ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 31 ianuarie 2011

Când se recomandă enzimoterapia

  • Mariana Minea
  • 81 afişări
  • Duminică 30 ian 2011
Suplimentele enzimatice pentru uşurarea digestiei se iau după masă
Foto: shutterstock

Suplimentele enzimatice pentru uşurarea digestiei se iau după masă

Numite şi catalizatori ai metabolismului, enzimele descompun alimentele, scad nivelul colesterolului şi reduc inflamaţiile. Consumul de alimente procesate, înaintarea în vârstă şi fumatul cresc nevoia organismului de suplimente enzimatice.
Suplimentele enzimatice compensează o sinteză insuficientă a acestor elemente în corp şi reprezintă un tratament adjuvant pentru multiple boli. Studiile arată că organismul se reface mai repede dacă înaintea unor activităţi cu risc crescut de leziuni se administrează suplimente enzimatice.

Din punct de vedere funcţional, enzimele se grupează în două mari categorii. Pe de o parte, este vorba despre enzimele digestive, care favorizează asimilarea hranei. Pe de altă parte, există categoria uriaşă a enzimelor şi a coenzimelor metabolice, catalizatorii proceselor din organism. În funcţie de sursa din care se obţin, enzimele se sintetizează în corp sau provin din alimente (din fructe şi din legume proaspete). Un procent mai mic se obţine în laborator, din bacterii sau din ciuperci.
Favorizează digestia
Despre enzimele digestive se ştie că sunt implicate în asimilarea hranei. Astfel, proteazele descompun proteinele, amilaza - amidonul, lipaza - grăsimile, iar celulaza - celuloza, adică fibrele. Administrarea de suplimente enzimatice de acest fel în timpul sau după masă ajută digestia şi previne balonările.
„Acestea acţionează în intestin şi sunt indicate persoanelor fără patologii deosebite, în caz de probleme digestive după mese copioase, persoanelor vârstnice, care prezintă mai des fenomene de malabsorbţie, celor care au suferit rezecţii chirurgicale ale unor segmente de intestin sau de stomac sau celor care au probleme cu bila", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Un supliment enzimatic trebuie să cuprindă toate grupele majore de enzime digestive. Un exemplu de supliment destinat persoanelor cu probleme aparte este cel cu lactază, pentru corectarea intoleranţei la lactoză.
Indicate şi în alte afecţiuni
Pe lângă efectul asupra alimentelor, proteazele şi lipazele favorizează degradarea depozitelor de colesterol de la nivelul pereţilor arteriali şi ajută la distrugerea unor germeni care pătrund în organism.
Bromelaina, protează care se găseşte în ananas şi în suplimente, are ca efect scăderea colesterolului „rău" şi reglează capacitatea de coagulare a sângelui. În plus, ea are un puternic efect detoxifiant şi antiinflamator, folosit în tratamentul unor afecţiuni precum acneea şi artrita. Pentru a beneficia de efectul antiinflamator, suplimentul se administrează înainte de masă.
Arme antitumorale
Manipularea enzimelor în laborator permite folosirea lor pentru tratamentul ţintit al unor boli. Astfel, cercetătorii de la Colegiul Medical din Georgia au reuşit să încetinească procesul dezvoltării retinopatiei diabetice inhibând o enzimă implicată în formarea de vase noi la nivelul retinei.
Iar cei la Universitatea de Stat din Ohio au „echipat" virusurile oncolitice, create special pentru a distruge tumorile, cu o enzimă capabilă să ajute le penetrarea structurilor proteice din jurul celulelor anormale.

Adevarul.ro


Implantul mamar poate duce la cancer

  • Livia Roşca
  • 93 afişări
  • Duminică 30 ian 2011
Atât protezele cu silicon, cât şi cele cu ser fiziologic predispun
   la cancer
Foto: shutterstock

Atât protezele cu silicon, cât şi cele cu ser fiziologic predispun la cancer

O formă rară de cancer, numită limfom anaplastic al celulelor mari (ALCL), din categoria limfoamelor non-Hodgkin, ar putea fi declanşată de implanturile cu silicon, avertizează specialiştii americani.
Din acest motiv, Autoritatea Americană pentru Reglementarea Medicamentelor şi Alimentelor (FDA) recomandă medicilor monitorizarea atentă a femeilor care-şi fac astfel de implanturi.

În acest moment, literatura de specialitate înregistrează, în America, 34 de cazuri de cancer ALCL la femeile care au făcut implant mamar între 1997 şi 2010. Această formă rară de cancer a fost diagnosticată atât în cazul femeilor care purtau proteze umplute cu gel siliconic, cât şi în cazul celor care aveau implanturi umplute cu soluţie salină.
Potrivit cercetătorilor americani, cazurile au fost diagnosticate după ce femeile au raportat simptome precum durerea, umflarea sau asimetria sânilor, apărute după ce rănile chirurgicale au fost pe deplin vindecate. Aceste simptome au fost date de colectarea de lichid în jurul implantului şi de întărirea zonei.
Potrivit raportului oficial al FDA, celulele canceroase ALCL se localizează în preajma implanturilor mamare, deşi în mod obişnuit această formă de cancer poate apărea şi în alte părţi ale corpului, precum nodulii limfatici şi pielea.
Este necesară monitorizarea atentă
Specialiştii americani nu recomandă scoaterea implanturilor, ci doar monitorizarea atentă a persoanelor care poartă astfel de proteze. 

Adevarul.ro

Astmul, mai greu de controlat iarna

  • Alina Boghiceanu
  • 76 afişări
  • Duminică 30 ian 2011
Bronhodilatatoarele sunt indispensabile astmaticilor în momentul 
producerii unei crize
Foto: shuTterstock

Bronhodilatatoarele sunt indispensabile astmaticilor în momentul producerii unei crize

Infecţiile respiratorii, dozele insuficiente de medicamente şi expunerea la alergenii de interior se numără printre factorii declanşatori. Datele statistice arată că aproximativ şase la sută din populaţie suferă de astm, iar numărul astmaticilor este în creştere. 
Astmul bronşic se declanşează atunci când bronhiile se contractă exagerat, iar în plămâni intră o cantitate prea mică de aer pentru ca respiraţia să se realizeze corespunzător.

Prin urmare, apare senzaţia de sufocare. Atât la copii, care sunt şi cei mai susceptibili la boală, cât şi la adulţi, cauza apariţiei astmului este reacţia alergică la anumite particule din aer. Însă nu se ştie exact de ce unele persoane manifestă alergii, iar altele - nu.
În mod obişnuit, alergenii (gaze de eşapament, particule de praf, polen) care intră în plămâni odată cu aerul sunt eliminaţi în mod automat de sistemul imunitar. Din păcate, la unele persoane, acest proces nu are loc. Medicii susţin că persoanele care sunt sensibile la diverse substanţe se nasc cu o anomalie la nivelul bronhiilor.
Însă există şi cazuri în care bronhiile devin suprasensibilizate ca urmare a unor boli repetate, de exemplu pneumonia (se declanşează astmul infecţios). În general, la contactul cu un alergen apare tusea seacă, care este şi primul semnal de alarmă. Astmul poate fi uşor ţinut sub control dacă este supravegheat de medic şi tratat corect.
Dozele de corticoizi, în funcţie de anotimp
Potrivit medicilor, boala poate fi mai uşor controlată în anotimpul cald, atunci când se recomandă doze mai mici de corticoizi inhalatori. Administrarea aceloraşi doze şi în anotimpul rece nu este suficientă, putându-se declanşa o criză.
„În general, când vine frigul, bolnavul uită să meargă la medic pentru control şi pentru eventuala ajustare a dozelor. Astfel, la temperaturi scăzute, doza de bronhodilatator poate fi insuficientă pentru a controla bine simptomele date de astm", explică medicul pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.
Tot din cauza frigului, fumătorii astmatici sunt nevoiţi să fumeze în birou sau în casă şi astfel sunt mult mai expuşi efectelor toxice ale fumului de ţigară, dar şi infecţiilor respiratorii.
În plus, studii recente arată că la fel de periculos pentru astmatici este şi „fumatul la mâna a treia", ce constă în inhalarea particulelor toxice care se impregnează în ţesături, în mobilă sau în pereţi.
Atenţie la răceli!
Infecţiile respiratorii (răceli, gripe), inevitabile de altfel în timpul iernii, pot agrava simptomele astmaticilor, susţin medicii pneumologi. Cea mai bună cale de a preveni gripa este vaccinarea. De asemenea, ar trebui evitate infecţiile nasului, gâtului şi urechilor, deoarece există riscul ca acestea să se extindă şi la nivelul bronhiilor.
Nu petreceţi mult timp în spaţii închise!
Astmaticii care petrec timp îndelungat în spaţii închise sunt de două ori mai predispuşi la crize de astm în comparaţie cu restul bolnavilor. „Expunerea la alergenii de interior (acarieni, păr de animale, mucegaiuri etc.) este deosebit de nocivă, deoarece persoanele cu astm alergic prezintă un risc crescut de declanşare a crizei", explică medicul pneumolog Magda Ciobanu. Prin urmare, se recomandă aerisirea încăperii cât mai des şi instalarea unor umidificatoare. Acestea au rolul de a purifica aerul din interior.
Măsuri de prim ajutor
În momentul în care se declanşează criza de astm, bolnavul trebuie să-şi administreze doza de medicament conform indicaţiilor medicului curant. În cazul în care simptomele nu se atenuează, persoana în cauză trebuie să meargă la Urgenţe. Ulterior, se va adresa medicului, deoarece este singurul în măsură să stabilească dacă doza de medicament trebuie crescută sau e necesar tratamentul de urgenţă.

Adevarul.ro


Mirosul ne îmbogăţeşte viaţa

  • Oana Antonescu
  • 328 afişări
  • Vineri 28 ian 2011
Află  ce boli pot diminua sau distruge acest simţ
Foto: Fotolia, Shutterstock

Află ce boli pot diminua sau distruge acest simţ

Dacă nu am avea miros, nu ne-am mai putea bucura la fel de mult de gustul plăcut al alimentelor. Acest simţ ne influenţează trăirile şi emoţiile, iar uneori ne protejează chiar viaţa. Din păcate, doar atunci când ne pierdem mirosul începem să conştientizăm importanţa lui.
Genomul mamiferelor conţine aproximativ 1.000 de gene înrudite, dar diferite, care controlează o gamă variată de mirosuri. La oameni, mai puţin de 40 la sută din aceste gene sunt funcţionale (restul fiind pseudogene), ceea ce explică de ce câinii pot detecta mirosurile cu o mai mare acurateţe decât noi. Chiar dacă nu avem un simţ olfactiv la fel de dezvoltat ca alte mamifere, de el poate ajunge să depindă chiar supravieţuirea noastră.

