ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Ce sunt prebioticele si in ce alimente se gasesc?

Ce sunt prebioticele si in ce alimente se gasesc?
Ce sunt prebioticele si in ce alimente se gasesc?
Prebioticele nu trebuie confundate cu probioticele, care sunt ingrediente alimentare non-digerabile care stimuleaza selectiv cresterea si activitatea anumitor bacterii benefice care se afla in intestin.

Prebioticele cele mai intalnite sunt carbohidrati non-digerabili precum:
- inulina
- fructooligozaharide (FOS)
- galactooligozaharide (GOS)

Beneficiile prebioticelor

In multe studii, absorbtia minerala (calciu, in special), s-a dovedit a fi consolidata cu prebiotice. Intr-un nou studiu publicat in British Journal of Nutrition in 2010, cercetatorii de la University of Reading din Marea Britanie au remarcat o crestere a numarului de bacterii benefice, cum ar fi Bifidobacteria, in tractul digestiv al participantilor care au luat pilule ce contin napi de inulina. Intr-un studiu publicat in 1997 in Jurnalul American de Nutritie Clinica, cercetatorul dr. Kleesen a constatat o imbunatatire a consecventei intestinului si frecventa in participantii constipati.

Multe alte beneficii au fost raportate in privinta prebioticelor, dar acestea sunt mai vizibile pentru persoanele in varsta, copii si adulti cu boli. Pentru adultii sanatosi, beneficiile de a adauga prebioticelor in dieta nu sunt la fel de semnificative potrivit cercetarilor actuale.

Care este aportul recomandat de prebiotice

In prezent, nu s-a stabilit nici un nivel recomandat de admisie pentru prebiotice. Cu toate acestea, Asociatia Internationala stiintific pentru probiotice si prebiotice a justificat un efect prebiotic prin consumul de 5 - 8 grame de FOS sau GOS pe zi. Dieta tipica prevede aproximativ 1 pana la 4 grame pe zi, deci nu este loc pentru mai multe, inclusiv prebiotice. In orice caz, un aport mai mare de 10 grame pe zi, poate provoca reactii adverse, cum ar fi balonarea si flatulenta crescuta.

Prebioticele in alimente

Pentru a profita de avantajele mentionate mai sus, nu trebuie neaparat sa cumperi alimente imbunatatite cu prebiotice. In schimb, poti creste consumul de alimente bogate in calciu si vitamina D pentru a creste absorbtia de calciu. Consuma alimente care contin in mod natural probiotice pentru a creste numarul de bacterii benefice din intestin.

Asadar, nu te grabi sa cumperi alimente imbunatatite cu prebiotice, ci mai bine incearca sa consumi alimente care sunt in mod natural bogate in prebiotice, cum ar fi ceapa, usturoi, praz, banane si sparanghel, grau, ovaz, cicoare, napi care ofera beneficii pentru sanatate.
 

Autor: Wikifood
Sursa: www.wikifood.ro  Sambata, 17 Septembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu