pe mai mult de 5.000 de cupluri in anii ’40 si ’50, a aratat ca cel putin 85% dintre ele au conceput un copil in decursul primului an de incercari. Astfel a fost definita perioada de un an ca punct de reper pentru punerea diagnosticului de infertilitate, si multe cupluri amana evaluarea pana dupa expirarea perioadei prestabilite.
Regula de un an este una rezonabila pentru femeile mai tinere de 35 de ani, care sunt perfect sanatoase. Dar oricine a trecut de acea varsta sau are orice fel de probleme ginecologice sau medicale (menstruatii neregulate sau dureroase, diabet, probleme cu glanda tiroida etc.), ar trebui mearga la o evaluare de la bun inceput. Exista numeroase probleme de fertilitate care pot fi tratate cu usurinta, dar care pot face aproape imposibila conceptia fara asistenta medicala. Timpul este pretios atunci cand vine vorba de fertilitate.
Facem sex destul de des
Dr. Klein este uimit cat de des programul aglomerat interfereaza cu fertilitatea: “Am cunoscut atat de multe cupluri ocupate din punct de vedere profesional, oameni care sunt surprinsi ca nu asteapta un copil, dar ei ajung sa doarma impreuna in acelasi pat [...] o data la o luna sau doua”. Fara verificarea perioadei fertile, relatiile aleatoare conjugale, mai ales daca sunt rare, se finalizeaza greu cu o sarcina.
Este bine de stiut si de retinut, conform cercetarilor, ca pana si cuplurile formate din parteneri foarte fertili, aflati amandoi la douzeci si ceva de ani, perfect sanatosi, vor avea, in cel mai bun caz, 25% sanse de a concepe intr-o luna oarecare. Aceasta fereastra asa-numita fertila este “deschisa” patru – cinci zile pe luna, inainte si in perioada de ovulatie, si este recomandat un contact sexual la fiecare 24 pana la 48 de ore in perioada respectiva. Statistic vorbind, sansele de reusita scad la 10-15% pe luna pentru femeile care nu au ramas gravide in primele in primele trei luni, iar 5% sau mai putin este rata dupa un an.
Femeia este de vina
Multiple cutume istorice, culturale si religioase au condus spre ideea ca intr-un cuplu aproape intotdeauna problemele de infertilitate se trag din partea feminina. Nu este o presupunere ilogica avand in vedere ca sistemul reproductiv al femeii este mult mai complicat decat al barbatului, si are, prin urmare, mai multe componente ce se pot imbolnavi sau ceda.
Insa realitatea este ca si barbatii pot avea o multime de probleme. Situatii precum numarul scazut de spermatozoizi sau sperma anormala/nesanatoasa reprezinta problema principala in 25% pana la 35% din cazuri in ceea ce priveste cuplurile infertile. In plus, unele rapoarte avertizeaza asupra faptului ca infertilitatea masculina, la nivel mondial, este in crestere. Motivul este inca neclar, dar unele teorii arata cu degetul spre toxinele din mediul inconjurator.
In plus, chiar si in cuplurile cu probleme de fertilitate pe partea feminina, defecte minore de la nivelul spermei contribuie suficient pentru a face o sarcina dificil de realizat, daca nu chiar imposibil, fara ajutor. Din acest motiv, este esential ca barbatii sa se implice inca de la inceput in evaluari, atunci cand cuplul nu reuseste sa conceapa. De obicei, se incepe cu o analiza a lichidului seminal. Daca o anomalie este identificata, va fi probabil necesara consultarea unui urolog sau apelarea la teste suplimentare.
Relaxati-va!
Nu exista nicio indoiala ca nivelul ridicat de stres este asociat cu infertilitatea, si ca infertilitatea este asociata cu mult stres. In timp ce mecanismul biologic exact al modului in care stresul influenteaza, nu este pe deplin inteles, substante precum cortizolul, epinefrina, melatonina, opiaceele si altele sunt cunoscute pentru faptul ca afecteaza atat nivelul stresului cat si fertilitatea. Urmand aceasta linie, un studiu israelian recent facut pe femei care au apelat la fertilizare in vitro, se pare ca ar fi inregistrat o rata mai mare de succes in cazul femeilor care au urmarit un spectacol de 15 minute al unui clovn dupa ce li s-a transferat embrionul.

Autor: Hotnews
Sursa: medlive.hotnews.ro  Joi, 15 Septembrie 2011

Dieta pe grupe de sânge

Dieta pe grupe de sânge
Dieta pe grupe de sânge Spune-ne ce grupă de sânge ai și noi îţi vom spune ce dietă ţi se potrivește! Fiecare grupă sangvină are caracteristicile și nevoile sale nutriţionale.
Doctorul american James Adamo a creat o dietă care ţine cont de elementele specifice fiecărei grupe de sânge. Încearc-o și tu!
Potrivit doctorului Adamo, majoritatea per­soanelor cu această grupă de sânge au probleme cu digestia, carnea fiind unul din alimentele „grele“. Proteinele de origine animală nu sunt interzise, dar trebuie consumate moderat. Surse alternative de proteine sunt soia și cerea­lele integrale. Mișcarea ideală pentru gru­pa sangvină A (2) este mersul pe jos, cel puţin doi kilometri zilnic.
Alimente recomandate
- legumele proaspete, tofu (brânză din soia), peștele și fructele de mare
- cerealele integrale, leguminoasele
- fructele proaspete, uleiul de măsline, vinul roșu (un pahar pe zi), cafeaua neagră (o ceașcă pe zi)
Alimente care îngrașă
- carnea roșie, produsele lactate (cu excepţia brânzei de soia),grâul
Alimente care te ajută să slăbești
- uleiul de măsline, produsele din soia, legumele proaspete, ananasul
Grupa 0- Carnivorul
Dacă ai grupa 0 (1), din dieta ta nu trebuie să lipsească produsele din carne. Potrivit dr. Adamo, persoanele cu grupa 0 asimilează rapid proteinele de origine animală, dato­rită nivelului mare de aciditate de la nive­lul stomacului. Pentru a obţine rezultatele pe care ţi le dorești de la această dietă, este necesar să faci și multă mișcare. Alergarea este cea mai bună alegere pentru persoa­nele cu grupa de sânge 0.
Alimente recomandate
- carnea roșie sau albă, exceptând-o pe cea de porc, peștele, legumele, fructele, pătrunjelul, piperul, ceaiul verde
Alimente care te îngrașă
- grâul, porumbul, fasolea, varza, conopida, lactatele
 Alimente care te ajută la slăbit
- algele, fructele de mare, ficatul, car­nea roșie, în special cea de vită, spanacul
Grupa B – Omnivorul echilibrat
Faptul că ai această grupă sangvină te face mai rezistent decât ceilalţi la bolile grave ale lumii moderne, cum sunt afecţiunile cardio­vasculare și cancerul. Totuși, persoanele cu grupa B (3) sunt predispuse sindromului de oboseală cronică. Se recomandă activitate fizică moderată și echilibrată (aerobic, jogging).
Alimente recomandate
- carnea (mai puţin cea de pui), lactatele, cerealele integrale, leguminoasel, legumele, fructele, uleiul de măsline
Alimente care te îngrașă
- porumbul, lintea, alunele, susanul
Alimente care te ajută la slăbit
- legumele cu frunze verzi (spanacul, urzici­le), ouăle, ceaiul verde, negru, roșu
Grupa AB – Omnivorul cu moderaţie
Deși ţi-e permis să mănânci aproape ori­ce, dacă ai grupa sanguină AB (4) trebuie să fii foarte atentă la mărimea porţiilor și la in­tervalul orar dintre două mese. Mișcarea de orice fel este binevenită pentru persoane­le cu grupa AB.
Alimente recomandate
- carnea de pasăre, peștele și fructele de mare, lactatele, leguminoasele, cerea­lele integrale, legumele, fructele, uleiul de măsline, ceaiul verde, cafeaua
Alimente care te îngrașă
- carnea roșie, fasolea uscată, seminţele
Alimente care te ajută la slăbit
- tofu, peștele și fructele de mare, lacta­tele, algele marine, ananasul

Autor: Click pentru femei
Sursa: www.clickpentrufemei.ro  Joi, 15 Septembrie 2011