Declanşează secreţiile digestive

Digestia nu începe din momentul în care gustăm din mâncare, ci chiar de când simţim aroma preparatelor pe care le avem în faţă. Moleculele olfactive inhalate sunt transformate de nervii olfactivi în semnale ce ajung la creier, iar acesta comandă creşterea secreţiei de salivă, a celei de enzime digestive, de suc pancreatic şi de suc gastric.

La declanşarea secreţiilor gastrice contribuie, într-o mai mică măsură, şi simţul vizual. Apoi, ele sunt stimulate intens de gustul alimentelor. Prin urmare, cu ajutorul acestor simţuri, organismul se pregăteşte pentru metabolizarea alimentelor şi pentru absorbţia nutrienţilor din acestea. S-a observat că persoanele care, dintr-un motiv sau altul, şi-au pierdut mirosul, au un apetit mai scăzut, chiar dacă celelalte simţuri sunt funcţionale.

Ne avertizează în caz de pericole

Simţul olfactiv se poate dovedi vital, pentru că este uneori un mecanism de apărare. Cu ajutorul mirosului, putem depista potenţiale pericole precum focul sau scurgerile de gaze, de multe ori chiar înainte de a le vedea.

Simţul olfactiv este uneori singurul care ne poate ajuta să identificăm un aliment alterat. Majoritatea persoanelor au obiceiul de a mirosi un aliment înainte de a-l duce la gură. Acesta este un mecanism care ne permite să „culegem" informaţii privind mediul înconjurător şi, în acelaşi timp, un mecanism de apărare.  

Ne influenţează starea psihică

De simţul mirosului depinde şi dispoziţia noastră. Centrul olfactiv se află în regiunea limbică a creierului, cea care guvernează şi emoţiile. Se ştie că anumite parfumuri ne pot influenţa starea de spirit. Efectul pe care-l au mirosurile plăcute asupra psihicului este exploatat de comercianţi. Pentru a le induce clienţilor o stare de bine, care le creşte disponibilitatea de a cumpăra, aceştia folosesc aromaterapia în magazine.

Specialiştii Spitalului Universitar „Mannheim" din Germania au descoperit în 2008 că aromele ne influenţează chiar şi visele. Experimentul german a arătat că experienţele olfactive plăcute din timpul somnului le-au adus celor 15 voluntare vise frumoase, în timp ce mirosurile neplăcute le-au provocat emoţii negative în vis.
Procesul de digestie începe încă de când adulmecăm mâncarea


Condiţionează atracţia fizică

Mirosul este şi el un „criteriu" în alegerea partenerilor, deşi poate nu conştientizăm acest lucru. Vom fi întotdeauna mai atraşi de o persoană care miroase plăcut, fie că foloseşte un anumit parfum, fie că are un anumit miros corporal. Cercetătorii americani de la Universitatea din Florida au descoperit că mirosul corporal natural al unei femei este o veritabilă armă de seducţie, mai importantă decât parfumurile.

În cadrul unui studiu, ei au constatat că nivelul de testosteron al unui bărbat creşte ca reacţie la acest miros, mai ales în perioada fertilă a femeii. Nici sexul feminin nu este indiferent la mirosul corpului bărbaţilor. O substanţă numită androstadienonă, secretată în transpiraţia bărbaţilor, creşte excitaţia sexuală a femeilor.

Creează legătura mamă-bebeluş

Specialiştii au descoperit că, la naştere, bebeluşii sunt atraşi de mirosul laptelui de sân. Două săptămâni mai târziu, ei îl pot diferenţia de cel al laptelui altor mame, iar la vârsta de două luni, se ataşează de mirosul propriei mame. Acesta are efect liniştitor pentru bebeluş, deoarece îi inspiră siguranţă şi încrederea că mama are grijă de el.

Astfel, mirosul mamei întăreşte legătura afectivă dintre ei. Simţul olfactiv este singurul perfect dezvoltat la naştere din toate cele cinci şi cel pe care se poate baza în totalitate pentru a descoperi lumea din jurul său. Mamele, la rândul lor, percep mirosul bebeluşului, care le accentuează instinctul matern.

Ştiai că...

... mirosul influenţează şi percepţia asupra gustului alimentelor? Ne putem da seama uşor de acest lucru atunci când suntem răciţi. Gustul mâncării nu mai este la fel de intens şi chiar se modifică faţă de cum îl ştiam. Diminuarea simţului olfactiv nu influenţează însă mirosul.
... singurul sistem, pe lângă cel olfactiv, care poate identifica rapid, interpreta şi memora molecule noi pătrunse în corp este cel imunitar?
... avem experienţe olfactive chiar şi în viaţa intrauterină? Un studiu arăta că nou-născuţii pot recunoaşte mirosul specific al lichidului amniotic provenit de la mamele lor.
... femeile au simţul olfactiv mai bine dezvoltat decât bărbaţii?
... câinii pot detecta mirosuri de 10.000 de ori mai slabe decât cele pe care reuşesc să le distingă oamenii?

Specialistul nostru
Dr. Radu Braga

cercetător în neuroştiinţe
Universitatea de Medicină "Carol Davila", Bucureşti


Mirosul nu este un simţ fără de care nu se poate trăi, însă calitatea vieţii este mult mai slabă fără el. Cunoaşterea detaliată a mecanismelor din spatele mirosului s-a realizat recent, în 2004 fiind decernat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină celor care le-au descoperit.

Mirosul este strâns legat de sistemul limbic, regiune a creierului care se ocupă de partea instinctivă a comportamentului nostru. Poate părea paradoxal, dar savoarea alimentelor este dată numai în proporţie de 20% de limbă şi de 80% de miros.

Gustaţi diferite alimente ţinându-vă de nas, pentru a vă convinge. Mirosul influenţează şi comportamentul sexual. La om, feromonii nu au acelaşi impact pe care îl au asupra animalelor în perioada de rut, dar efectele sunt suficiente pentru a fi speculate de producătorii de parfumuri. Nu în ultimul rând, merită subliniată influenţa mirosului asupra stării noastre de spirit.

Amprentă

Mirosurile rămân întipărite în memorie mai mult decât imaginile.

Ce ne poate afecta mirosul
Atenuarea simţului olfactiv poate marca prezenţa unei afecţiuni


Unii oameni se nasc cu un simţ olfactiv mai diminuat şi există cazuri în care nu îl au deloc. Asemenea situaţii sunt însă rare. Cel mai adesea, diminuarea mirosului (numită medical hiposmie) şi lipsa acestuia (anosmie) sunt consecinţa unor boli. Simţul mirosului are de suferit ori de câte ori răcim, însă, din fericire, doar până la vindecare.

Aceasta dacă nu folosim picături nazale, căci şi ele alterează mirosul pentru o perioadă. În lunile de primăvară şi de toamnă îndeosebi, persoanele alergice se confruntă cu aceeaşi problemă. Polipii nazali pot, de asemenea, să antreneze o scădere a simţului olfactiv, iar el nu va reveni până când formaţiunile nu sunt extirpate. Sinuzita şi deviaţia de sept nazal sunt alte cauze ale hiposmiei. Şi în aceste situaţii, trebuie tratată cauza pentru a ne recăpăta mirosul.

Simptom al bolii Parkinson

Simţul olfactiv se diminuează cu câţiva ani înaintea instalării simptomelor motorii ale bolii Parkinson, adică tremurul, rigiditatea musculară, problemele de echilibru şi mişcările încetinite. De altfel, reducerea capacităţii de a simţi aromele a fost încadrată de neurologi cu câţiva ani în urmă în rândul simptomelor bine definite ale acestei maladii.

Examinarea simţului olfactiv la persoanele predispuse la această boală ar putea fi foarte utilă în condiţiile în care, în momentul instalării simptomelor motorii, bolnavul a pierdut deja 50-60 la sută din celulele nervoase care produc dopamină, un neurotransmiţător care controlează mişcările.

Prin instituirea timpurie a tratamentului specific bolii, se previne distrugerea celulelor respective. Aproape 40 la sută din persoanele care suferă de hiposmie dezvoltă Parkinson în următorii ani, potrivit statisticilor.

Şi hormonii îl influenţează

Fluctuaţiile hormonale modifică sensibilitatea olfactivă. În timpul sarcinii, simţul mirosului devine de multe ori mai accentuat decât înainte. Mai mult, anumite mirosuri, mai ales cele ale alimentelor şi parfumurile au tendinţa de a deveni neplăcute. Uneori, atât de neplăcute, încât gravida nu poate mânca mai nimic. Un simţ olfactiv accentuat au şi femeile aflate în perioada premenstruală.

Momentul în care percep mirosurile cel mai intens este ovulaţia. În această perioadă de maximă fertilitate, specialiştii au descoperit că nasul unei femei percepe feromonii masculini cu o fineţe de 10.000 de ori mai mare decât în zilele de menstruaţie. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul femeilor care iau contraceptive orale. Modificările hormonale pe care le induc pilulele inhibă perceperea feromonilor masculini.

Depresia alterează acest simţ

Persoanele depresive percep mai slab mirosurile, au constatat cercetătorii germani de la Universitatea din Dresda. În cadrul unui studiu la care au participat 21 de pacienţi cu depresie majoră şi 21 de voluntari sănătoşi, specialiştii au observat, prin investigaţii imagistice, că dimensiunea bulbului olfactiv al primului grup studiat era mai mică decât la ceilalţi.

Oamenii de ştiinţă au expus progresiv participanţii la substanţe tot mai parfumate. S-a constatat că abilitatea de a capta mirosurile era alterată la cei depresivi şi se crede că motivul este proximitatea centrului olfactiv din creier de cel care controlează emoţiile. Măsurarea volumului bulbului olfactiv ar putea, în viitor, să devină o metodă de a verifica eficienţa tratamentelor antidepresive.

Nervii olfactivi pot fi refăcuţi

Organismul nostru deţine rezerve de celule stem care „intră în acţiune" atunci când nervul olfactiv se deteriorează. Aceste celule au fost descoperite de cercetătorii de la Universitatea „John Hopkins" din SUA, în cadrul unui studiu în care au expus şoarecii de laborator unor vapori de gaz toxic pentru celulele ce formează nervul olfactiv.

La trei săptămâni de la inhalarea substanţei chimice, celulele stem le refăcuseră pe cele distruse, astfel că nervul era intact. În acest mod, corpul nostru asigură funcţionarea permanentă a sistemului olfactiv.