Care sunt consecinţele alimentaţiei dezechilibrate

 Care sunt consecinţele alimentaţiei dezechilibrate
Care sunt consecinţele alimentaţiei dezechilibrate Vitamine, proteine si grasimi. Acestea sunt cele trei grupe de nutrienti de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima. Indiferent ca suntem la cura de slabire, ca suntem vegetarieni sau ca suntem gurmanzi trebuie sa oferim corpului nostru surse de energie.
Iar cel mai important lucru este sa pastram un echilibru între aceste trei grupe
de nutrienti. Adica nu avem voie sa exageram cu ceva (cu ar fi dulciurile) si nici sa excludem
altceva (cum ar fi grasimile). Asta fiindca dezechilibrele slabesc organismul si în timp chiar îl
îmbolnavesc. Câteva exemple: insuficienta hepatica, tulburari digestive, osteoporoza, echimoze
cutanate si boli cardiovasculare. Acestea sunt doar câtevea din consecintele alimentatiei
dezechilibrate. Mai grav este când faci infarct. Si da, alimentatia dezechilibrata împreuna cu alti
factori (precum stresul si oboseala cronica) poate duce la infarct.
Alternative si excese
Pentru a preveni complicatiile trebuie de exemplu sa consumam mai rar dulciuri rafinate.
În schimb putem mânca câte fructe poftim. Sunt dulci si sanatoase. Iar daca în sezonul
cald avem de unde sa alegem fructe dupa gust, în sezonul rece putem sa consumam de
exemplu oleaginoase. Adica migdale, nuci, fistic, alune care în plus contribuie si la scaderea
colesterolului.
Grasimile. Alt subiect…delicat. Ai bine, da, nu toate grasimile sunt rele fiindca nu toate cresc
nivelul colesterolului. De exemplu uleiurile vegetale (cum ar fi cel de masline, cel de floarea
soarelui, cel de in sau cel de rapita) si margarinele de noua generatie,  care
au un continut ridicat de grasimi esentiale Omega 3 si Omega 6, sunt grasimi bune. Adica
nesaturate care nu cresc nivelul colesterolului si implicit nu îmbolnavesc inima.
Iar problema bolilor cardiovasculare, ar trebui sa fie (în România si în multe alte tari din lume)
una de maxim interes.
Autor: Libertatea
Sursa: www.libertatea.ro  Vineri, 16 Septembrie 2011

Astenia de toamna. De ce apare si cum se trateaza?

 Astenia de toamna. De ce apare si cum se trateaza?
Astenia de toamna. De ce apare si cum se trateaza?

Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare, in anumite situatii semnaleaza prezenta bolii numite astenie. Pe masura ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar isi pierde din rezistenta, fapt care se aplica si asupra psihicului. In spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuatiilor de apetit resimtite toamna se ascunde defapt astenia.

Astenia este un tip de depresie care apare in acelasi sezon, in fiecare an. De regula simptomele incep sa apara odata cu lunile de toamna si se pot prelungi pana in perioada de iarna, lasandu-va fara energie si cu o stare de tristete permanenta. Uneori poate aparea si in lunile de primavara, potrivit WebMD.
Orice persoana este pasibila la a dezvolta astenie, dar aceasta problema apare mai frecvent:
  • la persoanele care traiesc in zonele in care zilele de iarna sunt foarte scurte sau exista schimbari mari in cantitatea de lumina naturala primita pe parcursul anotimpurilor;
  • in randul femeilor;
  • in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 55 ani;
  • in randul persoanelor care au in familie rude cu astenie.
Simptome
Diagnosticul de astenie de toamna poate fi atribuit daca ati avut aceleasi simptome timp de trei sezoane la rand si daca simptomele s-au ameliorat pe durata verii si a primaverii, informeaza Mental Health America. Pentru ca nu exista un examen clinic in urma caruia sa poata fi pus diagnosticul de astenie de toamna, medicul dumneavoastra curant va va adresa diferite intrebari legate de istoria simptomelor pe care le resimtiti. De asemenea este posibil ca medicul sa va supuna unui test de miscare si eventual sa va solicite analize de sange.
Simptomele asociate asteniei de toamna sunt:
  • depresie: apatie, subapreciere, sentiment de vina, nefericire;
  • anxietate: neputinta de a face fata stresului;
  • schimbari ale starii de spirit: treceri bruste de la o stare de spirit la alta;
  • tulburari de somn: dorinta de a dormi foarte mult si dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei;
  • letargie: senzatia de oboseala si neputinta de a face fata activitatilor zilnice;
  • supraalimentarea: pofta excesiva de mancare si in special dulciuri sau junk food;
  • probleme de ordin social: iritabilitate si dorinta de a evita socializarea;
  • probleme sexuale: scaderea libidoului.
Un studiu publicat de PubMed completeaza lista de simptome cu urmatoarele:
  • pierderea energiei si abilitatii de concentrare in timpul dupa-amiezii;
  • pierderea interesului pentru munca si pentru alte activitati;
  • miscari lente.
Care sunt cauzele asteniei?
Specialistii nu pot preciza cu exactitate ce cauzeaza astenia de toamna, dar presupun ca este vorba despre aportul scazut de lumina naturala. De asemenea datele genetice si varsta sunt alte elemente pe care medicii le iau in considerare in atribuirea diagnosticului de astenie. Anumite substantele neurochimice sunt hotaratoare pentru starile noastre de spirit. Spre exemplu, melatonina este un hormon produs de creier in timpul noptii. Acesta este implicat in reglarea somnului, a temperaturii corpului si in degajarea altor hormoni. Cantitatea de melatonina produsa de creier este foarte importanta. Persoanele care sufera de astenie produc mai multa melatonina decat au nevoie, fapt care le deregleaza ceasul biologic si cauzeaza episoade depresive, potrivit Mayo Clinic.
Cum poate fi prevenita astenia?
Daca ati fost deja diagnosticat cu astenie, aveti la dispozitie o serie de masuri (propuse de Cleveland Clinic) pentru a preveni alte episoade ale acestei afectiuni:
  • incercati sa petreceti cat mai mult timp afara, chiar si atunci cand este inorat. Efectul luminii naturale este foarte important;
  • adoptati o dieta echilibrata, care include suficiente minerale si vitamine. Alimentatia de acest tip va va ajuta sa aveti mai multa energie, chiar daca organismul dumneavoastra pofteste dupa mancaruri dulci sau junk food;
  • faceti 30 de minute de exercitii pe zi de trei ori pe saptamana;
  • pastrati legatura cu grupul dumneavoastra de prieteni si nu renuntati la activitatile pe care le faceati in mod normal;
  • apelati la consiliere profesionala pe perioada iernii;
Tratarea asteniei
Ca si in cazul altor forme ale depresiei, tratamentul include medicamente antidepresive si terapie cognitiv-comportamentala.
Terapia pe baza de lumina (fototerapia) este o alta metoda de tratare a asteniei. Acest tip de terapie utilizeaza un anumit tip de lampa care imita lumina naturala. Rezultatele acestei metode ar trebui sa apara in decurs de 3-4 saptamani, scrie PubMed.
Efectele secundare ale terapiei cu lumina includ:
  • dureri de cap si astenopie;
  • tulburari bipolare.