Aerul uscat, un inamic zilnic

Dacă ai senzaţia că nu mai ai mirosul la fel de nuanţat, ar trebui să verifici umiditatea încăperii în care te afli sau pe cea din atmosferă. Aceasta pentru că, de multe ori, percepţia pe care o avem asupra mirosurilor este afectată de aerul uscat, care nu transportă la fel de bine substanţe volatile precum aerul umed.

De asemenea, atunci când nasul este uscat, terminaţiile nervoase din acesta nu poate percepe clar mirosurile. Mucoasa nazală este uscată la fumători, aceştia neavând un simţ olfactiv ascuţit.

Uneori, ne poate păcăli

Unele persoane percep mirosuri care nu există, suferind aşa-numitele halucinaţii olfactive. De cele mai multe ori, ele acuză mirosuri neplăcute, cum sunt cele de ou stricat ori de putred, foarte rar arome plăcute. În general, aceste false senzaţii olfactive nu durează mult, dar apar periodic. În spatele halucinaţiilor olfactive se pot ascunde boli severe precum epilepsia, schizofrenia şi tumorile intracraniene care intersectează cavitatea nazală.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru

medic primar neurolog
Spitalul Universitar
de Urgenţă Bucureşti


Hiposmia, pierderea mirosului, este frecvent un simptom precoce al bolii Alzheimer. Pierderea precoce a mirosului este probabil determinată de leziunile degenerative care încep în zone ale cortexului limbic (partea cea mai veche a creierului nostru), din care fac parte şi acele structuri care integrează stimulii generatori ai senzaţiei de miros.

Dar, fiindcă este un simptom nespecific, nu permite diagnosticul precoce al bolii Alzhemier. Totuşi, se fac multe eforturi în cercetarea medicală pentru a putea, într-un viitor nu prea îndepărtat, să diagnosticăm maladia în stadiul de predemenţă, pe baza unor simptome non-cognitive, cum este hiposmia, şi a unor markeri biologici. Astăzi, ea nu poate fi depistată decât în stadiu tardiv, când se instalează demenţa.

Consecinţă

Carenţa de zinc diminuează simţul olfactiv, dar şi pe cel gustativ.
 

Adevarul.ro

Sucul de mere scade colesterolul

 Sucul de mere scade colesterolul
Sucul de mere scade colesterolul Un nivel mare al colesterolului poate duce, în timp, la apariţia bolilor cronice cum sunt cardiopatiile, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, obezitatea, diabetul. Iată câteva metode de a evita aceste complicaţii.
Sedentarismul, fumatul, dereglările hormonale, stresul, factorii genetici sunt câteva cauze ale hipercolesterolemiei.
Ne bucură, însă, faptul că această afecţiune răspunde foarte bine la tratamentul naturist, dietă și schimbarea stilului de viaţă.
Modul de administrare și tipul de combinaţii de plante este stabilit de către medicul fitoterapeut în urma consultaţiei medicale la cabinet, în funcţie de nevoile fiecărui pacient. Iată câteva lucruri pe care le puteţi face acasă.
Mâncaţi fructe, legume proaspete și leguminoase. Evitaţi carnea grasă și produsele din carne, produsele lactate grase, lactatele procesate (brânză topită, cașcaval), precum și consumul de zahăr alb și înlocuitori de zahăr.
Consumaţi alimente cu un conţinut crescut de fibre vegetale din cereale integrale (orez, grâu, ovăz, secară, hrișcă). Evitaţi consumul de făină albă și produse cu făină albă (pastele, spaghetele, produsele de patiserie).
Aditivii alimentari sintetici, coloranţii, conservanţii din alimente duc la dereglări ale metabolismului lipidelor cu apariţia creșterilor anormale de colesterol sangvin. Așadar folosiţi pe cât posibil surse naturale de alimente.
Folosiţi uleiuri vegetale presate la rece, din seminţe de floarea soarelui, măsline, soia ori susan.
Luaţi masa la ore regulate și nu mâncaţi masa principală, seara, înainte de culcare.
Consumaţi apă plată, sucuri din fructe și legume, macerate din plante.
Tineţi o zi pe săptămână cură cu suc de mere, de morcovi sau de citrice, 2 litri pe zi, diluate eventual cu apă plată, fără a mai consuma alte alimente.
Printre plantele medicinale utilizate frecvent în tratarea hipercolesterolemiei sunt: anghinarea, păpădia, coada șoricelului, obligeana, genţiana, rostopasca, precum și usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute, feniculul.
Autor: Click sanatate
Sursa: www.clicksanatate.ro  Duminica, 30 Ianuarie 2011

Cafeaua, un remediu excelent pentru sănătate!

 Cafeaua, un remediu excelent pentru sănătate!
Cafeaua, un remediu excelent pentru sănătate! Cu un gust plăcut și o aromă inconfundabilă, cafeaua se consumă încă din cele mai vechi timpuri pentru înlăturarea oboselii, dar și pentru energizarea organismului sau pentru crearea unei stări de bună dispoziţie
Studii recente atestă faptul că această băutură are efecte benefice asupra organismului în cazul în care este consumată în cantităţi moderate, maximum două sau trei cești pe zi. Cafeaua conţine antioxidanţi care împiedică distrugerea celulelor și apariţia diverselor boli. Cafeina, principala substanţă din compoziţia bobului de cafea, are efecte benefice asupra sistemului nervos, reduce pe moment starea de oboseală, îmbunătăţește digestia și activitatea intelectuală.

Împotriva cancerului
Deși în urmă cu ceva timp studiile știinţifice au confirmat că un consum de cafea pe o perioadă mai mare de timp poate provoca apariţia cancerului, studiile recente atestă faptul că un consum moderat de cafea poate avea efecte benefice asupra cancerului de colon. Statisticile arată că două cești de cafea pe zi reduc riscul de apariţie a cancerului de colon cu 25%. Totodată, femeile care beau zilnic două sau trei cești de cafea sunt protejate împotriva apariţiei cancerului de sân, iar bărbaţii sunt protejaţi împotriva apariţiei unor forme grave de cancer de prostată. Mai mult, cercetătorii americani au arătat că un consum regulat de cafea poate oferi protecţie împotriva cancerului de piele, iar noile studii în domeniul dermatologiei au confirmat acest lucu. În plus, cafeaua crește secreţia biliară și stimulează motilitatea intestinală.

Împotriva diabetului

Cercetările confirmă faptul că persoanele care consumă moderat cafea au un risc mai scăzut de apariţie a diabetului de tip II. Astfel, s-a ajuns la concluzia că persoanele care beau zilnic 1-3 cești de cafea au un risc mult mai mic de a face diabet faţă de cele care evită această băutură. Totodată, cafeaua previne și apariţia bolii Parkinson. S-a dovedit că cei care beau cafea regulat au un risc mai scăzut cu 80% de se îmbolnăvi de această boală.

Împotriva obezităţii

Cafeaua înlătură senzaţia de foame și ajută la arderea grăsimilor, deci la slăbit. Cafeina din cafea acţionează ca un stimulent asupra organismului, determinând o ardere mai rapidă a caloriilor provenite din grăsimi. Astfel, un consum moderat de cafea ne poate ajuta să ne menţinem greutatea corporală în limite normale.

Împotriva cirozei

Cafeaua are o putere antioxidantă mai mare decât a berii, a sucurilor de fructe, a ceaiul negru, a fructelor sau legumelor. Astfel, cei care beau aproximativ două cești de cafea pe zi au un risc mai scăzut cu 80% de apariţie a cirozei.

Previne apariţia calculilor renali

Cafeaua este un diuretic foarte bun. Pe lângă faptul că ajută la eliminarea toxinelor din oganism, cafeaua previne și apariţia pietrelor la rinichi.

Îmbunătăţește memoria

Cafeaua are și efecte anti-îmbătrânire și previne apariţia Alzheimer-ului, datorită influenţei pozitive pe care o are asupra funcţiilor memoriei. Previne deficienţele motorii și normalizează funcţionarea cerebrală, prevenind astfel degenerarea ei.

Împotriva cariilor dentare

S-a descoperit faptul că anumite substanţe care dau gustul amar al cafelei au și proprietăţi antibacteriene, prevenind astfel apariţia cariilor dentare.

Împotriva depresiei

Persoanele care suferă de depresie pot scăpa de această afecţiune cu ajutorul cafelei. Un consum moderat de cafeină duce la modificarea stării de spirit a persoanelor deprimate. Conform studiilor, o ceașcă sau două de cafea pe zi aduce beneficii în cazul unei depresii ușoare. Atenţie! Dacă vom consuma cafea în exces, vom deveni mai nervoși, mai agitaţi.


Fii atent la contraindicaţii
Atenţie! Pe lângă efectele benefice pe care le are cafeaua asupra organismului, ea are și contraindicaţii. Astfel, consumul de cafea este interzis persoanelor care suferă de anumite afecţiuni, precum boli cardiovasculare, insomnie, ulcer gastric sau duodenal. Totodată, persoanele care suferă de stări de nervozitate, de dureri de cap, enterocolită sau hipertensiune arterială ar trebui să evite consumul de cafea. Mulţi dintre noi consumă cafea decofeinizată pentru a evita efectele cafeinei. Specialiștii susţin că aceasta nu este alegerea cea mai bună, deoarece acest sortiment crește nivelul colesterolului „rău”, fapt care duce la apariţia bolilor cardiovasculare. Cafeaua nu este recomandată nici femeilor aflate în perioada menopauzei sau postmenopauzei, deoarece provoacă apariţia osteoporozei.
Autor: Revista Felicia
Sursa: felicia.a1.ro  Duminica, 30 Ianuarie 2011

Nou tratament revolutionar impotriva depresiei

 Nou tratament revolutionar impotriva depresiei
Nou tratament revolutionar impotriva depresiei O britanica in varsta de 62 de ani, suferind de o depresie severa, este prima din lume vindecata printr-o noua metoda revolutionara de tratament. Acesta a constat intr-o interventie neurochirurgicala efectuata intr-un spital din Bristol, Marea Britanie.
Sheila Cook a dus, decenii de-a randul, lupte teribile cu depresia extrem de severa care o macina. Suferinta era atat de acuta incat frecvent nici nu putea manca si nici nu se putea imbraca singura. De foarte mult ori a vrut sa-si puna capat zilelor, informeaza Vesti
Din cazua acestei maladii, femeia a fost nevoita sa se pensioneze anticipat iar sotul sau, un renumit fizician britanic, si-a abandonat jobul pentru a vea grija de partenera sa.
Tratamentul conventional cu antidepresive nu mai avea demult niciun fel de efect asupra starii de sanatate a femeii.
Terapia la care a fost supusa se numeste stimulare cerebrala profunda (deep brain stimulation, DBS) si actioneza cu mare precizie asupra partilor din creier responsabile de starea depresiva.
Tehnica foloseste o serie de electrozi care sunt implantati in creier prin niste orificii special forate in craniu. Prin intermediul acestora se transmite o cantitate mica de energie care stimuleaza sau inhiba anumite zone ale creierului care sunt fie prea active fie extrem de "lenese".
Acest circuit este menit a regla emotiile cerebrale. In acest moment, se desfasoara un experiment cu opt voluntari pentru a se identifica diferentele lor de comportament in cazul stimularii diferitelor parti ale creierului.
Autor: ziare.com
Sursa: www.ziare.com  Luni, 31 Ianuarie 2011