Autor: Hotnews
Sursa: medlive.hotnews.ro  Vineri, 16 Septembrie 2011

Cele mai frecvente boli de inimă, pe înţelesul tuturor

 Cele mai frecvente boli de inimă, pe înţelesul tuturor
Cele mai frecvente boli de inimă, pe înţelesul tuturor
Inima se îmbolnaveste atunci când arterele "se înfunda" (ateroscleroza), când nu mai poate pompa suficient sânge (cardiomiopatie ischemica) sau când bate neregulat (aritmie).
Bolile de inima sunt cauza numarul unu de deces în lume. Cele mai întâlnite sunt hipertensiunea, cardiomiopatia ischemica, tulburarile de ritm si deficientele valvelor. Asociate, toate aceste afectiuni conduc la infarct sau insuficienta cardiaca.
Barbatii au un risc cardiac mai mare decât femeile. La fel si persoanele cu istoric familial. Factorii de risc ce pot fi controlati sunt colesterolul crescut, obezitatea, diabetul si fumatul.

Cum apare infarctul
Ateroscleroza înseamna îngrosarea si înfundarea arterelor inimii. Printre cauze se numara fumatul, obezitatea, stresul.
"Placa de aterom formata poate creste în dimensiuni, formând cheaguri de sânge ce blocheaza complet arterele si sisteaza alimentarea cu sânge a inimii pe o anumita portiune. Asa apare infarctul", explica prof. dr. Maria Dorobantu, sefa clinicii de cardiologie din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti.
Durerile repetate în piept sunt un simptom al aterosclerozei, însa majoritatea pacientilor afla ca au arterele blocate dupa ce fac un atac.
Infarctul miocardic survine atunci când inima nu mai e alimentata cu sânge, din cauza blocajelor de pe arterele coronariene. Acordarea primului-ajutor în caz de infarct a redus numarul deceselor din ultimii ani.
"Primele semne includ durerile sau presiunea în piept, o apasare în dreptul zonei lombare, gâtului, bratului sau maxilarului, stari de greata, indigestie, arsuri la stomac, oboseala si anxietate, dificultati de respiratie, batai neregulate sau rapide ale inimii", explica medicul cardiolog Florin Mitu.
Femeile nu resimt întotdeauna durere în piept, în caz de infarct, ci, mai degraba, stari de greata, pierderea poftei de mâncare, stari de slabiciune si tuse.
Ce se întâmpla când inima o ia la goana
Aritmii. În mod normal, bataile inimii sunt ritmice. Uneori, devin neregulate: când accelereaza, când încetinesc. "De regula, aritmiile cardiace sunt inofensive si trec repede, însa anumite tipuri pot duce chiar la pierderea cunostintei (atunci când pulsul este sub 20 de batai pe minut sau peste 200 de batai pe minut). Exista si riscul de oprire a inimii (intra în fibrilatie), fiind necesare masuri de reanimare (masaj cardiac, respiratie artificiala, defibrilare)", adauga medicul Doro bantu.
Si lipsa de magneziu poate perturba ritmul batailor inimii.
Cardiomiopatia ischemica descrie modificari ale miocardului. "Inima slabita nu mai are putere sa pompeze sângele în întreg organismul, astfel ca el se acumuleaza în camerele inferioare ale inimii (ventriculi), care se dilata. Muschiul cardiac îsi pierde forma si devine tot mai slab", subliniaza medicul.
Insuficienta cardiaca apare atunci când muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sânge necesara organismului. Inima nu se opreste, dar nu mai lucreaza la capacitate maxima si începe sa creasca în dimensiuni. Poate conduce la accident vascular, infarct si embolism pulmonar.
TRATAMENT
De la medicamente la bypass coronarian
Bolile de inima sunt cronice, deci pentru toata viata. Ele pot fi controlate cu tratament, care fie regleaza tensiunea arteriala, ritmul cardiac si colesterolul, fie îmbunatatesc capacitatea de pompare a sângelui.
Angioplastia este o procedura nechirurgicala care este folosita pentru a deschide arterele coronare blocate cu ajutorul unui cateter fin si pentru a revasculariza inima.
Operatia de bypass coronarian este una din cele ma frecvente operatii pe cord deschis din lume. O vena sau o artera este recoltata din alta parte a corpului si este grefata pe artera bolnava. Grefa ocoleste portiunea blocata din artera coronara si va aduce sânge bogat în oxigen pentru muschiul cardiac.
STATISTICA
Jumatate dintre românii cu hipertensiunie nu stiu de boala lor
Peste 40% din populatia României sufera de hipertensiune, conform unui studiu realizat în 2005, care va fi reluat în acest an. Jumatate dintre cei care sufera de hipertensiune nici macar nu stiu ca au aceasta afectiune, iar dintre cei care stiu doar 39% urmeaza un tratament.
Hipertensiunea nu e doar o boala, ci reprezinta un factor de risc pentru boli precum: diabetul zaharat, dislipidemie, obezitate viscerala. Populatia din România e supusa unui mare risc de boli cardiovasculare deoarece hipertensiunea arteriala, una dintre cele mai frecvente afectiuni, e în sine un factor de risc major în aparitia evenimentelor cardiovasculare cum ar fi accidentul vascular, infarctul miocardic sau insuficienta cardiaca.
Obezitatea e unul dintre factorii care însotesc afectiunea de hipertensiune arteriala. Mai mult de o treime dintre adultii din România, chiar la vârste tinere, sufera de obezitate, femeile fiind mai des afectate.

Autor: Evz
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 16 Septembrie 2011

Beneficiile consumului de migdale

 Beneficiile consumului de migdale
Beneficiile consumului de migdale
Migdalul este un pom fructifer din familia Rosaceae, care poate atinge peste 10 m inaltime. La noi in tara este cultivat in zonele cu climat mai bland, respectiv Banat, Oltenia si Dobrogea. Se cultiva pentru samburii dulci sau amari ai fructelor sale, numite migdale.

Fara nicio indoiala, migdalele sunt delicioase si pline de substante nutritive. Chiar si vechii romani considerau migdalele ca fiind speciale - le foloseau pentru dusul tinerilor casatoriti, acestea simbolizand farmec si fertilitate. Acesti samburi ovali sunt crocanti si untosi la gust.

Se gasesc cu usurinta in magazine, existand o varietate de soiuri si forme. In timp ce noi consideram migdalele ca fiind nuci, din punct de vedere tehnic acestea sunt semintele din fructul pomului de migdal.

Migdala intreaga (inclusiv piele) reprezinta o sursa buna de vitamina E, calciu, magneziu si potasiu. Acestea sunt, de asemenea, o mare sursa de proteine ??pe baza de plante dar si o sursa de fibre. Potrivit corpului vast de cercetare, consumul in mod regulat de migdale confera o serie de beneficii sanatatii, printre care reducerea riscului de boli de inima si mentinerea nivelului colesterolului.

Vitamina E pe care o contin migdalele este un antioxidant puternic. De fapt, valoarea nutritiva a migdalelor conform ORAC este de 4454 umol TE/100g, insemnand aproape de doua ori mai multe substante nutritive decat sucul de struguri Concord si de trei ori mai multe decat cele continute de ceaiul verde.

Daca toate acestea nu sunt suficiente pentru a te incuraja sa incepi sa rontai migdale, un studiu din 2007 a ??examinat efectul migdalelor in managementul greutatii unde s-a constatat ca fibrele din migdale blocheaza o parte din absorbtia caloriilor de grasime si, prin urmare, au ajutat participantii sa isi mentina greutatea.

Alegerea si pastrarea migdalelor

Migdalele pot fi achizitionate ambalate sau vrac, cu aroma lor naturala sau cu diverse arome. Dar atentie la cantitatile mari de zahar si/sau de sodiu pe care le contin unele dintre migdalele aromatizate. Atunci cand cumparati migdale, o idee buna ar fi sa cumparati pe cele care sunt stocate in containere sigilate, deoarece migdalele pot deveni rancede atunci cand sunt expuse la caldura, aer si umiditate. Alege migdalele care nu au aspect zbarcit sau moale.

Mirosul ar trebui sa fie usor dulce si asemanator cu cel de alune dar in niciun caz amar, semn ca migdalele sunt rancede. Pastrati migdalele intr-un recipient etans, in loc racoros si uscat. Evitarea expunerii la soare si pastrarea la rece va prelungi prospetimea lor. Pentru o perioada de valabilitate si mai mare, migdalele pot fi refrigerate sau congelate.

Modalitati de a include migdalele in alimentatie

- adauga migdale in iaurt si in cerealele de la micul dejun
- adauga midgale in salate
- serviti migdale la gustari deoarece sunt satioase si hranitoare.

Valori nutritionale pentru 25 de bucati de migdale

Calorii: 160 Kcal
Grasime: 14 g
Carbohidrati: 6 g
Proteine: 6 g
Fibre: 3 g
Indice Glicemic: Scazut
 

Autor: Wikifood
Sursa: www.wikifood.ro  Vineri, 16 Septembrie 2011

5 alimente pentru o vedere bună

5 alimente pentru o vedere bună
5 alimente pentru o vedere bună
Se știe că mâncarea influenţează modul de funcţionare al organismului. Cercetătorii au demonstrat că anumite alimente pot îmbunătăţi vederea.
Iată care sunt acestea.
Peștele furnizează suport structural pentru membranele celulare. Este recomandat pentru păstrarea sănătăţii ochiului.
Spanacul, varza și salata sunt plante bogate în caroteni. Astfel, luteina din aceste legume protejează macula de arsurile solare și de lumina fosforescentă.
Oul este bogat în cisteină, sulf, lecitină, amino-acizi și luteină. Aceste componente previn formarea cataractei.
Usturoiul și ceapa au un conţinut bogat de sulf, necesar producerii de glutemină, un important antioxidant, atât pentru ochi, cât și pentru întregul organism.
 Afinele și strugurii te ajută să-ţi îmbunătăţești vederea nocturnă. O ceașcă plină de afine, gem de coacăze sau un supliment nutritiv format din struguri și afine te ajută să-ţi adaptezi vederea la întuneric în mai puţin de 30 de minute.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Vineri, 16 Septembrie 2011

Analgezicele ar putea tripla riscul de cancer la rinichi

Analgezicele ar putea tripla riscul de cancer la rinichi
Analgezicele ar putea tripla riscul de cancer la rinichi Persoanele care fac abuz de medicamentele contra durerilor prezinta un risc triplu de a se îmbolnavi de cancer la rinichi, în comparatie cu cele care nu apeleaza prea des la astfel de pastile, avertizeaza oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina Harvard din Boston.
Cercetarea realizata pe un esantion de peste 125.000 de persoane arata ca cele care luau în mod regulat analgezice prezentau un risc cu 51% mai mare de a se confrunta cu aceasta boala. Predispozitia la cancerul renal era tripla în rândul participantilor care au folosit aceste pastile în mod constant pe o perioada de zece ani, Daily Mail.
 Aspirina a fost singurul antiinflamator care nu a crescut riscul de îmbolnavire, cel mai probabil pentru ca nu contine ibuprofen, substanta gasita în majoritatea analgezicelor.
Statisticile arata ca medicamentele antiinflamatoare sunt cele mai folosite de întreaga populatie.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, expertii au monitorizat pe o perioada de douazeci de ani un grup de 77. 525 de femei si 49.403 de barbati. Pentru a realiza acest studiu, expertii au tinut cont si de alti factor care ar putea predispune la aparitia cancerului la rinichi, printre care greutatea corporala, daca erau sau nu fumatori, daca erau sedentari si daca erau hipertensivi.
Potrivit Daily Mail, cancerul la rinichi reprezinta 2% dintre toate cazurile de cancer diagnosticate în Marea Britanie.