De ce ne îmbolnăvim grav din cauza sucurilor carbogazoase

De ce ne îmbolnăvim grav din cauza sucurilor carbogazoase
De ce ne îmbolnăvim grav din cauza sucurilor carbogazoase Profesorul doctor Mencinicopschi ne spune astăzi ce substanţe otrăvitoare 'savurăm' frecvent.
Toate nenorocirile pe care le mancăm zilnic, cum sunt, de pildă, mezelurile, despre care Libertatea a scris săptămana trecută, le stropim cu alte otrăvuri care nu fac decât să ne ofere bilete gratuite către spitalele mizerabile din România. Este vorba de sucurile carbogazoase, la care, spun doctorii, trebuie să renunţăm urgent!
Ne fac viaţa mai dulce, mai efervescentă și mai colorată. Cel mai mult ne place să le consumăm în combinaţie cu mâncăruri gustoase din categoria fast-food. Indiferent de perioada anului, din frigiderele noastre nu lipsesc băuturile carbogazoase, cu toate soiurile de arome și care au diferite culori. Ce refuzăm noi însă să acceptăm este faptul că aceste produse ne otrăvesc de-a binelea!
Despre efectele dezastruoase ale sucurilor acidulate s-au scris tone de pagini și, probabil, se vor mai scrie. Aceasta pentru că doctorii ne atrag în permanenţă atenţia că sunt extrem de nocive. Din păcate, foarte mulţi dintre noi ignorăm sfaturile medicilor.
«Și mai periculoase sunt cele light»
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne dezvăluie, azi, ingredientele aflate în băuturile carbogazoase care ne îmbolnăvesc. De aceea, ar trebui să renunţăm la ele sau măcar să le consumăm cât mai puţin. “Pe lângă coloranţii foarte periculoși, cum este tartrazina (E 102 - care «îngălbenește » alimentele, dându-ne impresia că sunt așa de la portocale), sucurile carbogazoase conţin aditivi cu o concentraţie glicemică foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de băutură de tip cola sau cu aromă de portocală este echivalent cu 100-110 grame de zahăr alb, cantitate foarte mare pentru organismul nostru (n.r. - 100 g de zahăr înseamnă aproximativ jumătate de cană obișnuită, în condiţiile în care, pentru un bărbat, se admit 60 g de zahăr pe zi, iar pentru o femeie, 50 g). Mai ales că, într-o zi normală, bem o cafea cu zahăr și consumăm dulciuri și produse de patiserie, care, pe lângă zahărul alb, conţin și aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată”, explică Mencinicopschi.
La toate acestea se adaugă, după cum prezenta cotidianul Libertatea zilele trecute, și preparatele din carne cu aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată, cum este dextroza, care se află în multe mezeluri. Aceasta determină apariţia obezităţii și a multor boli: cerebrale, cardiace, hepatice, diabet. “Și mai periculoase sunt sucurile pe eticheta cărora scrie că nu conţin zahăr sau băuturile light. Acestea au îndulcitori chimici, cancerigeni”, ne-a mai explicat prof. Mencinicopschi.
Care sunt cei mai nenorociţi coloranţi - Tartrazina poate provoca agitaţie permanentă
Tartrazina este colorantul galben care imită, la sucuri, “aportul” de portocale. În realitate, culoarea naturală oferită de citrice pe care o găsim la cele mai multe băuturi răcoritoare este de maximum 2%. Restul este tartrazină, sau E 102. Cea mai gravă afecţiune care poate fi provocată de acest colorant este ADHD sau sindromul agitaţiei permanente. Spre exemplu, un copil nu se mai poate concentra la ceea ce face, de pildă la lecţii, și este în permanenţă agitat, atât fizic, cât și psihic. Totodată, tartra- zina mai poate provoca multe forme de cancer.
Galben de chinolină, interzis micuţilor
E 104, sau galben de chinolină, se află pe lista celor mai periculoși coloranţi. Bineînţeles, imită culoarea portocalelor sau a lămâilor. Potrivit specialistului în alimentaţie doctor Gheorghe Mencinicopschi, sucurile care conţin această substanţă ar trebui interzise urgent copiilor. Substanţa este cancerigenă, poate provoca obezitate și boli neurovegetative.
Galbenul portocaliu poate provoca alergii
E 110 e un alt colorant care imită culoarea galbenă a fructelor. Se găsește în foarte multe sucuri, dar și în guma de mestecat. Poate provoca alergii, congestie nazală, astm și disfuncţii ale percepţiei gustului. Încercaţi să excludeţi din alimentaţia voastră, dar mai ales a copiilor, produsele care conţin galben sau portocaliu.
Aspartamul (E 951), extrem de nociv - Una dintre cele mai nocive substanţe pe care o găsim în sucuri. Este un îndulcitor chimic extrem de dăunător organismului, folosit la așa-zisele băuturi care nu conţin zahăr sau la cele light. Pentru a i se ascunde gustul chimic, aspartamul este folosit în combinaţie cu alţi aditivi, care, la rândul lor, sunt extrem de nocivi. Poate provoca boli grave, precum cancer, scleroză, eplilepsie, maladiile Parkinson și Alzheimer.
Zaharina E 954, periculoasă - Adesea, multe dintre femeile care ţin cură de slăbire, pentru a evita zahărul, consumă zaharină - E 954. Și în băuturile răcoritoare găsim acest aditiv. Studiile au arătat că prezenţa acestei substanţe în stomac, pe o perioadă lungă de timp, duce la apariţia cancerului.
Acidul ciclamic care ne face obezi - Acidul ciclamic, sau E 952, e un alt îndulcitor și potenţator de gust care se găsește în băuturile răcoritoare. Potrivit lui Mencinicopschi, acest aditiv este nociv și poate crea obezitate, având un indice glicemic ridicat. Cu alte cuvinte, fugim de băuturile cu zahăr ca să nu ne îngrășăm, dar ne îmbolnăvim de la îndulcitori. La rândul ei, obezitatea aduce alte boli - de ficat, cardio-vasculare și chiar cerebrale.
Cancerul și sucraloza (E 955) - Unul dintre cei mai periculoși aditivi, care îndulcește de 600 de ori mai mult decât zahărul și de două ori mai mult decât zaharina, e sucraloza, sau E 955. Studiile arată că aceasta afectează timusul (un organ mic, aflat în cavitatea toracică, care luptă contra cancerului). Timusul e dirijorul sistemului imunitar, iar sucraloza îi poate afecta activitatea și riscăm să ajungem la boli grave, precum cancerul.
De ce trebuie să evite femeile însărcinate aceste băuturi
“Femeile însărcinate care consumă sucuri carbogazoase ar trebui să renunţe urgent la ele! Substanţele nocive ale acestora pot intra și în lichidul amniotic (n.r. - lichidul în care se dezvoltă fătul) și pot afecta copilul, care se poate naște cu o predispoziţie la obezitate”, explică profesorul Mencinicopschi.
Fructele, mai bune decât «fresh»-ul
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi subliniază faptul că fructele, precum merele sau portocalele, sunt mai bune dacă le mâncăm și nu le stoarcem cu un robot de bucătărie. Așadar, o parte din proprietăţile fructelor se pierd atunci când le transformăm în “fresh”. Totuși, asta nu înseamnă că sucurile naturale pe care le facem în casă nu sunt bune, ba din contră, e bine să înlocuim cu ele sucurile carbogazoase.
Autor: Libertatea
Sursa: www.libertatea.ro  Luni, 31 Ianuarie 2011

duminică, 30 ianuarie 2011

mult noroc..

mult noroc..

În căutarea iubirii

În căutarea iubirii

Foamea este teribilă! În fiecare an foamea ucide milioane de oameni. Dar lipsa de iubire este şi mai ucigătoare, pentru că dezintegrează omul şi umanitatea.
Foarte adesea omul nu ştie să iubească; el crede că iubeşte, dar se iubeşte numai pe sine. De‑a lungul drumului ce duce la iubire, mulţi se opresc mulţumindu‑se cu iluziile umane ale iubirii.
Dacă eşti împins până la lacrimi înaintea unei suferinţe, dacă simţi iubirea ta bătând puternic în prezenţa unei anumite persoane, aceasta nu este iubire, ci sensibilitate. Dacă te‑ai lăsat furat de forţa convingătoare a iubirii şi de farmecul ei şi, dacă sedus, te abandonezi acesteia, nu este iubire, ci pasiune. Dacă tulburat profund, rămâi extaziat de frumuseţea altuia şi‑l contempli pentru a te bucura, dacă găseşti în altul un spirit interesant şi cauţi plăcerea de a conversa cu el, aceasta nu este iubire, ci admiraţie. Dacă te străduieşti să obţii o privire, o mângâiere, un sărut, aceasta nu e iubire, ci senzualitate. A iubi înseamnă, în mod esenţial, a te dărui unul altuia şi altora. Sensibilitatea nu este iubire. Voinţa este piedestalul iubirii, iar inteligenţa îi este lumină.
De asemenea, când te simţi lânced, chiar şi atunci poţi să iubeşti. Acţiunile sunt cele care demonstrează iubirea, nu sensibilitatea umană.
Preot Cornel Cadar
sursa; evenimentul,ro

Contra arsurilor la stomac

Contra arsurilor la stomac

Oamenii care suferă de arsuri la stomac au prea mult acid gastric. Un remediu pentru această afecţiune este ceaiul de pelin. Pentru o alinare imediată, în condiţiile în care ficatul şi bila funcţionează bine, trebuie să mâncaţi o bucată de brânză grasă, fără pâine, sau o bucăţică de slănină tot fără pâine. Brânza cu conţinut mare de grăsime sau slănina absorb acidul gastric în exces. Mâncate cu pâine produc chiar mai mult acid gastric şi arsurile se înrăutăţesc.
sursa; evenimentul.ro