Autor: Gandul
Sursa: www.gandul.info  Vineri, 16 Septembrie 2011


joi, 15 septembrie 2011

Corpul tau iti trimite mesaje



Sanatatea pielii tale, a degetelor, a parului, urechilor sau a gurii
iti dau indicii asupra sanatatii nutritionale a corpului tau, in
totalitatea. Ti-au aparut pete albe pe unghii? Sau poate ca ai aproape
tot timpul mainile si picioarele reci... Toate aceste lucruri minore,
pe care este posibil sa le ignori, iti spun de fapt ca din alimentatia
ta lipsesc vitamine sau minerale esentiale pentru sanatatea
organismului tau.

Doza zilnica recomandata
Doza zilnica recomandata (DZR) reprezinta ghidul impus de Ministerul
Sanatatii in ceea ce priveste consumul recomandat de vitamine si
minerale la care trebuie sa se supuna majoritatea producatorilor de
suplimente alimentare. DZR ofera o sugestie asupra consumului zilnic
de nutrienti pentru prevenirea deficientelor nutritionale severe.

Ai mai jos cateva semne fizice ale unor deficiente nutritionale:
Par uscat si degradat - lipsa de acizi grasi esentiali.
Albirea prematura a parului - deficienta de acid pantotenic (B5).
Caderea parului - lipsa acidului folic, a vitaminelor B5, B6 si a
aicizilor grasi esentiali. Poate indica prezenta unor tipuri de
substante toxice in organism.
Matreata - deficienta de acizi grasi esentiali, antioxidanti (in
special seleniul), vitamina B6 si in general deficienta de vitamine
din complexul B. Poate indica un nivel scazut al acidului gastric.
Acneea - deficienta de zinc, acizi grasi esentiali sau vitamina  A.
Nivel scazut de acid la nivelul stomacului si consumul ridicat de
grasimi.
Carii dentare  - deficienta de vitamina B6 si minerale (in special
calciu si bor).
Sangerarea gingiilor - deficienta de vitamina C si bioflavonoide.
Crapaturi in colturile gurii - lipsa elementelor din complexul  B sau
a riboflavinei.
Limba umflata - lipsa acidului folic, a vitaminei B12, zincului sau fierului.
Limba deschisa la culoare - nivel scazut de fier.
Cearcane - nivel scazut de quercitina sau vitamina C.
Deformarea unghiilor - deficienta de fier.
Inflamarea cuticulelor - deficienta de zinc.
Pielea uscata - deficienta de acizi grasi esentiali, vitamina A sau vitamina E.
Vindecarea lenta a ranilor - deficienta de vitamina A, vitamina C,
zinc sau acizi grasi esentiali.
Invinetire rapida - nivel scazut al vitaminelor K, C, E sau bioflavonoidelor.
Maini reci - lipsa acizilor grasi, a vitaminelor E si B12 sau a fierului.

Lista de mai sus are un caracter "orientativ". Cand iti  "examinezi"
corpul, trebuie sa ai in vedere mostenirea ta genetica si alti factori
care tin de sanatate si care pot cauza unele simptome asemanatoare. In
general, semnele fizice pot spune destul de superficial care sunt
carentele tale nutritionale, dar cel mai important este sa faci o
vizita medicului tau inainte de a te repezi la diverse suplimente
alimentare. Poti acoperi nevoiele organismului tau printr-o
alimentatie adecvata deficientele nutritionale pe care intuiesti ca le
ai, dar cand vine vorba de suplimentele de vitamine si minerale, alege
intotdeauna sfatul unui medic.

Alta parere despre sare, zahar si grasimi
Europenii importau cantitaţi imense de sare din Dacia, deşi aveau şi
ei exploatări. De ce ? Sarea  lor era fără iod ! Fără iod in
alimentaţie e jale!
"Ca sarea în bucate", spune povestea, ca măsură a iubirii! Mesajul e
mai actual ca niciodată ! Şi e singura poveste de acest fel de pe
Pământ ! Dar l-au modificat !
Excesul de sare, zahăr şi grăsimi, dăunează grav sănătăţii !
< Ăsta > avertisment medical!
Nu Petre Ispirescu! Să  luăm cuvânt cu cuvânt ! Exces, sare,  zahăr.
Ce înseamnă exces ?
La prima citire, prea mult, dar raportat la masa corporală ? Între
corpul unui copil de 20 de kilograme şi cel al unui adult de 120, e o
marjă de eroare foarte mare, ca să pronunţi exces, sau să recomanzi
doar 2, 4 sau 6 g de sare pe zi. Între cel de la munte care bea apă
puternic magnetizată  şi aproape pură şi cel de la şes care primeşte
apa cea mai infectă, Cel de la munte va solubiliza si elimina mult mai
repede substanţele !
Şi de fapt cui se adresează televiziunile cu aceste spoturi ? Că nu
suntem la fel ! Suntem unici domnilor, cu organele noastre, cu
metabolismul nostru, cu stilul de viaţă, cu totul, fiecare e unic în
felul său !
Şi nici nu avem aceeaşi grupa sanguină ! Şi diferă şi RH*-ul
-purtătorul de oxigen din sange ! Unii au predominant Cuprul*(-) alţii
,cei mai multi,  Fierul (+) ! Sarea! Orice reacţie a apei cu sarea
produce căldură! Iar sarea formează pricipalul electrolit care, scos
din sânge, reduce de 11 000 de ori viteza transferului informaţional
către creier !!! Hmm ! Intuiţia îmi spune că ăsta e scopul lor: să
devenim legume!
La muncă şi înapoi.acasă, la televizor.unde ni se repetă zilnic
prostiile astea: excesul de sare zahăr şi grăsimi  dăunează grav
sănătaţii!

Dar excesul de alcool,tutun şi medicamente?
Nu e mai periculos?
Ba da!
Dar aduce profituri imense, accize şi taxe!
La nivel mondial! Şi e bine să ai multe legume în sistem ! Pentru ca <
legumele > îşi plătesc taxele.la zi !
Amintiti-va: Ce face medicul prima data in spital ? Schimbă regimul
alimentar, fără sare. adică taie legăturile informaţionale cu
creierul, ca să poată trimite medicamentele peste tot. Amorţeşte
creierul pentru că altfel, acesta, ar reacţiona imediat la chimicalele
administrate!  Ar declanşa alergii! Dar zaharul? Zaharul e purtator de
un cu totul alt tip de informatii ! Vorbim de zaharul natural din
fructe sintetizat de natura cu ajutorul apei ! Vorbim de zaharurile
multiple din mierea de albine. naturala !
Glucoza participă  direct la formarea acidului dezoxiribonucleic
(ADN)* !!! Adică a evoluţiei dvs! Vitalitatea dvs. si a copiilor
dvs., atentia, concentratia, focusarea, vin din zaharurile  naturale !
Şi  evoluţia dv. genetică !
Grăsimile ?! Să vedem ce spun studiile!
Colesterolul ajută la formarea membranelor celulare; la sinteza
hormonilor în glandele suprarenale şi în ovar; este indispensabil
digestiei lipidelor, în urma transformării de către ficat în acid
biliar. Nivele joase ale colesterolului induse cu ajutorul
medicamentelor, duc la apariţia depresiei, comportamentului violent,
sinucidere, creşterea riscului de infarct miocardic şi mai ales o
slabă funcţionare a sistemului  imunitar. În trecut, cineva cu un
regim alimentar ce conţinea 300 mg de colesterol pe zi, cu un nivel
HDL (colesterol bun) de 35 mg pe decilitru de sânge, era considerat
normal. (JAMA 2001; 285:2486-2497). Asta până când, cei de  la OMS ,
au hotărât să schimbe normele! Să le coboare la 200 ! Imediat, au
apărut 36 de milioane de < bolnavi >, şi 4,3 de miliarde de dolari pe
an, câştig, dintr-un foc !.Între  < ştiinţa >  unora şi intuiţia lui
strămoşească, ciobanul român a ales Intuiţia !
Tot cu slană, pită şi pălincă trăieşte !
Cum aţi vrea sa-şi crească oile, să lupte cu frigul, cu ploile sau cu urşii?
Şi cu cojocul de 40 de kilograme?
VĂ DORESC MULTĂ SĂNĂTATE