Este bine să ştim

Este bine să ştim

Pulberea de armurariu (trei linguriţe zilnic) are rol hepatoprotector şi hepatoregenerator. Morcovul consumat ca atare, sau 200 ml de suc zilnic, este un bun stimulent al funcţiei hepatice. În tratarea hepatitei (perioada de covalescenţă) este recomandat ulei de măsline, o lingură dimineaţa, pe stomacul gol. Când ficatul este mărit, se pun în regiune cataplasme cu bitter suedez, locul fiind uns în prealabil cu unguent de gălbenele.
În urma unor cercetări amănunţite efectuate în SUA, s-a ajuns la concluzia că, pe lângă caloriile fizice, alimentele pot să conţină şi calorii... psihologice. Mâncărurile etichetate "ca la mama acasă" şi preparate de către persoane care ne sunt dragi, dispun de calorii psihologice proprii, suplimentare, care le fac să fie mai bine asimilate de organism.
Ciocolata nu este chiar atât de dăunătoare sănătăţii pe cât se crede în general, pentru că ea este un excelent antidepresiv. Conţine o substanţă - serotonina, folosită şi în farmacologie, care exercită o acţiune stimulativă asupra sistemului nervos, iar oligoelementele, cum ar fi magneziul, au efect de normalizare a funcţiilor acestui sistem.
sursa;evenimentul.ro

Pastilele «dulci», periculoase în timp

  • Alina Boghiceanu
  • 172 afişări
  • Vineri 28 ian 2011
Zahărul se găseşte numai în compoziţia pastilelor sub formă de 
drajeuri

Zahărul se găseşte numai în compoziţia pastilelor sub formă de drajeuri

În general, pastilele sub formă de drajeuri şi siropurile au în compoziţie zahăr. Iată ce complicaţii pot apărea atunci când sunt administrate timp îndelungat.
Potrivit medicilor, zahărul ­este folosit frecvent la prepararea produselor farmaceutice. Medicamentele care conţin zahăr sunt cele care se comercializează sub formă de drajeuri (fie ­albe, fie colorate) şi de siropuri pentru tuse.

Diureticele, betablocantele, antidepresivele şi psihoticele sunt doar câteva dintre medicamentele bogate în zahăr. Pentru a evita complicaţiile, acestea ar trebui administrate numai cu avizul medicului.

Cresc riscul de ­hiperglicemie

Persoanele care se află sub tratament cu antidepresive prezintă un risc crescut de hiperglicemie, susţin oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din California. Antidepresivele au în compoziţia lor zahăr care, administrat timp îndelungat, menţine ridicat nivelul zahărului din sânge. De asemenea, persoanele cu diabet ar trebui să limiteze sau chiar să evite administrarea unor astfel  de medicamente, deoarece pot genera complicaţii.

Un efect asemănător au şi medicamentele pentru hipertensiune. Potrivit medicilor, acestea sărăcesc organismul de potasiu şi astfel este afectată abilitatea pancreasului de a secreta insulină. Implicit apare aşa-numita rezistenţă a organismului la insulină, care creşte riscul de diabet.

De asemenea, administrate timp îndelungat, unele medicamente bogate în zahăr cresc riscul de obezitate. Astfel de medicamente sunt antipsihoticele care se administrează persoanelor ce suferă de o boală psihică.

Siropurile distrug dantura copiilor

Zahărul se regăseşte şi în siropurile care, de obicei, se administrează copiilor. Prin urmare, cresc riscul de carie dentară la vârste fragede.
Producătorii de medicamente au fost atenţionaţi în repetate rânduri să nu mai introducă zahăr în sirop. Însă, în farmacii, încă se mai comercializează siropuri care conţin zahăr. Motivul este simplu: în lipsa gustului dulce, copiii ar respinge aceste medicamente.

Specialistul nostru
Prof. dr.  Ioan Fulga

Şeful ­Catedrei de ­Farmacologie UMF „Carol Davila"

Zahărul, care este blamat de toată lumea, se foloseşte chiar şi la fabricarea produselor farmaceutice. Însă, spre deosebire de zahărul obişnuit, acesta este un zahăr special, aşa-numit zahăr farmaceutic. În general, medicamentele care conţin zahăr nu pun sănătatea în pericol, însă cu condiţia să se administreze conform specificaţiilor medicului curant.

Există totuşi câteva excepţii de la regulă. De exemplu, diabeticii, care în paralel suferă de o altă afecţiune, trebuie să citească cu atenţie prospectul medicamentelor. În caz contrar, îşi pot pune sănătatea în pericol, deoarece glicemia poate ajunge la cote alarmante.
sursa; adevarul.ro

Când dramele personale duc la anorexie sau la bulimie

  • Adina Radu
  • 127 afişări
  • Vineri 28 ian 2011
Cătălina face şi  în prezent şedinţe  de psihoterapie sub 
îndrumarea medicului Corina Ciobanu
Foto: Marian Iliescu

Cătălina face şi în prezent şedinţe de psihoterapie sub îndrumarea medicului Corina Ciobanu

Este suficient să deschizi o revistă de modă şi-ţi sare în ochi talia de „viespe” a modelelor din fotografii. Automat te uiţi în oglindă şi-ţi priveşti cu un ochi critic colăcelul din jurul taliei. Până la urmă, oricine ar vrea să aibă o siluetă perfectă, nu-i aşa? Totuşi, iată ce se întâmplă atunci când dorinţa de a slăbi devine obsesie.
În medie, 3 la sută din populaţie suferă de un tip de tulburare alimentară, iar majoritatea persoanelor afectate de anorexie şi de bulimie sunt femei tinere, arată cele mai noi studii. Specialiştii pun acest lucru mai ales pe seama faptului că adolescentele sunt mai vulnerabile din punct de vedere psihic în faţa standardelor de frumuseţe promovate de societatea modernă.

„Cauzele ce determină tulburări de alimentaţie pot fi grupate în factori ce ţin de particularităţile individului, precum şi în factori socio-culturali. O influenţă decisivă în acest sens are vulnerabilitatea biologică transmisă genetic, mai ales în ceea ce priveşte personalitatea", spune Corina Ciobanu, medic primar neuropsihiatrie infantilă la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia" din Bucureşti.   
«Şabloanele» societăţii, presante pentru tineri
Internetul, televiziunea, revistele prezintă zilnic imagini ale modelelor cu siluete perfecte. Astfel, societatea creează practic un „şablon" în care trebuie să se încadreze formele femeii. Mai mult decât atât, nu de puţine ori se întâmplă ca o persoană să fie catalogată în funcţie de imaginea pe care o afişează. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Cătălinei, o adolescentă care la vârsta de 12 ani s-a hotărât că trebuie să slăbească, pentru că se săturase de jignirile colegilor.
„Cântăream 67 de kilograme şi copiii îşi băteau joc de mine pentru că eram grasă. Stăteam singură tot timpul, iar colegii îmi spuneau «şunchi» şi «batoză». Aşadar, într-o vară am decis să slăbesc. Am ţinut dietă şi am făcut sport, însă atunci când s-a terminat vara, mi-am dat seama că am devenit obsedată de acest lucru şi nu mă mai puteam opri", povesteşte Cătălina, acum în vârstă de 15 ani.
Chipul întunecat al perfecţionismului
Potrivit medicului neuropsihiatru Corina Ciobanu, în general ajung să facă anorexie fetele perfecţioniste, dar care au o tulburare de personalitate la bază. Iată cum, la început, Cătălina a ales să slăbească mâncând doar o salată verde cu muştar, iar seara 100 g de piept de pui.
„Mă asiguram că niciodată nu depăşeam 1.000 de calorii zilnic. Astfel, am început să cântăresc alimentele şi să văd câte calorii au, până când am ajuns să calculez câte calorii are un gram de seminţe de floarea-soarelui", mărturiseşte Cătălina. În urma acestui regim, Cătălina a slăbit 20 de kilograme în trei luni, iar apoi alte 8 kilograme în cinci luni. Totuşi, deşi ajunsese la 40 de kilograme, nu era mulţumită de cum arăta.
Imagine distorsionată de sine
Persoanele cu anxietate se confruntă cu o distorsiune a imaginii corporale. Astfel, deşi sunt slabe, se văd grase. Iar această nemulţumire a imaginii de sine este valabilă şi în caz de bulimie, o tulburare în care persoana afectată poate ajunge să consume cantităţi uriaşe de mâncare, ca mai apoi să apeleze la metode extreme pentru a elimina ceea ce a consumat.
R.A. are 32 de ani şi nu a fost niciodată supraponderală. Totuşi, la sfârşitul liceului, s-a îngrăşat câteva kilograme şi, de aceea, a apărut dorinţa de a reveni la silueta iniţială. „Nu aveam în minte o greutate ideală la care aş fi vrut să ajung, ci mai curând o imagine pe care aş fi vrut să o văd în oglindă.
Aşadar, în ultimul an de facultate, am început să mănânc necontrolat şi apoi, la scurt timp, să-mi provoc vomă. Nu era zi în care să lipsească acest ritual, pentru că funcţiona: slăbeam văzând cu ochii. Şi ca şi cum organismul nu era suficient de «biciuit», adăugam în programul zilnic şedinţe intensive la sala de fitness. Aşa a debutat coşmarul care a durat circa şapte ani. Fără să-mi dau seama, am ajuns să cântăresc 47 de kilograme la o înălţime de 1,69 m. Însă tot nemulţumită eram şi voiam să slăbesc mai mult. Imaginea din oglindă era distorsionată: eu tot grasă mă vedeam", povesteşte R.A.
Lipsa menstruaţiei şi căderea părului, primele avertismente Medicul Corina Ciobanu avertizează că efectele tulburărilor alimentare sunt multiple. Astfel, Cătălina a ajuns la spital când deja nu mai avea menstruaţie, iar părul începuse să-i cadă. Cu aceleaşi probleme s-a confruntat şi R.A, care abia când a ajuns pe patul spitalului a fost de acord să apeleze la un psihoterapeut. Atât Cătălina, cât şi R.A au urmat tratament medicamentos asociat cu psihoterapie. Amândouă sunt încă atente la ceea ce mănâncă, însă viaţa lor nu se mai învârte doar în jurul acestei preocupări.
Impactul problemelor familiale
Moştenirea genetică joacă un rol important în apariţia tulburărilor alimentare. Însă o influenţă în acest sens o au şi problemele familiale cu care un adolescent se confruntă.  „Ceea ce declanşează anorexia sau bulimia sunt tulburările afective, tulburările emoţionale, lipsa de comunicare cu părinţii, decesul unuia dintre părinţi, dar şi dietele repetate", spune Nicoleta Mîndrescu (foto), medic primar boli de nutriţie şi diabet la Clinica Alia Medical din Bucureşti.
Percepţie
De obicei, persoanele cu tulburări alimentare nu conştientizează problema.
sursa; adevarul.ro

Cancerul de ovare ucide în tăcere

  • Mariana Minea
  • 309 afişări
  • Vineri 28 ian 2011
Ecografia transvaginală descoperă formaţiuni  de ordinul 
milimetrilor
Foto: Shutterstock

Ecografia transvaginală descoperă formaţiuni de ordinul milimetrilor

Prima cauză de deces prin cancer genital, cancerul ovarian este una dintre cele mai agresive tumori maligne. La statisticile sumbre contribuie lipsa unui test de screening care să descopere boala timpuriu.
Majoritatea femeilor au auzit de cancerul de sân şi de col uterin, dar puţine ştiu de pericolul pe care-l reprezintă cancerul de ovar sau cel de endometru. Cancerul ovarian afectează femeile adulte, mai ales după menopauză. Sunt mai expuse riscului de a face boala femeile cu istoric familial de cancer ovarian şi de sân. Cauzele nu sunt clare, dar una dintre ele pare a fi chiar ovulaţia, funcţia ovariană cu reglaj de ceasornic.

Sarcina oferă protecţie
În fiecare lună, ovarul eliberează un ovul, proces însoţit de lezarea epiteliului ovarian. Pentru a vindeca această leziune, celulele locale se înmulţesc, iar în timpul acestei diviziuni pot apărea şi defecte la nivelul ADN-ului. În timp, lună de lună şi an de an, aceste defecte se agravează, putând duce la apariţia şi la dezvoltarea unor celule anormale.
Mecanismul nu este pe deplin elucidat, dar explică faptul că boala este mai rară la femeile care au primit anticoncepţionale şi la cele care au avut copii, ele având, deci, o ovulaţie discontinuă. Un alt factor care poate să favorizeze apariţia şi dezvoltarea tumorilor ovariene este terapia de substituţie cu estrogeni. Acest lucru se întâmplă pentru că celulele tumorale ce provin din ţesut normal prezintă receptori pentru aceşti hormoni.
Simptomele, tardive şi  nespecifice
Dimensiunile reduse ale ovarelor (2-3 centimetri), dar şi numeroasele manifestări ce însoţesc intrarea la menopauză fac ca boala să evolueze, de multe ori, neobservată. Simptomele sunt nespecifice: mărirea abdomenului, senzaţia de balonare, constipaţia sau diareea şi sângerările vaginale.
De multe ori, aceste manifestări apar atunci când tumoarea este suficient de mare încât să apese pe zonele învecinate.
Formaţiunile tumorale mari pot fi depistate prin examinare pelviană şi abdominală, în cadrul consultului ginecologic.
Se vede la ecografia endovaginală
Tumorile mici pot fi descoperite doar cu ajutorul tehnicilor imagistice, precum ecografia endovaginală sau tomografia computerizată. Studiile americane au arătat că doar una din 1.000 de formaţiuni depistate prin ecografie endovaginală este malignă (adică prezintă pericol de a se răspândi în organism), de aceea tehnica nu se foloseşte ca screening.
Diagnosticul de certitudine se pune prin examinarea  la microscop a fragmentului de ţesut suspect, recoltat prin deschiderea abdomenului sau prin incizii de mici dimensiuni (laparoscopie) în peretele abdominal.
Tratamentul, chirurgical
Tratamentul cancerului ovarian este în primul rând chirurgical şi depinde considerabil de stadiul în care se depistează tumoarea. Medicul va elimina ovarele, iar dacă tumoarea s-a extins şi la organele vecine, se poate impune şi scoaterea lor (uter şi trompe uterine, de exemplu).
De obicei, intervenţia chirurgicală este urmată de cure de chimioterapie, pentru a distruge toate celulele tumorale răspândite în organism şi pentru a preveni recidivele. Dacă boala se depistează în stadii avansate, se urmăreşte doar creşterea calităţii vieţii pacientei şi a perioadei de supravieţuire.
Specialistul nostru
Dr. Dana Lucia Stănculeanu
medic primar oncologie
Institutul Oncologic Bucureşti
Pentru cancerul ovarian, screeningul nu este considerat eficient. Totuşi, sunt eficiente examenul clinic ginecologic (examinarea pelviană), ecografia pelviană şi cea transvaginală, precum şi determinarea markerului tumoral CA 125. Aceste examene sunt recomandate femeilor cu factori de risc:
infertilitatea, nuliparitatea (lipsa sarcinilor), antecedente familiale de cancer mamar, ovarian, de colon etc. Pentru segmentul de populaţie cu antecedente familiale se recomandă efectuarea de teste genetice, respectiv determinarea BRCA1 şi BRCA2.
Se aproximează că 2% din femei au risc de a dezvolta cancer de ovare pe durata vieţii. Dacă însă o femeie are o rudă de gradul întâi cu cancer ovarian (mamă, fiică sau soră), riscul de apariţie a cancerului creşte la 25- 50%.
Supravieţuire
Descoperită în stadiul 1, boala are o rată de supravieţuire la 5 ani de 90%.
sursa; adevarul.ro

Microcipuri ce repun muşchii paralizaţi în funcţiune

  • Livia Roşca
  • 63 afişări
  • Vineri 28 ian 2011
Dispozitivul se implantează printr-o operaţie în canalul spinal
Foto: Shutterstock

Dispozitivul se implantează printr-o operaţie în canalul spinal

Implanturi care vor pune în mişcare muşchii paralizaţi au fost realizate de cercetătorii de la Colegiul Universitardin Londra, iar anul acesta vor fi demarate primele studii clinice.
Implanturile cu dispozitive electronice minuscule pot ţine locul unor nervi deterioraţi, stimulând muşchii să se mişte pe baza impulsurilor electrice primite. Astfel de microcipuri destinate persoanelor cu paralizii au fost realizate în cadrul unui program de cercetare al Consiliului de Inginerie şi Ştiinţe Medicale din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

Chiar dacă nu este primul dispozitiv care se bazează pe stimularea musculară cu electrozi pentru a recupera mişcarea muşchilor, acesta este primul dispozitiv suficient de mic încât să poată fi implantat. Miniimplantul se numeşte „Active Book", în traducere „Cartea activă", fiindcă aspectul său ­este asemănător cu cel al unei cărţi cu cinci foi.

Mecanismul de funcţionare a aparatului este relativ simplu: fiecare „foaie" a sa înconjoară rădăcinile nervoase aflate în canalul spinal, transmiţând impulsuri electrice către ­muşchi, care sunt astfel „obligaţi" să se mişte.

Se folosesc şi în caz de paralizii multiple

Deoarece aceste microcipuri au un diametru mai mic de un centimetru, se pot face implanturi succesive care să stimuleze toţi muşchii paralizaţi. Prin urmare, dispozitivele nu sunt utile doar în caz de paralizie a unui singur muşchi, ci şi în cazurile de paralizie extinsă la mai multe grupe musculare, precum şi în cele de paraplegie, afecţiune care presupune paralizia ambelor membre inferioare.

„Dispozitivul are potenţialul de a stimula mai multe grupe musculare, fiindcă mai multe astfel de implanturi pot fi inserate în canalul spinal", susţine profesorul Andreas ­Demosthenous de la Colegiul Universitar din Anglia. În plus, potrivit omului de ştiinţă, posibilitatea de a face funcţionale mai multe grupe musculare ar da persoanelor cu paralizie o mare libertate a mişcărilor.

„Persoanele care vor purta implantul vor putea face exerciţii controlate, precum mersul pe bicicletă (în cazul membrelor inferioare) şi simularea canotajului (în cazul membrelor superioare). Aceste dispozitive ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru o gamă largă de alte funcţii ­restaurative, cum ar fi stimularea muşchilor vezicii urinare, pentru a trata incontinenţa urinară, mai spun ­specialiştii britanici.

Realizate cu tehnică de ultimă generaţie

Cea mai mare provocare a fost pentru cercetătorii britanici să realizeze un dispozitiv suficient de mic pentru a putea fi implantat, dar şi complex, astfel încât să nu fie nevoie să fie controlat din exterior cu telecomenzi speciale. La realizarea „Active Book" s-a folosit tehnologie laser de ultimă generaţie, utilizată pentru obţinerea de microambalaje necesare inserării electrozilor din structura dispozitivului în foi de platină.

Aceste foi de platină au fost apoi îndoite pentru a cuprinde fiecare câte o rădăcină nervoasă. La final, aceste foi au fost „sudate" într-un cip de siliciu, închis ermetic în silicon, pentru a proteja dispozitivul de coroziune.

Anul acesta vor fi testate pe oameni

Potrivit comunicatului oficial al Colegiului Universitar din Londra, avantajul major al acestui nou dispozitiv este acela că nu necesită control din exterior.

„Chiar dacă stimularea electrică a muşchilor s-a mai folosit pentru a recupera capacitatea de mişcare în cazul persoanelor cu paralizie, ­s-au folosit electrozi aplicaţi pe piele, adică stimularea externă, pe când,  în cazul «Active Book»,  nu mai este nevoie de alte dispozitive externe care să-l controleze", explică profesorul Nick Donaldson, coordonatorul proiectului. Potrivit aceluiaşi comunicat al Universităţii, la jumătatea acestui an, noul dispozitiv va fi testat pe oameni.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru

medic primar neurolog
Spitalul Universitar
de Urgenţă Bucureşti


Tehnologia actuală a permis dezvoltarea unor dispozitive extrem de complexe, adesea chiar spectaculoase, care pot ghida mişcările membrelor paralizate din exterior, asistând şi facilitând tendinţa de recuperare spontană, internă a realizării unor scheme motorii - uneori destul de complexe.

Acestea merg de la interfeţe între sistemul nervos central şi membre, asistate de un computer, şi până la un fel de «proteze mobile» asistate de un calculator. Oricum, nu se pune problema înlocuirii nervilor deterioraţi, ci de asistare dirijată a acelor componente ale sistemului nervos central şi/ sau periferic care au fost lezate, dar nu în totalitate, astfel că se mai păstrează o parte din capacitatea funcţională naturală.

Efect

Stimularea musculară poate duce la recuperarea mişcărilor fireşti.

Ce este bine să eviţi în caz de incontinenţă urinară


  • 325 afişări
  • Vineri 28 ian 2011
Evită să pui condimente  în mâncare, deoarece pot accentua 
simptomele bolii

Evită să pui condimente în mâncare, deoarece pot accentua simptomele bolii

În cele mai multe cazuri, disconfortul cauzat de incontinenţa urinară poate fi atenuat prin câteva schimbări în modul de alimentaţie. Află ce alimente trebuie să eviţi pentru a ţine boala sub control.
Incontinenţa urinară este o boală inconfortabilă, deoarece se manifestă prin pierderea necontrolată de urină. În general, aceasta apare pe fondul disfuncţiilor de la nivelul vezicii urinare. Mai exact, din cauza infecţiilor urinare frecvente sau a slabei funcţionări a muşchilor pelvieni, vezica urinară devine hiperactivă.

Există trei tipuri de incontinenţă urinară. Cel mai des întâlnită este incontinenţa de efort sau de stres. Aceasta apare în timpul efortului fizic sau poate fi favorizată de strănut, de ţipăt, de tuse zgomotoasă sau de râs. Un alt tip de incontinenţă este cea aşa-numită imperioasă, ce apare din cauza contracţiilor necontrolate ale vezicii urinare.
Printre factorii declanşatori se numără naşterea naturală şi intervenţiile chirurgicale. Incontinenţa apare frecvent şi la persoanele obeze, în cazul cărora kilogramele în plus exercită o presiune mare pe muşchii pelvieni. De aceea, îmbunătăţirea tonusului acestor muşchi reprezintă prima măsură de tratament (se rea­lizează cu ajutorul exerciţii­lor Kegel). În paralel însă, ar trebui evitate o serie de alimente care accentuează simptomele bolii.
Nu condimenta mâncarea!
De departe, alimentele care trebuie evitate în caz de incontinenţă urinară sunt cele picante. Potrivit nutriţioniştilor, muştarul, ketchupul şi sosul de soia conţin substanţe care irită vezica urinară şi, prin urmare, se accentuează senzaţia de urinare.
De asemenea, în această categorie intră şi o serie de condimente, printre care: boiaua iute, ardeiul iute, piperul negru, dar şi ceapa. Nutriţioniştii recomandă înlocuirea acestor alimente cu unele mai „blânde". De exemplu, în locul piperului negru îl poţi folosi pe cel alb. Ceapa albă poate fi înlocuită cu cea roşie, de apă, deoarece este mai dulce.
Atenţie la constipaţie!
În general, persoanele care suferă de incontinenţă urinară ar trebui să evite alimentele care favorizează apariţia constipaţiei. Potrivit medicilor, constipaţia este unul dintre principalii factori care contribuie la accentuarea simptomelor incontinenţei.
Se recomandă evitarea preparatelor din carne (mezeluri, afumături), dulciurilor concentrate (bomboane, prăjituri) şi produselor de patiserie. În schimb, se va miza pe un consum ridicat de fructe, de legume şi de cereale, deoarece conţin fibre care favorizează digestia.
Specialistul nostru
Livia Nena
biolog
nutriţionist
Incontinenţa urinară poate avea multe cauze, precum: infecţiile urinare, funcţionarea deficitară a vezicii, prolapsul, obstrucţia căilor urinare, îngustarea uretrei, sarcina şi naşterea, prostatita, cancerul de prostată, bolile neurologice etc. Rezolvarea incontinenţei urinare vizează strict cauzele ce duc la apariţia acestei probleme. Dieta în acest caz joacă un rol secundar.
Dieta persoanelor cu incontinenţă urinară trebuie să fie una uşoară, hipoproteică (cu conţinut redus de proteine animale) şi hiposodică. Acest lucru este esenţial pentru a evita suprasolicitarea funcţiei renale. O alimenaţie de tip alcalin, bazată pe legume, pe fructe bine coapte şi pe cereale integrale este de preferat în locul unei diete bazată pe carne şi pe alte produse animale ce cresc aciditatea organismului.
În cele mai multe cazuri, pentru a evita neplăcerile şi stresul cauzate de incontinenţa urinară trebuie evitate ceaiurile şi băuturile diuretice (de exemplu, cafeaua), precum şi consumul excesiv de lichide.
Util
Ţine un jurnal în care să notezi alimentele care agravează simptomele bolii.
sursa; adevarul.ro

5 preparate condimentate contra virozelor

5 preparate condimentate contra virozelor
5 preparate condimentate contra virozelor
Efectele frigului, principalul inamic al sănătăţii în anotimpul rece, pot fi îmblânzite cu ajutorul remediilor naturale preparate cu hrean, ghimbir, muștar, cimbru sau cu anason înstelat. Principiile antiinflamatoare, calmante și energizante le recomandă.
Indiferent că le folosim sub formă de comprese, de siropuri, că le adăugăm în apă, în miere sau că le combinăm cu legume, toate aceste preparate condimentate atenuează simptomele tulburărilor respiratorii și cresc imunitatea organismului.
1 Hreanul «scoate» răceala din corp
Atât proprietăţile antibiotice, cât și cele anticancerigene ale hreanului se datorează substanţei numită sinigrină, conţinută în rădăcină. În același timp, hreanul este o sursă bogată de vitamine (mai ales din complexul B și în vitamina C), de săruri minerale (magneziu, calciu și fier), substanţe care activează imunitatea organismului.
Hreanul este un leac dovedit pentru tuse. În acest scop se prepară un sirop dintr-o  rădăcină de hrean tăiată felii și din zece linguri de zahăr, lăsându-se la macerat trei ore. Din siropul obţinut se consumă câte trei linguri pe zi.   
2 Piperul combate febra
Piperul este un leac recomandat frecvent în tratamentul răcelilor. Efectul maxim al condimentului se obţine dacă se folosește măcinat: o linguriţă rasă de pulbere trebuie adăugată în 100 g de iaurt. Această pastă se pune pe o pânză de bumbac care se aplică pe abdomen în cazul stărilor febrile.
Prișniţa  se acoperă cu un prosop gros, iar terapia trebuie repetată cel puţin trei seri la rând. Contra răcelii, fitoterapeuţii mai recomandă piperul fiert în vin (zece  boabe la o cană cu vin). Leacul, care se bea după mesele principale, o zi sau două, activează la maximum circulaţia sângelui, stimulează transpiraţia și scade febra.       
3 Ghimbirul, bun pentru imunitate
Calităţile plantei sunt apreciate unanim de fitoterapeuţii lumii, fiind indicată în tratamentul afecţiunilor sezonului rece, printre care: răcelile, tusea, artrita reumatoidă. Cercetătorii au descoperit în compoziţia plantei aproape 480 de compuși cu valori terapeutice.
Ceaiul de ghimbir în amestec cu frunze de busuioc și de soc este un tonic pentru persoanele cu imunitate scăzută care, prin natura profesiei, petrec multă vreme în aer liber în zilele friguroase sau pentru cele care călătoresc pe distanţe mari. Infuzia se prepară din două linguriţe de rădăcină rasă de ghimbir și din câte două linguriţe de frunze de busuioc și de soc care se adaugă în 300 ml de apă. Ceaiul se fierbe cinci minute la foc mic și se bea dimineaţa, după micul dejun.
4 Muștarul calmează crizele de tuse
Seminţele de muștar conţin sinigrină, substanţă cu efect antiinflamator care se găsește și în hrean. În același timp, ele au proprietăţi antimicrobiene, calmante și cicatrizante. Prin măcinarea acestora se obţine făina de muștar, folosită ca ingredient de bază la prepararea compreselor eficiente în tratarea bronșitei și pentru calmarea durerilor de piept sau a celor cauzate de reumatism.
Pentru astfel de cazuri se amestecă trei linguri de făină de muștar cu cinci linguri de apă și cu alte două linguri de ulei de măsline. Pasta obţinută se întinde pe o pânză care se aplică pe locul bolnav.
5 Cimbrul,  antiseptic și expectorant
Ca plantă aromatică, se folosește sub formă de ceai și la preparatele culinare. Ceaiul de cimbru este un remediu indicat în tratamentul problemelor respiratorii: are efect de relaxare asupra mușchilor traheei, ceea ce explică beneficiile sale expectorante. De asemenea, infuzia este eficientă sub formă de gargară pentru gâtul iritat.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie
competenţă
în apifitoterapie
reflexoterapeut
În anotimpul rece, când corpul este supus capriciilor vremii, afecţiunile respiratorii au o frecvenţă crescută. Diferite condimente (piperul, ghimbirul, muștarul, hreanul și scorţișoara) ne pot ajuta, deoarece stimulează imunitatea organismului, au proprietăţi antiseptice și antioxidante, îmbunătăţesc circulaţia și accelerează metabolismul. În același timp, înlătură senzaţia de frig și răceala, desfundând căile respiratorii.
Curry, care conţine ghimbir, usturoi și chilli, componente cu rol dovedit antiseptic, antibacterian, antiviral și antiinflamator, este util în răceli. Cardamomul (plantă tropicală cu gust piperat) este un leac foarte eficient împotriva răcelii. Rădăcina de curcuma are o acţiune antibacteriană și antiseptică, stimulând imunitatea organismului.
Efecte
Remediile condimentate cresc imunitatea organismului  și îmbunătăţesc  circulaţia.
Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 29 Ianuarie 2011

Remedii pentru refacerea echilibrului emoţional

 Remedii pentru refacerea echilibrului emoţional
Remedii pentru refacerea echilibrului emoţional
Dacă ești mereu nemulţumit, dacă ai senzaţia că nimic nu-ţi iese cum vrei, o serie de preparate din plante te ajută să regăsești în tine bucuria de a trăi.
Chiar și aroma scorţișoarei ne inspiră voie bună. Indiferent de modul în care o valorificăm, fie că o adăugăm în ceai, în vin fiert, fie că o folosim la prepararea prăjiturilor, această mirodenie este un tonic pentru organism, contribuind la înlăturarea stării de apatie și de oboseală.
Infuzia, preparată dintr-o linguriţă de pudră de scorţișoară și din 300 ml de apă clocotită, poate fi folosită sub formă de inhalaţie și are un efect excelent asupra tonusului mental. O altă infuzie, obţinută tot din pudră de scorţișoară, din două-trei cuișoare, o linguriţă de ghimbir și din miere (după gust), băută dimineaţa în loc de cafea, ne înviorează și, în plus, contribuie la creșterea imunităţii.
Lăptișorul de matcă, contra neliniștii
În situaţiile cele mai solicitante, oricine poate conta pe efectul lăptișorului de matcă pur. Cel mai eficient remediu preparat în farmacia stupului, bogat în vitamine din complexul B (respectiv B1, B2, B3, B5, B6, B8 și B12),  îndepărtează starea de neliniște și de irascibilitate.
O cură cu lăptișor de matcă pur, urmată un interval de două luni, are acţiu­ne energizantă și stimulează regenerarea celulelor nervoase în cazul persoanelor afectate de stres și al celor care depun eforturi intelectuale intense pe termen lung. Amestecă 10 g de lăptișor de matcă pur cu 500 g de miere. Din acest amestec se administrează sublingual câte două linguri dimineaţa, înainte de micul dejun.
Busuiocul îţi redă optimismul
Deși este cunoscut mai degrabă ca plantă aromatică, busuiocul este și o plantă medicinală cu efecte dovedite asupra psihicului. Folosite proaspete, frunzele plantei conţin o cantitate importantă de vitamine (A și C) și de acid rosmarinic. Acestea atribuie busuiocului proprietăţi antioxidante, calmante și revitalizante, benefice pentru menţinerea echilibrului emoţional.
Preparatele pe ­bază de busuioc (pulberea, decoctul concentrat, siropul, tinctura și uleiul volatil) sunt eficiente în tratamentul unor afecţiuni pe fond nervos, cum ar fi: migrenele, anxietatea, insomniile sau nevrozele. Un remediu foarte eficient, la îndemână, este terapia cu câte patru linguriţe de pulbere care se iau cu apă pe ­parcursul unei zile un interval de două săptămâni. S-a constatat că, după primele patru-cinci zile de tratament, starea de spirit a persoanelor deprimate se îmbunătăţește notabil.
Floarea pasiunii combate insomnia
O echipă de cercetători din domeniul evoluţiei plantelor medicinale de la Universitatea din Wurtzburg ­(Germania) au ales floarea pasiunii ca plantă a anului 2011. Floarea pasiunii sau Passiflora, recunoscută ca plantă cu efect sedativ și tranchilizant, este indicată pentru combaterea insomniei și a stărilor de nervozitate. Tinctura se poate procura de la PLAFAR.
Parfumul florilor, leac pentru indispoziţie
Masează-ţi fruntea, încheieturile mâinilor, picioarelor și tâmplele cu ulei esenţial de portocală sau de mentă, iar starea de spirit se va îmbunătăţi. De asemenea, umezește un tampon de vată cu puţin ulei de trandafir și inspiră de trei-patru ori, pentru a te destresa în situaţiile tensionate.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,
competenţă
în apifitoterapie
Plantele cu efect calmant, sedativ și antidepresiv ne pot ajuta să ne redobândim echilibrul ­emoţional. Sucul natural Noni atenuează simptomele depresiei și întărește sistemul imunitar. Este unul dintre remediile foarte eficiente ­pentru menţinerea echilibrului emoţional. Ginsengul corean crește nivelul energiei Qi și oxigenarea celulară, îmbunătăţind performanţele mentale. În același timp, produsele stupului (mierea, polenul, păstura, lăptișorul de matcă) sunt benefice pentru sănătatea psihică.
Alternativă
Preparatele pentru echilibrul emoţional îmbunătăţesc starea psihică  fără să creeze dependenţă.
Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 29 Ianuarie 2011

Medicii demontează cele mai cunoscute 15 mituri despre sănătate

 Medicii demontează cele mai cunoscute 15 mituri despre sănătate
Medicii demontează cele mai cunoscute 15 mituri despre 
sănătate Câţi dintre copii n-au fost speriaţi de părinţi, când erau mici, că li se lipește guma de mestecat de stomac, dacă o înghit, ori că, dacă se uită cruciș, rămân așa? Ei bine, trei dintre cei mai cunoscuţi doctori din România demontează astăzi, în Libertatea, aceste mituri. Dr. Monica Pop, dr. Laurenţiu Luca și dr. Gheorghe Mencinicopschi susţin că acestea sunt doar niște credinţe bătrânești, fără nici o acoperire medicală.

1. Ai nevoie de cel puţin doi litri de apă zilnic - FALS!
Cantitatea de apă de care are nevoie o persoană crește în raport cu clima (în deșert, necesarul de apă este de un litru pe oră) și cu efortul fizic și mental depus. Supele, fructele sau alte alimente pot contribui la hidratarea organismului, în timp ce mâncarea sărată provoacă sete.
2. Dacă înghiţi guma de mestecat, aceasta se va lipi de stomac - FALS!
Guma nu dăunează în nici un fel stomacului și se elimină normal, fără a fi afectată de sucurile gastrice. Produsul este chiar benefic în cazul celor care suferă de arsuri și de dureri de stomac, pentru că stimulează secreţiile salivare, care au PH alcalin.

3. Părul se albește de la stres - FALS!
Culoarea părului este dată de melantonină, iar în lipsa acestui pigment, părul își schimbă culoarea. Încărunţirea face parte din procesul de îmbătrânire, iar în cazul în care ea apare prematur, de vină sunt factorii genetici sau anumite afecţiuni.

4. Cititul la lumina lămpii slăbește vederea - FALS!
Dacă obișnuiești să citești frecvent la lumina slabă a unei lămpi, ai remarcat că acest lucru îţi obosește ochii. Pot apărea chiar și dureri de cap, dar capacitatea vizuală nu îţi va fi afectată.

5. Gravidele nu au voie să facă plajă - FALS!

Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că nu te poţi bucura de o vacanţă la mare. Atât timp cât nu te expui excesiv la soare, nici tu, nici copilașul din pântecul tău nu veţi păţi nimic. Se recomandă costume de baie comode și folosirea cremelor solare cu factor de protecţie ridicat.
6. Răcim de la frig - FALS!
Răcelile sunt, de fapt, viroze, afecţiuni provocate de virusuri care pătrund în organism. Temperatura corpului sau a mediului înconjurător nu influenţează în nici un fel contractarea germenului.

7. Vitamina C vindecă răceala - FALS!
Este un mit că vitamina C te ajută să te vindeci de o răceală. Ea nu are efect asupra virusurilor răspunzătoare pentru viroza ta, iar tratamentul eficient este doar cel medicamentos, care îţi ameliorează simptomele.

8. Trosnitul articulaţiilor cauzează artrită - FALS!
Sunetul produs prin trosnirea degetelor este cauzat de deplasarea oaselor în exterior, formându- se astfel un balon de gaze. Prin spargere, se face auzit un zgomot, dar acest lucru nu cauzează artrită. În cel mai rău caz, poate apărea o slăbiciune la nivelul articulaţiilor.

9. Cariile sunt produse de bomboane - FALS!
Dulciurile nu sunt cu nimic mai nocive pentru dantură decât alte alimente care rămân între dinţi și care încep să se descompună, favorizând cariile. Mai mult, pentru că, de obicei, se dizolvă în câteva minute, bomboanele sunt mai puţin dăunătoare.

10. Frecţiile cu alcool scad febra - FALS!
Atunci când ai febră, frecţiile cu alcool sunt contraindicate, pentru că vaporii intră în organism prin piele și provoacă intoxicaţii alcoolice. În cazul copiilor cu vârste mici, acest tip de tratament poate provoca și comă. În plus, nici temperatura corpului nu va scădea.

11. Hemoragia nazală trece dacă stai culcat, cu mâna stângă ridicată - FALS!
Această poziţie nu are o influenţă pozitivă asupra hemoragiei nazale, provocată frecvent de hipertensiune. Lăsarea capului pe spate nu va face decât să direcţioneze sângele spre căile respiratorii superioare sau spre stomac.

12. Laptele cald alungă insomnia - FALS!
Studii recente au dovedit că laptele cald nu are proprietăţi miraculoase, care să poată provoca somnul. Acesta se datorează mierii sau zahărului cu care e îndulcită băutura și care stimulează secreţia de serotonină, hormon cu rol în apariţia somnolenţei.

13. Nu mai sughiţi dacă te sperie cineva - FALS!

Sughiţul este o contracţie bruscă a mușchiului diafragmei, însoţită de un zgomot provocat la eliminarea aerului. Dacă te sperie cineva, există chiar riscul să forţezi acest mușchi. Bea un pic de apă sau ţine-ţi respiraţia câteva secunde, pentru a modifica ritmul contracţiilor mușchilor respiratorii, inclusiv al diafragmei.
14. Persoanele cu ochi căprui văd mai bine decât cele cu ochi albaștri - FALS!
Culoarea irisului nu are nici o influenţă asupra vederii unei persoane și nu există vreun indiciu privind predispoziţia acelui om de a dezvolta anumite afecţiuni de vedere.
15. Dacă încrucișezi privirea, rămâi așa - FALS!
Strabismul apare în copilărie și, în majoritatea cazurilor, se transmite genetic sau e cauzat de o suprasolicitare a vederii pentru a compensa o afecţiune oftalmologică. Uitatul cruciș din când în când, în joacă, nu este deloc periculos.


Iată și 5 mituri reale

1. Unde intră soarele nu intră doctorul - ADEVĂRAT!
Într-o încăpere spaţioasă, luminoasă și bine aerisită, microorganismele nu găsesc un mediu propice pentru a se înmulţi. Astfel, pereţii sunt feriţi de mucegai sau de alţi microbi care, odată ajunși în corpul uman, pot provoca boli infecţioase grave.

2. Dulciurile și grăsimile agravează acneea - ADEVĂRAT!
Acneea este, de regulă, o problemă a tinerilor aflaţi la adolescenţă, ca urmare a fluctuaţiilor de hormoni. La adulţi, poate apărea dacă faci un tratament cosmetic neadecvat, din cauza unui ovar polichistic sau a unei modificări a secreţiei de testosteron. O alimentaţie incorectă, cu excese de dulciuri și ciocolată, poate agrava o acnee deja existentă.

3. Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă - ADEVĂRAT!
Fructele proaspete, precum merele, nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră zilnică. Ele conţin numeroase substanţe nutritive, vitamine și minerale care asigură buna funcţionare a organismului și previn apariţia a numeroase afecţiuni, precum anemia, gastritele, acneea sau litiazele biliare.

4. Dacă te uiţi la soare, orbești - ADEVĂRAT!

Atunci când te uiţi direct spre soare, razele emise de acesta provoacă arsuri retiniene care, în timp, se extind și produc pierderea ireversibilă a vederii. Ochelarii de soare, oricât ar fi de închiși la culoare, nu te protejează îndeajuns.

5. Apa dinaintea mesei scade pofta de mâncare - ADEVĂRAT!
Cu 30 de minute înainte de masă, un pahar cu apă îţi reduce pofta de mâncare, dându-ţi o senzaţie de saţietate. Nu este indicat să consumi lichide în timp ce mănânci, pentru că acestea afectează concentraţia secreţiilor gastrice și încetinesc digestia.
Autor: Libertatea
Sursa: www.libertatea.ro  Duminica, 30 Ianuarie 2011